Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Elpriset

Så slår de höga energipriserna mot ditt hushåll

De ökade el- och bränslepriserna slår hårt mot svenska folket. Men prishöjningarna drabbar olika sorters hushåll väldigt olika. Den som har råd kan investera sig till sänkta energikostnader.

Elpriserna går upp. Men det finns olika sätt att värja sig mot stigande elräkningar.

Annons

Sedan vinterkylan slagit till har Sverige drabbats av en elprischock. Den är kraftigare i Skåne än i nordligaste Sverige och har kommit ovanpå höstens kraftiga prisuppgång på bensin och diesel.

Enligt Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne, bör privatpersoner dock inte stirra sig blinda på de tidvis skyhöga dagspriserna på el och drivmedel – utan se till genomsnittspriset över en längre tid.

– Den som betalar rörligt pris för sin el betalar ett pris som jämnats ut över en månad. Och bensinpriset har ju i höst både gått upp och ner, säger han.

När Anders Hansson räknat på hur mycket dyrare energipriserna blivit för några helt vanliga skånska hushåll – med en genomsnittsförbrukning av både el och drivmedel – har han räknat med att elpriset på ett år stigit med 160 procent och bensinpriset med 33 procent.

Annons

Annons

De stigande el- och drivmedelspriserna har påverkat fyra olika typhushåll på fyra olika sätt:

• Den som bor själv i lägenhet och inte har bil har fått en ökad månadskostnad på 167 kronor.

• En tvåbarnsfamilj i lägenhet och med en bil har fått en ökad månadskostnad på 831 kronor. Halva merkostnaden ligger på elräkningen, halva på bensinkostnaderna.

• En familj som bor i normalvilla och inte har bil har fått 1 667 kronor i ökad månadskostnad.

• En familj som bor i en normalvilla och har två bilar har fått 2 910 kronor i ökad månadskostnad. Drygt 70 procent av de ökade energikostnaderna ligger på högre elräkningar.

– Det här är nivåer som är påfrestande för många hushåll. Men det finns åtgärder som man som privatperson kan vidta för att få ner både el- och drivmedelskostnader, säger Anders Hansson.

"Det finns inte så mycket som man som privatperson kan göra i det korta perspektivet för att få ner både el- och drivmedelskostnader", säger Anders Hansson.Foto: Sparbanken Skåne.

Enligt Anders Hansson kan den som vill minska sina bensin- eller dieselkostnader jobba mer hemma, åka kollektivt till jobbet, cykla oftare eller gå in för att samåka.

Det går också att investera bort drivmedelskostnaderna genom att köpa en elcykel eller genom att köpa eller leasa en elbil. Det kan dock ta lång tid innan en sådan investering kompenserar för att man får sänkta bensin- eller dieselutgifter.

Annons

Enligt Anders Hansson finns det större möjlighet för ett hushåll att sänka elförbrukningen – och därmed elräkningarna.

Annons

Det går att sänka inomhustemperaturen, stänga ner delar av huset, täta dörrar och fönster samt omförhandla elavtalet.

– Men det är inte läge att binda elpriset på en lång period nu när priserna ligger högt. Det är bättre att binda på en kortare period tills elpriset når ett mer normalt läge. Det gäller att tänka på ungefär samma sätt som när en låntagare binder sina rörliga räntor, säger Anders Hansson.

Det går också att investera bort en allt för hög elförbrukning genom att installera luftvärmepumpar, solpaneler eller bergvärme.

– Sådana investeringar lönar sig inte omedelbart. De betalar sig först efter fem-tio år, säger Anders Hansson.

Hur länge får vi då leva med höga el- och drivsmedelspriser? På den frågan ger Anders Hansson två olika svar:

– Det höga elpriset styrs av utbud och efterfrågan. Vi får nog ett lägre pris framåt våren, men inget talar för att elpriset blir lägre nästa vinter. Den höga prisnivån får vi acceptera framgent, inte bara i Sverige utan i hela världen.

– Inte heller bensinpriserna lär gå ner. Politikerna vill ju inte gynna den fossila bilkörningen. Därför måste vi konsumenter hitta nya vägar för att driva våra fordon, säger Anders Hansson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy