Annons

Annons

Annons

Skåne

Tidig premiär i längdskidspåren på Hallandsåsen

Redan i måndags var längdskidspåren i Hulebäckseröd redo för åkning. En tidig premiär som uppskattas av entusiasterna.

Text

Dags att spänna fast längdskidorna för några varv i spåren i Hulebäckseröd på Hallandsåsen. Roland Olofsson gjorde premiäråket på åsen under torsdagen.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

I det vintervita landskapet glider skidåkarna fram tidigare än på länge. Att redan nu kunna ta sig fram på längdskidor i det skånska landskapet hör inte till vanligheterna.

En av dem som under torsdagen hittade det rätta glidet längs den tre kilometer långa banan med dubbelspår var Roland Olofsson från Stidsvig.

– Det är första gången jag åker här i år, säger Roland Olofsson som även hunnit med en skidrunda på golfbanan i Eket tidigare i veckan.

Glidet var bra när Jan Karlsson, Erik Björkqvist och Urban Stenqvist tog sig fram i spåren.

Bild: Niklas Gustavsson

Medan en del av åkarna på plats är ute efter träning inför exempelvis Vasaloppet så är Roland Olofsson mest intresserad av att få upp pulsen.

Annons

Annons

– Jag har åkt tio Vasalopp. Jag började när jag var 61 och gjorde det sista när jag var 70 år gammal, säger han.

Något nytt Vasalopp lär det inte bli nästa år.

Jan Karlsson från Rydebäck passar på att ta några rundor tillsammans med Erik Björkqvist, Urban Stenqvist och Katarina Falck. Han kan inte påminna sig att det gått att åka längdskidor så här tidigt på åsen på 30 år.

Karolina Tjernberg planerade att avverka 15 kilometer i spåren på Hallandsåsen.

Bild: Niklas Gustavsson

Det är inte bara för att få motion som Jan Karlsson tar några rundor i spåren.

– Det är roligt också och samtidigt får man komma ut och uppleva ljuset, säger han.

En som tränar inför Vasaloppet är däremot Karolina Tjernberg. Hon planerade först att åka rullskidor ett tag till men sedan slog den tidiga vintern till och fyllde landskapet med snö.

– I onsdags var första gången jag stod på snö den här vintern. Här är bra att åka för här finns lite backar också på banan, säger Karolina Tjernberg som skulle åka cirka 15 kilometer på torsdagen.

Katarina Falck var en av åkarna i Hulebäckseröd på torsdagen.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Christer Ljungdahl ingår i Hjärnarps GH OL:s skidkommitté och är en av dem som ser till att spåren kommer på plats.

– Det är en förvånansvärt tidig säsong den här vintern. Vi hade väldigt svårt att få till spår i och med att där var så mycket drivsnö, säger Christer Ljungdahl.

Annons

Många åkare har passat på att vädra skidorna och Christer Ljungdahls förhoppning är att snön ska få ligga kvar ett tag till.

– Men vi får se vad det blir för temperaturer framöver. Snön är mellan 20 och 60 centimeter djup i varje fall, säger Christer Ljungdahl.

Tio Vasalopp har det blivit för Roland Olofsson. Numera åker han för att få upp pulsen.

Bild: Niklas Gustavsson

På helgerna brukar det vara flest åkare. Samtidigt upplever Christer Ljungdahl många redan varit på plats på dagtid sedan spåren öppnade tidigare i veckan.

– En hel del pensionärer har varit där och åkt på dagtid och vi har haft lite danskar också, säger han.

Men den som vill vara säker på att det finns snö i spåren gör nog klokt i att ge sig ut ganska snart. Redan efter den kommande helgen ser det ut att bli plusgrader enligt en prognos från SMHI.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan