Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det som ryms i ens mobil bör skyddas av samma rättigheter som det som ryms i hjärnan.”

Nu har min partiföreträdare, tillika justitieminister, Morgan Johansson (S) gett polisen klartecken till att mot brottsmisstänkta använda ”det våld som krävs” för att låsa upp mobiler med biometriska lås som face-id, skriver Magnus Bjerg Sturm, ordförande för SSU Frihet i Lund.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varje gång polisen och staten får utökade befogenheter måste frågan ställas om det är något att ångra ifall ett fascistiskt parti tar makten, skriver Magnus Bjerg Sturm.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Året är 2084. De tankar och åsikter staten anser vara felaktiga har kriminaliserats. Svenskar tvingas utstå hemlig husrannsakan och telefonavlyssning och med våld tar polisen reda på människors innersta tankar och hemligheter.

Jag skojar, året är faktiskt 2021. Det har inte ännu inte upprättats en tankepolis och medborgarnas personliga integritet värderas fortfarande högt av många.

När Sverigedemokraternas nyhetskanal Riks publicerade en integritetskränkande drönarvideo över klimat- och miljöminister Annika Strandhälls (S) hus blev många upprörda. Till och med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tweetade att ”det finns gränser som aldrig någonsin får passeras”.

Men regeringen har tillsatt en utredning som innefattar hemlig kameraövervakning, hemlig elektronisk övervakning och hemlig husrannsakan. Och nu har min partiföreträdare, tillika justitieminister, Morgan Johansson (S) gett polisen klartecken till att mot brottsmisstänkta använda ”det våld som krävs” för att låsa upp mobiler med biometriska lås som face-id, alltså tvinga en person att öppna sin mobil med hjälp av fingeravtryck eller ansiktsigenkänning om det krävs.

Annons

Annons

Varje gång polisen och staten får utökade befogenheter måste frågan ställas om det är något att ångra ifall ett fascistiskt parti tar makten.

I takt med att teknologi blir en större del av människors liv börjar filosofer diskutera om definitionen av vad en människa är borde utökas till mer än det som ryms inom den biologiska kroppen.

En cyborg är ett mellanting mellan människa och maskin och cyborgifiering kan ses som nästa steg i utvecklingen.

Det går att argumentera för att vi alla redan är cyborger, våra smarta telefoner vet vad vi köper, var vi är, vad vi gör, tycker och tänker.

Många uppgifter som vi tidigare löste i våra hjärnor låter vi nu mobilerna ta hand om. När behövde du senast komma ihåg ett datum, ett telefonnummer eller en adress? Merparten av det vi lagrar på våra mobiler är aldrig tänkt att ses av någon utomstående.

Det är svårt att komma runt att vi måste se mobiler som en förlängning av oss själva och därför finns det en mängd nya etiska frågor vi måste förhålla oss till. Bara ett exempel: Vad bör hända med våra mobiler när vi avlider? Vore det rimligt att likställa dem med kvarlevor och begrava dem tillsammans med oss?

Enligt EU-rättspraxis innebär en ”rättvis rättegång” en rätt för den misstänkte att inte yttra sig eller belasta sig själv. Brottsmisstänkta i Sverige har därför en rätt att tiga såväl i polisförhör som i domstol. Jag anser att det som ryms i ens mobil bör skyddas av samma rättigheter som det som ryms i hjärnan.

Annons

Morgan Johansson tycker kanske att samhällsintresset överskuggar eventuella integritetskränkningar när skjutningar och andra grova brott förblir ouppklarade för att varken offer eller förövare pratar med polisen. Men skulle han tycka likadant om det var frågan om att använda tortyr och sanningsserum i förhör eller att med våld tvinga brottsmisstänkta att ta lögndetektortest?

Annons

Vi befinner oss på ett sluttande plan. Året är inte 2084 och vi har ännu ingen tankepolis. Men vi behöver se upp för kränkningar av vår personliga integritet från både techgiganter och politiker. Det finns gränser som aldrig får passeras och jag tycker att justitieministerns uttalande om att använda ”det våld som krävs” är minst lika oroväckande som SD-kanalens drönarfilmande.

SKRIBENTEN

Magnus Bjerg Sturm, ordförande för SSU Frihet i Lund.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy