AnnonsKraftringen

Ljus i vintermörkret

Att belysa gator och torg handlar om så mycket mer än trafiksäkerhet och trygghet – något som blir tydligt inte minst under december när gatubilden smyckas med ljusinstallationer. Kraftringen har uppdraget att utföra, underhålla och sköta driften gatubelysningen i flera skånska kommuner, ett arbete som pågår året runt.

– Gatubelysning är någonting de flesta inte tänker på, det bara finns där. Men när det väl blir mörkt inser man hur mycket trygghet det skapar, säger Patrik Berg som är gatubelysningsansvarig på Kraftringen.

Drygt 22 000 ljuskällor finns bara på Lunds gator, gång- och cykelbanor. Kraftringen har ansvaret för den dagliga driften och se till att anläggningen är i gott skick. Under den mörka delen av året intensifieras arbetet, berättar Patrik Berg.

– Innan advent trappas arbetet upp då kommunerna vill se över julbelysningen. Dels vill vi försäkra oss om att de uttag som endast används vid jul är elsäkra, men det kan också handla om att de kanske vill installera ny belysning. Det kan handla om ett träd som ska belysas eller rena utsmyckningar, säger han.

Som entreprenör jobbar Kraftringen både med det dagliga underhållet – att se till att belysningen fungerar – men också med rådgivning.

– Vårt uppdrag skapa hållbara anläggningar som ger trygghet. Att tänka på energi och miljö är också en del av arbetet och då ingår att ge förslag på en mer energieffektiv belysning, säger Patrik Berg.

Kraftringen jobbar tätt tillsammans med kommunerna för invånarna ska känna trygga och leva i en inbjudande stadsmiljö.

– Som sakkunnig rådgivare ger vi ofta förslag på hur något kan förbättras. Andra gånger får vi uppdrag från kommunen att fräscha upp en omodern belysningen på en längre sträcka, säger Patrik Berg.

När vi är ute och ser en plats som kan upplevas som otrygg då ger vi förslag på hur man kan göra den tryggare

Ett team på 20 anställda jobbar i dag med gatubelysning över hela Skåne. Innovation och ny teknik är ledord när ny belysning planeras.

– Tekniken går fort framåt. I dag finns smarta signaler som kan styra när en gata tänds eller släcks. Det kan också vara en viss miljö där man vill ha belysning men samtidigt inte störa djurlivet. Innovationer kommer hela tiden och det gäller att hänga med både i teknik och fantasi, säger Patrik Berg.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan