Annons

Annons

Annons

Annons

Svensk politik

MP-gruppledaren Karolina Skog lämnar politiken

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Karolina Skog lämnar sin riksdagsplats. – Det är dags för mig att göra något annat, säger 45-åringen från Åhus. Att hon vill sluta i förtid beror på att partiet har gått i opposition.

”Jag är mitt i livet. Det är dags för mig att göra något annat”, säger MP-profilen Karolina Skog om beslutet att lämna politiken. Foto: Erik Simander / TT

Annons

Redan i somras meddelade Karolina Skog sin partiorganisation att hon ville lämna sina politiska uppdrag efter valet nästa år.

– Efter många år i politiken har jag inte samma energi som tidigare, säger hon, som jobbat heltid med politik sedan 2001 då hon fick en administrativ tjänst på partikansliet i Lund.

Efter att Miljöpartiet den 25 november lämnade regeringen väljer nu Karolina Skog att kliva åt sidan snabbare än vad hon först tänkte sig. Hon lämnar sin riksdagsplats vid juluppehållet.

– Mitt parti gör nu en enormt stor omställning från regeringsparti till oppositionsparti. Då känner jag att jag, som inte ska kandidera i nästa val, inte har det driv och den lust som man måste ha.

Hon svarar bestämt nej på frågan om MP:s svaga opinionsstöd, strax under riksdagsspärren i SCB:s senaste partisympatimätning, har påverkat hennes val.

Annons

Annons

– Jag har varit med i olika lägen där vi legat lågt i opinion och där vi varit populära och legat högre. Mitt beslut har ingenting med det att göra.

Karolina Skog var kommunalråd i Malmö när hon 2016 blev miljöminister. Efter valet 2018 ingick hon inte längre i regeringen men tog plats i riksdagen.

Hon var en av kandidaterna inför Miljöpartiets språkrörsval i januari i år. När valberedningen förordade Märta Stenevi drog hon sig ur, men blev istället en av partiets två gruppledare i riksdagen.

Som språkrörskandidat sa Karolina Skog att Miljöpartiet ”behöver bli kaxigt igen”. Den kaxigheten upplevde hon när MP härom veckan bröt upp från regeringen på grund av att oppositionens budget vunnit omröstningen i riksdagen.

– Att vara kaxig i politiken är att riskera att förlora saker. Vi var beredda att släppa vår regeringsmedverkan, och det var rätt. För oss, som är ett värderingsstyrt parti, är det viktigt att inte söka makten för maktens skull.

En regering som inte äger budgeten som politiskt instrument är för svag, säger hon.

– Jag tycker inte att Miljöpartiet ska ingå i den regeringen.

I samband med budgetomröstningen väckte Karolina Skog uppmärksamhet med sin ilskna reaktion när Annie Lööf meddelade att Centerpartiet inte tänkte stödja S-MP-regeringens budget.

”Det får finnas gränser för Annie Lööfs ego”, twittrade Karolina Skog.

Karolina Skog (MP) talar inför att riksdagen för andra gången på två veckor röstar fram Magdalena Andersson till statsminister. ”Jag är glad för att jag har fått släppa fram personen Magdalena Andersson som jag tycker mycket om”, säger hon. Jonas Ekstromer / TT

– Jag var frustrerad och faktiskt arg på Centerpartiet, och jag valde att visa det. Det är en tanke som har växt hos mig: att det är viktigt som politiker att vara en hel människa och visa ett känsloläge, säger hon.

Annons

Veckan därpå visade hon ljusare känslor i riksdagen inför omröstningen om Magdalena Andersson som den första kvinna att bli Sveriges statsminister. Hon uppmanade svenskarna att spetsa öronen för att ”ljudet när ett glastak krossas är ett underbart ljud”.

Annons

– Som politiker får man ibland uppleva tillfällen då historia skrivs, och det här var ett sådant tillfälle. Jag hoppas att jag får barnbarn så att jag kan få berätta om det för dem!

Hon ser det också som historiskt att hon var med om att bilda Malmös första rödgröna styre, och att hon ingick i Sveriges första rödgröna regering.

Även om Karolina Skog lämnar politiken så fortsätter hennes engagemang. Hon räknar med att MP behåller en nära relation med S inför valet. Samtidigt ser hon att det blir lättare för MP att kommunicera sin politik om skydd av skog och biologisk mångfald utan att begränsas av kompromisser med S.

– Vi behöver hitta tillbaka till väljarna.

Inför valet önskar hon att MP både visar sin miljö- och kilmatpolitik, och en bredd av andra områden.

– Vi ska vara tydliga i de ämnen som är aktuella i samhället.

Hon tänker exempelvis på energi och ekonomisk jämlikhet.

– Vi ska självklart också vara tydliga i frågor om brott och straff och trygghet. Det tycker väljarna är viktigt.

Som miljöminister var Karolina Skog drivande i att reformera reseavdraget så att pendling med fossildrivna bilar i storstadsregioner inte längre ska subventioneras. Att ett förslag om reviderade resesubventioner nu ligger på bordet ser hon som en av sina viktigaste insatser.

Däremot lyckades hon inte med sin ambition att få fart på återvinning av plast från konsumtionsledet.

Annons

– Jag är marknadsoptimistisk. Men detta har misslyckats: marknaden har inte tagit fram teknikerna för sortering och återvinning. Därför är min slutsats att det behöver regleras på EU-nivå. Det är också på gång genom ekodesigndirektivet, säger hon.

Stefan Löfvens regeringsombildning i maj 2016. Karolina Skog (MP) presenteras som ny miljöminister, och Ibrahim Baylan (S) får uppdraget som samordnings- och energiminister. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

Karolina Skogs sista framträdande i riksdagen blir budgetdebatten den 16 december. Som ledamot i finansutskottet har hon uttryckt oro för budgetordningen, där oppositionspartierna från höger till vänster kan gå ihop och driva igenom ändringar. Inför nästa mandatperiod har hon föreslagit att partierna gemensamt enas om nya spelregler för att ”förhindra Vilda Västern”.

– När man gör en budget går alla frågor igenom en beredning. Men för de beslut som oppositionen får igenom görs konsekvensanalysen i efterhand. Till exempel har det nu blivit extremt råddigt och oklart med investeringsstödet för bostäder, säger hon.

Som kommunalråd i Malmö ansvarade Karolina Skog för trafik, och sedan stadsbyggnads- och bostadsfrågor.

– Som minister får man göra häftiga grejer. Prata i FN, träffa Kinas president... Men Malmöåren var minst lika roliga. När jag åker tillbaka, och går runt och tittar på det som byggs, exempelvis Glasbruket, känner jag delaktighet.

Efter att Karolina Skog har lämnat riksdagen ska hon slutföra uppdraget att leda en statlig utredning om social bostadspolitik. Sedan vill hon gärna fortsätta arbeta med bostadsfrågor.

Annons

– Det är ett ämne som jag har återkommit till, som magnetism.

Malmö, oktober 2017. Karolina Skog med kronprinsessan Victoria och Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh inviger Marinpedagogiskt center på Ribersborgsstranden genom att släppa ned krabbor i ett akvarium. Foto: Johan Nilsson / TT

Fakta

Karolina Skog

Född: 1976 i Åhus. Bor i Stockholm med man och ett barn.

Politisk karriär: Kommunalråd i Malmö 2010-2016 med ansvar för först framtidens trafik och sedan stadsbyggnads- och bostadsfrågor.

Var miljöminister från 25 maj 2016 fram tills 21 januari 2019 då den regering som Stefan Löfven formade efter valet 2019 tillträdde. Är sedan valet 2018 riksdagsledamot och ledamot i finansutskottet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan