Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Alltför specifika mål riskerar hämma teknikutvecklingen.”

EU har lyckligtvis vaknat upp och insett behovet av mer batterier och det gör att efterfrågan på batterier kommer att öka explosionsartat under de närmaste åren. Men EU-kommissionens förslag till en ny batterilag kan förbättras avsevärt, skriver Jessica Polfjärd (M).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jakop Dalunde vill att EU ska slå fast krav på andelen återvunnet material i batterier. Men om EU ska möta efterfrågan på nya batterier behöver unionen först säkerställa att det finns tillräckligt med tillgängliga råvaror, skriver artikelförfattaren.

Bild: HENRIK MONTGOMERY

Annons

Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, har rätt i att batterier spelar en avgörande roll för EU:s gröna omställning. Problemet är att den politik han förordar försvårar en grön omställning (Aktuella frågor 30/11).

Utvecklingen av nya batterier är viktigt för industrins omställning såväl i Sverige som i EU.

När stora delar av världen, inte minst Europa, ställer om från fossila bränslen till sol- och elkraft – förnybar energi med mindre förutsägbar elproduktion - blir möjligheten att lagra energi, till exempel i batterier, allt viktigare.

EU har lyckligtvis vaknat upp och insett behovet av mer batterier, och det gör att efterfrågan på batterier kommer att öka explosionsartat under de närmaste åren. EU-kommissionen uppskattar att den globala efterfrågan ökar med över tusen procent till 2030. Den politik Miljöpartiet vill se gör att det blir svårt att möta.

Annons

Annons

Det största problemet med dagens europeiska regelverk för batterier är att det innehåller stora luckor och att unionens medlemsländer har infört det i olika hög grad. Det leder till att EU som marknad blir alltför splittrad för att företag ska våga satsa stort på att utveckla sina verksamheter.

EU behöver nu ett tydligt regelverk som skapar rätt förutsättningar för en gemensam marknad.

EU-kommissionens förslag till en ny batterilag kan förbättras avsevärt. Kraven på att använda återvunnet material i nya batterier är ett exempel. Jakop Dalunde pratar för ökad återvinning och vill att EU ska slå fast krav på andelen återvunnet material i batterier. Men om EU ska möta efterfrågan på nya batterier behöver unionen först säkerställa att det finns tillräckligt med tillgängliga råvaror, till exempel metaller. Därför har jag i förhandlingarna i EU-parlamentet drivit på för att alla nya krav måste föregås av analyser av hur marknaden när det gäller råvaror ser ut.

Det är också så att morgondagens batterier inte nödvändigtvis behöver bestå av samma material som används idag, till exempel kobolt och litium.

Alltför specifika mål riskerar att hämma teknikutvecklingen genom att låsa in den teknik som används i nuläget. Det hjälper knappast den gröna omställningen. Det gäller också den typ av krav som ställs på företag inom batterisektorn.

EU-kommissionen ska inom kort presentera ett övergripande förslag om så kallad skälig aktsamhet, det vill säga vilket ansvar företag ska ha när det gäller framställning av batterier.

Annons

Moderaterna vill ha ett tydligt och enhetligt regelverk som europeiska konsumenter och företag kan anpassa sig efter istället för att sätta upp regler för enskilda sektorer som använder batterier, till exempel för transport- och industrisektorn. Att det är Moderaternas linje och att flera andra partier är av samma åsikt hade Jakop Dalunde vetat om han hade deltagit i förhandlingarna i det ansvariga EU-utskottet, ENVI.

Annons

Precis som i många andra frågor börjar Miljöpartiet och dess företrädare med att sätta upp ett antal mål för att sedan blunda för verkligheten och hoppas att de går att uppnå. Det är aldrig ett seriöst sätt att bedriva politik, framför allt inte inom ett så viktigt område som framtiden för Europas batterisektor.

SKRIBENTEN

Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy