Inbäddat innehåll
Vid 03.30 på morgonen gick larmet om olyckan. Två fraktfartyg hade kolliderat på Östersjön, mittemellan Ystad och Bornholm, ett brittiskt och ett danskt. Det mindre av dem, danskflaggade Karin Høj, hade kapsejsat. Ett räddningspådrag med helikopter och ett tiotal fartyg från både Danmark och Sverige ryckte ut till olycksplatsen.
På det danska fartyget fanns en besättning på två man. Enligt Sjöfartsverket har en av personerna anträffats i den kapsejsade båten vid 15-tiden. Dykinsatserna har därefter avbrutits för dagen.
Annons
När räddningsinsatsen inleddes under den tidiga morgonen var förhållandena svåra. Det var dimmigt och det blev inte ordentligt ljust förrän efter nästan fem timmar. Lufttemperaturen var fem grader och det var fyra grader i vattnet.
Annons
Inbäddat innehåll
Enligt räddningstjänsten hade det mindre fartyget blivit påkört av det större.
– Hon har blivit påkörd av ett det andra fartyget och rullat runt. Vi ser tydliga märken av att hon blivit helt överkörd, säger Johan Nilsson, räddningstjänstens insatschef, till Aftonbladet.

Scot Carrier med skador i fören lägger till i hamnen i Ystad vid 20-tiden på måndagskvällen.
Bild: Johan Nilsson/TT
Under eftermiddagen meddelade Kustbevakningen att man vidtar ett flertal utredningsåtgärder. En anmälan om grov vårdslöshet i sjötrafik upprättades tidigt och besättningsmedlemmar på den brittiska båten Scot Carrier frihetsberövades.
– Ytterligare brottsmisstankar har uppkommit och däribland grovt sjöfylleri, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin.
Hur många personer som fanns ombord på Scot Carrier är oklart. Den brittiska båten körde direkt efter kollisionen bort från olycksplatsen, men ska, enligt uppgifter till Kvällsposten, därefter ha beordrats vända om och deltog därefter i den första sökinsatsen.

Närbild på Scot Carriers skador.
Bild: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons
Senare skickades en läkare till båten som genomförde provtagningar på besättningen, därefter beordrades Scot Carrier in till Ystads hamn. På eftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att de gripna ur besättningen är en brittisk medborgare i 30-årsåldern och en kroatisk man i 55-årsåldern. En förundersökning är inledd om grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Åklagarmyndigheten har också meddelat att de inte kommer att lämna några kommentarer i ärendet på grund av förundersökningssekretess.
Scot Carrier tog sig in till hamnen i Ystad på måndagskvällen. Där väntar eventuellt fler utredningsåtgärder samt inspektion av Transportstyrelsen.
Bilder visar att fartyget har skador på styrbords sida av fören.

Mats Kellerman, befälhavare på en av Sjöräddningssällskapets båtar i Ystad.
Bild: Bengt Arvidson
Sjöräddningssällskapet i Ystad var en av de aktörer som deltog i räddnings- och sökinsatsen på Östersjön.
– Vi har sökt med flera båtar och kört fram och tillbaka och vi har bara hittat bråte och skräp från båten, men inte hittat någon person i vattnet, säger Mats Kellerman, befälhavare på en av Sjöräddningssällskapets båtar i Ystad som deltagit i räddningsinsatsen.
När räddningsmanskapet kom fram hördes skrik på hjälp i mörkret.
– Det var svårt att höra var det kom ifrån. Om det kom inifrån vraket eller ifrån sjön, det är det ingen som vet, säger Mats Kellerman.
I sökinsatsen ingick flera fartyg från både Danmark och Sverige, helikopter, flygplan och flera trålare som hjälpte till.
Annons
Sökinsatsen till sjöss blåstes av efter knappt sju timmar medan man därefter fortsatte att dyka inuti den kapsejsade båten.
– Efter så lång tid är det svårt att finna några överlevande, säger Mats Kellerman.
Annons
Fakta
Fartygen
• Det danska fartyget som kapsejsade efter sammanstötningen är det 55 meter långa och nio meter breda Karin Høj, som var på väg till Nykobing på Falster då olyckan skedde.
• Det brittiska heter Scot Carrier och är 90 meter långt och 15 meter brett. Det var på väg tillbaka till Montrose i Skottland efter att ha lastat strax norr om Stockholm.

Bild: Fredrik Hedenskog
Det kapsejsade fartyget Karin Høj är 55 meter långt och 9 meter brett. Båten byggdes 1977. Den lämnade Södertälje hamn i lördags och var på väg mot Nykøbing på Falster i Danmark, enligt sajten marinetraffic.com som ger realtidsinformation om sjötrafiken.
– Det kapsejsade fartyget ska sakna last, men det ska inte ha skett några utsläpp av kemikalier till exempel, säger Carl-Johan Linde, rättschef på Sjöfartsverket.
Redan på förmiddagen började Kustbevakningen att bogsera in vraket mot land på den svenska sidan och vid 13.30 var det framme vid Sandhammaren. Detta för att förhindra att båten sjönk och för att möjliggöra en sökinsats ombord.
– Fartyget har nu bogserats in och ligger stabilt på grund, säger Angelica Anbring, larmbefäl på Räddningstjänsten Syd.

Dykare står uppe på det danska kapsejsade fartyget Karin Høj.
Bild: Johan Nilsson/TT
Annons
Räddningstjänstens dykare har därefter hjälpt till med att söka igenom det upp och nervända vraket. Vid 15-tiden skrev Sjöfartsverket i ett pressmeddelande att en av de saknade besättningsmännen hade hittats i vraket.
Förhoppningen är mycket liten att den andra saknade personen ska återfinnas vid liv under det upp- och nedvända fartyget eller till havs. Temperaturer på 4–6 grader i vattnet och i luften gör läget kritisk för den som hamnat i vattnet.
Annons
– Det finns fall där människor har klarat sig väldigt länge i vattnet. Men självklart är det jättekritiskt när vattnet är så kallt och man vet inte under vilka omständigheter personerna hamnat i vattnet, om det har varit tumult, säger Emma Valham, kommunikatör vid Sjöräddningssällskapet.
Sjöfartsverket vet ännu inte vad som har orsakat olyckan. Vindarna var svaga vid olyckstillfället och även på morgonen, enligt SMHI. Men det är disigt och det kan även ha varit dimma då olyckan skedde.
Sedan väntar också ett arbete för att försäkra sig om att inga miljöfarliga ämnen, som till exempel olja, läcker ut ur vraket.

Två fartyg kolliderade mellan Ystad och Bornholm. Christian Rosell och Dennis Sandell från Sjöräddningssällskapet i Ystad kommer tillbaka efter sju timmar till sjöss i sökinsatserna.
Bild: Bengt Arvidson
Inbäddat innehåll