Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vellinge

1930-talshus fick tillbaka originalcharm – prisas av kommunen

Nytillverkade fönster i trä, tidstypiska takrosetter och nya tegelpannor i gammal stil. Nu tilldelas deras renovering Vellinge kommuns samhällsbyggnadspris 2021.

Fasaden har återfått sin charm med grönmålade spröjsade träfönster, taket har nya tegelpannor i gammal stil och den tidigare blågrå fasaden har putsats i en ljus gråbeige nyans. Foto: Privat

Annons

En privatfamilj får årets samhällsbyggnadspris i Vellinge. Det är familjen Barkfors som prisas för sin omsorgsfulla renovering av 1930-talsvillan i centrala Vellinge.

– När vi klev in kände vi direkt att det fanns en väldig värme och själ i huset. Det var väldigt gediget byggt och högt i tak, säger Frida Barkfors.

När huset byggdes 1930, av stenhuggaren Karl Johan Henriksson och arkitekt August Ohlson, var Vellinge en by och från tomten vid gamla landsvägen tittade man västerut ut över åkrar.

I dag ligger huset centralt i Vellinge – mitt emot Müllers möbler. Adressen är Krakaugatan, som går in från Malmövägen.

Frida och maken Lasse Barkfors, båda filmregissörer, köpte huset i april förra året och hade egentligen inte tänkt att renoveringen skulle bli så omfattande som den blev.

Annons

Annons

– Men när vi började så fick vi lite överraskningar. Det blev ett större projekt än vi hade tänkt oss. Det tog mer än dubbelt så lång tid och budgeten spräcktes nog ännu mer – men det har varit värt det, säger hon.

” Det känns jättekul att få priset! Det var en stor överraskning", säger Frida Barkfors. Prispengarna kommer att gå till ett trädgårdsprojekt. Målning av spegeldörrarna som låg på vinden och fått tillbaka sin plats pågår.

Bild: Micaela Landelius

”Vellinge är ju världens mittpunkt. Nära till Köpenhamn, Malmö och min familj i Ljunghusen”, säger Frida Barkfors, här med maken Lasse Barkfors om varför de flyttade till just Vellinge.

Bild: Micaela Landelius

De visste om att taket läckte och behövde renoveras, men det visade sig att även fönstren var i så dåligt skick att de behövde bytas.

Deras renoveringsfilosofi har varit att återskapa så mycket som möjligt av husets originalutseende. De har därför specialbeställt gröna träfönster med spröjs samt ytterdörrar i 1930-talsstil från ett lokalt snickeri.

– Fönstren är nog det vi är allra mest nöjda med, de ändrade helt uttrycket på huset och blev pricken över i så att det verkligen ser ut som ett hus från 1930-talet, säger Frida.

Den blågrå fasaden har putsats om och blivit gråbeige.

De har även tagit fram originalgolvet, dammat av nedmonterade spegeldörrar från vinden och satt in dem igen, satt upp stuckatur i taket samt skrapat ner sju lager tapeter och återskapat de murade innerväggarna.

– Det fanns stuckatur och takrosetter, men den var inte tidstypisk och i frigolit. Vi kontaktade en stuckatör i Helsingborg som gjorde mer korrekta stuckaturer i gips till oss, berättar hon.

Annons

En fördel var att inte så många olika familjer har ägt i huset tidigare, det har varit ett hus man stannar i länge och därför var det långt mellan renoveringar.

Annons

Efter fjärde flyttlasset på fem år hamnade Lasse Barkfors och familjen i den ljusa trettiotalsvillan vid gamla landsvägen i Vellinge tätort, på Krakaugatan 1. På bottenvåningen har de valt en öppnare planlösning än den ursprungliga – i övrigt har de försökt återskapa huset.

Bild: Micaela Landelius

Men allt är inte återskapat: de har valt att ändra planlösningen på nedervåningen så att den är mer öppen än den var vid dåtidens huset byggdes.

– Vi har också försökt vara miljömedvetna och valt linisolering för bra inomhusklimat och mindre påverkan på miljön, samt målat med äggoljetempera och linoljefärg.

Nu börjar de närma sig slutet på renoveringen, men helt färdiga är de inte – några dörrar och lister ska ännu målas.

– Vi trivs jättebra. Det är nära till allt: familjen i Ljunghusen, Köpenhamn där vi ofta jobbar, den äldre sonen kan cykla till skolan, säger hon.

Den 13 december får de ta emot priset för sin renovering. Det innebär, förutom erkännandet, en prissumma på 10 000 kronor som delas ut på kommunfullmäktigemötet av kommunalrådet Carina Wutzler (M).

– Det känns jättekul att få priset! Pengarna kommer att gå till trädgården. Vi ska flytta en stor ormhassel som är en juvel i trädgården, men dumt placerad. Om vi flyttar den får barnen mer plats för lek. Men för att göra detta måste vi hyra in en grävmaskin – så pengarna kommer väl till pass, säger Frida Barkfors.

Annons

Läs mer: Vellingefilmare ger sexdömda och skolskjutares familjer en röst

De moderna fönstren har ersatts med linoljemålade antikgröna träfönster med spröjs i tidstypisk stil.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy