Annons

Annons

Annons

Annons

opinionGårdsförsäljning av vin

Aktuella frågor
”Det är dags för gårdsförsäljning i Skåne.”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu motbevisas gamla sanningar om skenande alkoholkonsumtion och en havererande folkhälsa, skriver fyra företrädare för Centerpartiet i Skåne.

Under ett besök i Gränna har man möjlighet att köpa med sig polkagrisar hem. Varför ska inte ett besök på en skånsk vingård kunna innebära att man får köpa med sig några flaskor vin hem, undrar artikelförfattarna.

Bild: Fredrik Persson

Idag väljer många svenskar att besöka regioner som Bordeaux och Champagne, resmål kända för sitt hantverk när det gäller vin och champagne. En del köper med sig några flaskor hem som ett gott minne. Varför ska inte den möjligheten finnas i Sverige?

Regeringen har nu presenterat den statliga utredning om gårdsförsäljning av alkohol som Centerpartiet fick igenom i januariavtalet. Att gårdsförsäljning både kan och bör tillåtas i Sverige står nu klart.

Gårdsförsäljning är varken ett hot mot folkhälsan, ett brott mot EU:s regelverk eller ett problem i förhållande till det statliga monopolet på alkohol. Det är dags för gårdsförsäljning i Skåne och hela Sverige.

Annons

Annons

I riksdagen är det numera bara Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som motsätter sig gårdsförsäljning. Oftast med resonemang byggda på gamla sanningar om skenande alkoholkonsumtion och en havererande folkhälsa. Påståenden som motbevisas i nya utredningen. Vi hoppas därför att S, MP och V omprövar sina ställningstaganden.

När orosmolnen skingrats vill vi lyfta fram de positiva effekter som gårdsförsäljning kan ha för svensk, och inte minst skånsk, turistnäring och ekonomi.

Runt om i Europa har vingårdar och bryggerier en positiv effekt på turism och lokal ekonomi. Idag är båda dessa branscher på frammarsch i Sverige. De skapar jobb och erbjuder såväl turister som invånare i närheten lokala produkter.

Det finns närmare hundra småbryggerier i Skåne idag – och fler kan det bli. När det gäller vinproduktion har Sveriges utbud växt dramatiskt under de senaste åren med runt femtio kommersiella vinodlare runt om i landet, av dem är cirka tjugo verksamma i Skåne.

Politiker på alla nivåer bör ta till vara och stötta det engagemang som finns för god mat och goda drycker i Sverige idag. Under ett besök i Gränna har man möjlighet att köpa med sig polkagrisar hem. Varför ska inte ett besök på en skånsk vingård kunna innebära att man får köpa med sig några flaskor vin hem?

Vissa förslag i den nya utredningen är inte bra. Det gäller främst kravet på småskalighet för att få sälja egna produkter, något som innebär att många framgångsrika producenter inte kan ha någon gårdsförsäljning. Många större vingårdar och ölbryggerier finns på landsbygden. Att ställa dem utanför ett system med gårdsförsäljning gynnar inte besöksnäringen.

Annons

Annons

Den nya utredningen besvarar de vanligaste argumenten mot gårdsförsäljning med fakta. Ändå agerar regeringen besvärande långsamt.

Vi som är vana vid att diskutera gårdsförsäljningens vara eller icke vara befarar att regeringens ointresse för frågan riskerar att leda till att utredningen hamnar i papperskorgen. Vi kommer därför att driva på för skarp lagstiftning i riksdagen om inte regeringen agerar senast den 31 januari. Vi vill att utredningens förslag genomförs, utan onödiga volymbegränsningar som exkluderar framgångsrika dryckesproducenter på landsbygden.

Centerpartiet står redo bakom landets småföretagare och turistnäring för att driva en lagändring genom riksdagen – är de andra partierna också redo?

SKRIBENTERNA

Sofia Nilsson (C), riksdagsledamot för Skåne norra och östra

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot för Malmö

Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot för Skåne södra

Jonny Cato (C), riksdagsledamot för Skåne västra

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan