AnnonsVisitDenmark

Ostronsafari- en upplevelse av både natur och smak

Längs Jyllands västkust gömmer sig en av världens främsta delikatesser. Här finns tonvis med ostron som bara väntar på att plockas. Följ med på ostronsafari i nationalparken Vadehavet.

Foto: Mads Tolstrup

– Varsågod att ta för er, säger Signe Bøgh Tonnesen och pekar på den torrlagda havsbotten under våra fötter. Under oss har vi tusentals ostron som ligger så tätt att vi inte kan ta ett enda steg utan att kliva på de vackra skalen. Signe plockar upp ett ostron och öppnar det med en vass kniv. Sedan droppar hon lite citron på och slukar det lyxiga skaldjuret, säger Signe.

I Vadehavet väcks alla sinnen till liv och man känner sig som ett med naturen

Hon är marinbiolog och naturvägledare på Vadehavscentret på Jylland, som ligger i nationalparken Vadehavet. Ett av hennes uppdrag är att ta med besökare på ostronsafari och enligt Signe är det få saker som känns mer meningsfulla än att visa vad naturen har att erbjuda.

– Det är fascinerade hur mycket naturen ger oss – både när det gäller smakupplevelser och att ge ro i sinnet. Vadehavet är ett läckert skafferi som innehåller mycket gott för både djur och människor. Vi måste bara komma ihåg att öppna dörren till det lite oftare.

Nationalparken Vadehavet har en så unik natur att den finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det är en svårslagen plats att befinna sig på för alla ostronälskare – att stå på en ostronbank omgiven av den exklusiva delikatessen är en oförglömlig upplevelse. Men det gäller att komma vid rätt tidpunkt. Två gånger per dag gör tidvattnet det möjligt att plocka ostron torrskodd, resten av dygnet gömmer sig de åtråvärda molluskerna under havsytan.

Foto: Mads Tolstrup

Det oändliga blå havet, fåglarna och årstiderna

I Danmark är stillahavsostron en invasiv art och därför är det tillåtet att plocka och äta så många man orkar från oktober till mars. Signe fyller sin spann med ostron. De som vi inte orkar äta under dagen får bli kvällsmat till henne och pojkvännen.

– Jag älskar den här platsen. Vadehavet är en fantastisk plats under konstant förändring. Tidvattnet ger liv åt växter och djur och man vet aldrig vad man kommer att få uppleva, säger Signe och pekar upp på en havsörn som svävar ovanför oss.

Signe skördar gärna även andra ätbara råvaror från naturen, och i Vadehavet finns det gott om dem. Hon böjer sig ner och plockar en saltört från sandbotten. I horisonten kommer havet allt närmare.

En halvtimme senare sitter vi kring den stora, värmande brasan utanför det arkitektritade och prisvinnande Vadehavscentret. Vi har fått champagne i glasen och ostronen har toppats med nyplockade havtorn, persiljesmör och rödlök. Signe Bøgh Tonnesen lägger på lite av den saltört hon plockade tidigare, sedan lägger hon ostronen på grillen.

– Att tillaga dagens fångst över öppen eld är grädden på moset. Och om man inte gillar att äta ostronen råa inser man också hur annorlunda de smakar när de är grillade, berättar Signe.

Upptäck fler unika vinterupplevelser i Danmark

Foto: Mads Tolstrup

Hon har varit på ostronsafari otaliga gånger, men det finns fortfarande en sak som hon inte har fått uppleva.

– Jag har en kollega som har hittat flera ostron med pärlor i. Så kanske hittar ni en äkta pärla om ni kommer tillbaka och plockar ostron en annan gång, säger Signe Bøgh Tonnesen och serverar de färdiggrillade ostronen.

När glöden har falnat är alla ostron uppätna. Det blev inte några över till kvällsmaten hemma.

Men som tur är öppnar Vadehavets skafferi i morgon igen.

"Att tillaga dagens fångst över öppen eld är grädden på moset"

Fem andra naturupplevelser vid Vadehavet på vintern

Svart sol

Följ med en biolog på en guidad tur och upplev det fascinerande naturfenomenet när uppemot 1 miljon fåglar dansar på himlen. På vårkanten och under senhösten samlas starar i enorma flockar på marsklandet för att leta föda på deras långa resa från norr till söder.

Sälsafari

Vid Vadehavet kan du få se både gråsäl och knubbsäl med kikare och få veta mer om deras naturliga habitat.

Vandring till Mandø

Utanför staden Ribe ligger charmiga Mandø. Hit kan man vandra – eller åka traktor – två gånger per dygn när tidvattnet drar sig undan. På Mandø finns flera övernattningsalternativ, men det är turen hit som är den häftigaste upplevelsen.

Vandring mellan isbergen

När vintern biter tag i Danmark så kan man ha turen att få uppleva ett fantastiskt naturfenomen i Vadehavet. Här bildas isblock i havet och när tidvattnet drar sig tillbaka så kan man vandra mellan isbergen, som kan vara flera meter höga.

Cykla genom nationalparken

Marskland, fågelliv och vacker utsikt väntar dig som gör en cykeltur i nationalparken. Det går alldeles utmärkt att trampa runt på egen hand, men man kan också följa med en guidad tur, eller utforska det vackra landskapet till fots.

Upptäck fler unika vinterupplevelser i Danmark

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan