AnnonsMalmö Live Konserthus

"Jag tror att många har en relation till hennes musik"

En röst som finns i medvetandet hos miljoner människor över hela världen – Marie Fredriksson lever kvar och hyllas i mars på Malmö Live i tre konserter med Malmö SymfoniOrkester och solister.

Marie Fredriksson föddes 1958 i Östra Ljungby i Skåne, gick på Fridhems folkhögskola i Svalöv och flyttade så småningom till Halmstad. I tonåren var hon med och bildade bandet Strul, som delade replokal med ett annat band, som hade Per Gessle som medlem. Men innan Marie och Per bildade Roxette inledde hon en framgångsrik solokarriär. Debutalbumet Het vind kom 1984 och singeln Ännu doftar kärlek blev hennes första stora hit.

10,11 och 12 mars spelas hyllningskonserterna för Marie Fredriksson på Malmö Live. FOTO: Malmö Live

Hitsen fortsatte som ett pärlband genom hela hennes karriär och hon släppte sitt sista soloalbum 2013. 2019 avled hon i sviterna av den hjärntumör som hon diagnosticerades med 2002.

I mars, som en del av temat 100 kvinnor 100 år, kommer Malmö Live att ge tre hyllningskonserter för Marie Fredriksson. Malmö SymfoniOrkester och ett band kommer tillsammans med de tre solisterna Helena Josefsson, Amanda Bergman och Loney Dear att framföra låtar från Maries egen katalog, tillsammans med musik som på andra sätt hör samman med henne. Helena Röhr står för konsertregi, Johan Landqvist är kapellmästare, och dirigent och initiativtagare är Christoffer Nobin. I inledningsskedet togs även hjälp av Roxettes producent Christoffer Lundquist som ett extra bollplank.

Christoffer Nobin upptäckte Marie Fredriksson genom Roxette när han gick i mellanstadiet, och beskriver det som att hennes röst var ständigt närvarande genom hela hans tonårstid. När nu möjligheten dök upp att få göra en hyllningskonsert till henne med Malmö Live och MSO grep han den med glädje. När han ombeds beskriva vad som var så speciellt med Marie Fredriksson kommer svaret snabbt:

Marie Fredriksson och Helena Josefsson när de uppträdde tillsammans på Kronprinsessan Victorias bröllopsfest. FOTO: PRIVAT

– Hon sjöng ju helt enkelt fantastiskt bra. Hon har en direkthet och ett tilltal i rösten som gör att den slår an direkt, den känns som en naturkraft. Det finns en enkelhet och mänsklighet i hennes röst, samtidigt som hon var tekniskt duktig. Och inte minst: man känner alltid igen hennes röst, den är väldigt unik.

Christoffer Nobin tror att Marie Fredriksson är en artist som är lätt för många att känna en personlig koppling till. Åtminstone kände han själv att hennes personliga tilltal gjorde det lätt att känna en samhörighet, texterna berör och kan därigenom skänka tröst.

Karin Karlsson, programchef på Malmö Live konserthus, håller med:

Jag tror att väldigt många känner igen sig och har en relation till hennes musik, det finns någonting i både hennes texter och musik som är otroligt vackert och skört.

I hyllningskonserterna ligger fokus på Marie Fredrikssons solokarriär, med en vidare blick som även visar var hon fick sin musik ifrån och hennes påverkan på andra.

Amanda Bergman, Helena Josefsson och Loney Dear tolkar

Artisterna som ska tolka musiken har valts ut av Malmö Live och MSO bland den mångfald av duktiga artister vi har i Sverige. Helena Josefsson var ett självklart val, då hon var Marie Fredrikssons bakgrundssångerska i Roxette under den sista världsturnén. Amanda Bergman och Loney Dear är de två andra artisterna som får chansen att göra sin egen tolkning av musiken.

– Jag tycker det är jätteroligt att hennes musik kommer i centrum. Jag känner en stor gemenskap med henne, vi kommer båda från bandkulturen, och jag tror att hennes sångteknik påverkades av att stå i dåliga replokaler, då måste man kunna använda sin röst på olika sätt, säger Helena Josefsson.

Helena Josefsson körade bakom Marie Fredriksson på hennes sista världsturné med Roxette.

Hon ser väldigt mycket fram emot att få hylla henne, och tror att det kommer att bli många tårar under konserterna:

– När jag fick turnera med Marie i ett helt år på Roxettes sista världsturné lärde jag känna henne. Enligt fansen blev hon en ännu mer kärleksfull människa när hon kom tillbaka, och det jag såg var en människa som verkligen älskade att sjunga för sin publik. Hon var också en väldigt enkel person utan krångliga manér, det var en korv med bröd efter konserten så var hon nöjd, skrattar Helena Josefsson.

Hon minns också med värme hur Marie Fredrikssons son var med på flera konserter och satt i logen med sin mamma och tålmodigt hjälpte henne att öva på låttexterna, som blivit svårare att komma ihåg efter hennes sjukdom.

– Det måste ha varit roligt att se sin mamma på scen inför tiotusentals fans som jublade när hon kom ut, det var nog en härlig känsla för barnen att se också.

En hyllningskonsert till Marie Fredriksson spelas 10 och 11 mars 2022 klockan 19.00 och 12 mars 2022 klockan 18.00.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan