Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

De som inte tagit sprutan ställer till det för sjukvården – nu hårdnar politiken

De ovaccinerade är en liten del av befolkningen. Bland sjukhusens covidpatienter är de i majoritet. Eftersom de i regel är unga och i övrigt friska skulle en vaccination troligen ha hållit dem borta från vårdavdelningarna.

Bild: Johan Bävman

Annons

Detta framgår av Socialstyrelsens statistik, och det är med dessa siffror i ryggen som epidemiologer, smittskyddsläkare, politiker och andra oavbrutet uppmanar den dryga miljon vuxna svenskar som ännu inte vaccinerat sig, att göra det så fort som möjligt.

De senaste fem veckorna har 79 personer i Skåne vårdats på sjukhus för covid. Av dem var 44 ovaccinerade och 35 vaccinerade.

Skillnaden låter inte stor. Men i förhållande till hur många det finns i varje grupp blir den dramatisk.

I Skåne är 888 359 personer över arton år fullvaccinerade med minst två sprutor. Medan 184 098 inte har vaccinerat sig alls.

Annons

Annons

Räknat per hundratusen i respektive grupp har fyra vaccinerade och 24 ovaccinerade behövt sjukhusvård.

De två grupperna skiljer sig kraftigt åt. Av de senaste veckornas vaccinerade covidpatienter i Sverige var 3 procent under fyrtio år, av de ovaccinerade 33 procent. Bara för att ta ett exempel.

• De vaccinerade som behöver sjukhusvård för covid är vanligen äldre och redan sjuka. Deras immunförsvar är svagare, och de kan därför drabbas av covid lättare trots vaccinationen. Och infektionen slår hårdare.

Sju av tio i gruppen vaccinerade covidpatienter är äldre än sjuttio, fyra av tio äldre än åttio år. Mer än åtta av tio (83 procent) lider av en eller flera andra sjukdomar som försvagar dem: hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, diabetes eller högt blodtryck.

• De ovaccinerade som behöver sjukhusvård för covid utgör en helt annan grupp. De är yngre och i övrigt friskare.

Sju av tio är yngre än sextio år, mer än fem av tio yngre än femtio. Sju av tio (68 procent) har inte något av de nämnda risktillstånden.

Om dessa personer hade vaccinerat sig är sannolikheten mycket liten för att de hade behövt sjukhusvård för covid, enligt Socialstyrelsens data. Vaccinets skydd mot svår sjukdom hos yngre är så gott som totalt.

Eftersom drygt hälften av sjukvårdens ansträngningar går åt till att vårda personer som inte har vaccinerat sig mot covid blir tonen mot dessa allt skarpare.

Annons

En ovaccinerad kan sedan 1 december inte självklart gå på teater eller konsert om publiken är större än hundra personer.

Annons

I framtiden kan ovaccinerade även komma att stängas ute från restauranger, butiker, träningslokaler, fester, fjärrtåg och andra folkrika platser – om smittan fortsätter att sprida sig och pressen på sjukvården ökar.

Sådana åtgärder planeras i nästa steg av regeringens åtgärdsplan – ”vid en väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning”.

Några exakta gränsvärden för ökningen anges inte. Men den som kollar formuleringen ser att ribban inte ligger lika högt när det gäller sjukvården.

– Fler behöver vaccinera sig. Annars riskerar vården att inte räcka till, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på pressträffen häromdagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan