Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Oacceptabelt att ta bort alla hållbarhetskrav för batteriindustrin.”

Miljöpartiet vill med hjälp av återvinningskrav, ge företag en signal om att det kommer att finnas efterfrågan på deras produkter, skriver Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att som Miljöpartiet vilja sätta upp ramar för hur en hastigt expanderande industri ska regleras hållbart och rättvist är knappast oseriöst, skriver Jakop Dalunde.

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Annons

Liksom Jessica Polfjärd, EU-parlamentarikern för Moderaterna, är vi i Miljöpartiet oroliga för att de ändliga råvaror, till exempel metaller, som idag krävs för att framställa batterier inte ska räcka till för att tillfredsställa efterfrågan (Aktuella frågor 8/12).

Annons

Därför har vi miljöpartister svårt att förstå varför Polfjärd vill radera alla krav på återvinning i EU-kommissionens förslag till en ny batterilag och ge sämre förutsättningar för marknaden att börja tillhandahålla återvunnet material.

Miljöpartiet vill istället, med hjälp av återvinningskrav, ge företag en signal om att det kommer att finnas efterfrågan på deras produkter. Det är avgörande för att företagen ska våga göra de miljardinvesteringar som behövs för att öka sin kapacitet att återvinna batterier.

Annons

Återvinningskraven ska dessutom börja gälla först 2030, om åtta år. De ska också med hjälp av en säkerhetsventil kunna justeras av EU-kommissionen utifrån teknikutveckling och tillgången på återvunnet material. Det stödjer vi gröna i Europaparlamentet, kraven behövs för att lägga grunden till en hållbar batteriindustri.

Batteriindustrins utmaningar är välkända, särskilt när det gäller brytningen av metaller. Polfjärd må vara villig att förbise det, men det går inte att bara förlita sig på EU:s regelverk för skälig aktsamhet. EU behöver ha betydligt skarpare krav som är specifika för batteriindustrin för att kunna ändra förutsättningarna för de barn och vuxna som arbetar under slavliknande förhållanden i gruvor och får sin miljö förstörd.

Förslaget om skälig aktsamhet har nu dessutom försvunnit från kommissionens arbetsprogram. Det är oklart om Jessica Polfjärd har missat det eller bara väljer att förbise det, men oavsett vilket är det oacceptabelt att ta bort alla hållbarhetskrav för batteriindustrin.

Annons

Polfjärd vill få det att låta som att Miljöpartiet inte bedriver seriös politik, men att vilja sätta upp ramar för hur en hastigt expanderande industri ska regleras hållbart och rättvist är knappast oseriöst.

SKRIBENTEN

Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet och grön förhandlare i transportutskottet när det gäller batterilagstiftningen.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan