AnnonsVisitDenmark

Se stjärnor utan svindel i Danmark

Visste du att en av världens bästa platser för stjärnskådning finns i Danmark? Följ med världens bästa astrofotograf till Møn och upplev Nordens enda stjärnpark – det nya svarta.

Att fotografera stjärnor är den ultimata upplevelsen, säger Ruslan. Foto: Mads Tolstrup

Himlen är som ett enda stort tindrande täcke, vi ser såväl Vintergatan som Jupiter lysa klart. Det enda som hörs är vågorna som slår in mot strandkanten där astrofotografen Ruslan Merzlyakov står med sin kamera riktad mot natthimlen. Vi har följt med honom till ön Møn utanför Själlands sydostkust, i jakten på det perfekta nattfotografiet.

– Att fotografera stjärnor är den ultimata upplevelsen. Det är natur och adrenalin på samma gång, säger Ruslan. Och eftersom det är en upplevelse på naturens premisser är ingen natt den andra lik.

Trots att han bara är 25 år har han korats till världens bästa astrofotograf och hans bilder har visats i ansedda medier som BBC, Forbes Magazine och National Geographic. Många av Ruslans populäraste bilder är tagna här på Møn. Här finns Nordens enda så kallade Dark Sky Park – ett område med minimalt med ljusföroreningar, vilket ger en ovanligt svart natthimmel och möjlighet att se stjärnor som inte syns på andra platser. Dessutom finns en unik kontrast till nattmörkret i form av Møns karaktäristiska, branta kalkstensklippor.

Läs om fler unika vinterupplevelser i Danmark

Foto: Mads Tolstrup

– Møn är ett fantastiskt ställe att fotografera stjärnor på, säger Ruslan. Du har den mättade mörka himlen och samtidigt Danmarks mest dramatiska landskap med branta klippor och böljande kullar, vilket ger bilderna en extra dimension.

Ruslan är inte ensam om att hylla Møn. Organisationen The International Dark Sky Association har utnämnt ön till en av världens bästa platser för stjärnskådning. Och det är inte svårt att förstå varför när man vänder blicken mot natthimlen.

På senare år har allt fler börjat få upp ögonen – både bokstavligt och bildligt – för natthimlen. Och enligt Ruslan är det främst det oförutsägbara, tystnaden och naturen som lockar.

Det här är en av få platser i Europa där man kan se hela Vintergatan

Foto: Ruslan Merzlyakov

– En natt under bar stjärnhimmel ger ro, men också ett unikt äventyr. Att njuta av natthimlen är verkligen det nya svarta.

Allra mörkast är det så här års, vilket innebär att vintern är astrofotografernas favoritsäsong.

– Det sker många spännande saker på himlen under vintern. Men det bästa är att det är tillräckligt mörkt för att titta på stjärnor redan klockan 17.

Ruslan Merzlyakov

– Det händer enastående saker på vår himmel hela tiden, så det är bara att titta upp, säger Ruslan och ger ett sista tips:

– Ta med termos och varma kläder om du vill göra upplevelsen extra mysig.

Fakta

Danmarks fem bästa platser för att se stjärnor, enligt Ruslan Merzlyakov:

  • Møns Klint. Här finns Danmarks mest dramatiska landskap. När det är fullmåne och ljuset faller på de branta klippväggarna liknar det närmast ett månlandskap. Här får man perfekt mörker samtidigt som man klara dagar kan se ljuset från Köpenhamn skimra i horisonten, vilket ger intressanta konstraster i bilderna.

  • Nationalpark Thy. Kombinationen strand, skog och hav skapar ovanligt vackra ramar runt stjärnhimlen i den här fina nationalparken.

  • Norra Bornholm. Att se Hammershus borgruin under en stjärnklar himmel är en helt otrolig upplevelse. Dessutom är den kringelkrokiga Serpentinvej i byn Gudhjem extra fotogenisk stjärnklara nätter.

  • Lønstrup. Här finns flera storslagna platser som är helt unika i Danmark. Till exempel Rubjerg Knude Fyr, som står på en enorm vandrande sanddyna, och blir extra vacker under nattens tindrande stjärnor och planeter.

  • Rebild Bakker. Vintertid blommar ljungen i det här vackra naturområdet i rosa och lila nyanser. Och när fullmånen skiner på det böljande landskapet så förvandlas naturen till ett levande konstverk.

Läs om fler unika vinterupplevelser i Danmark

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan