Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Åsikter

Insändare
En glimt ur min vardag som muslim och beslöjad kvinna i Sverige

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag har under de senaste två åren eftersökt en hårsalong i Malmö som kan tänka sig att ta emot mig som är beslöjad. Inget livsnödvändigt då jag är van vid kökssaxen men på något märkligt sätt så utvecklades jakten till ett socialt experiment på grund av den negativa responsen.

Trots att jag uttryckt låga krav på bekvämlighet och förslag på att krypa ihop i någon skrubb någonstans eller bakom en gardin så har svaret alltid blivit tvärt NEJ.

Förlåt alla hemmafrisörer men om jag ska sätta mig under saxen så vill jag också gå till ett glammigt Larson & Lange - varför inte? Mitt hår är dessutom i sin doldhet omdebatterat och mytomspunnet så det borde väl auktioneras ut vid någon elegant gala kan man tycka?

Annons

Mina hårstrån är uppenbarligen starka nog att skapa politik och social division i samhället. Bästa behandling ska de väl då få?

Annons

Svaret på varför frisörerna inte är intresserade av att finna en lösning lämnar jag till er fantasi, för denna text handlar inte om fördomar, rasism eller diskriminering och inte heller om rädsla och okunskap.

Den handlar om mitt möte med frisören Emmy. Emmy är en 22-årig etniskt svensk tjej från den skånska landsbygden. Hon har ingen särskild erfarenhet av invandrare eller muslimer - ingen utbildning i interkulturell kompetens och hon har aldrig varit utsatt för integrationsprojekt och brobyggarverksamhet.

Emmy är rent och slätt en medmänniska som på enklaste landsbygdsskånska manér utbrast "det är väl klart att du också ska få gå på hårsalong - hur svårt kan det vara?"

Dagen till ära så kommer jag in på salongen och Emmy välkomnar mig med ett stort leende som får mig att känna mig som en VIP-kund av rang. Vi passerar nyfikna kunder och jag leds upp för en smal spiraltrappa till ett stökigt personalrum med skral belysning.

Jag avtäcker mig och mitt hår granskas inför friseringen. Jag tar på mig slöjan och vi vandrar åter ner till salongen som ett högtidligt tåg. Jag välkomnas in till den avskilda tvättavdelningen med stora vackra fönster som vetter mot en innergård. På fönstret hänger en stor blommig handduk för att skydda mig från byggarbetarna som brukar vistas där på sina rökpauser.

Mitt hår tvättas varsamt och Emmy berättar att vi hinner med det vi ska göra innan det är dags för deras första manliga kund för dagen.

Annons

Annons

Min tid på salongen blir längre än vi hade räknat med och vi pratar och skrattar högt och leker att jag är en kändis som skyddas från en nyfiken skara fans. Vi planerar att jag nästa gång ska ta med mig livvakter med svarta kostymer som står utanför ingången för att förhöja känslan.

Nästan alla frisörer på salongen glider in och ut ur våra samtal och jag får chansen att berätta om mitt ursprung, min religionsutövning, den muslimska traditionen med hennafärgning, och att jag brinner för frågor som rör rasism och islamofobi.

Bönetiden infaller och jag står upp i bön bland frisörer och kunder som ser på när jag knäböjer och lägger min panna mot golvet i bävan inför min Skapare.

Av någon märklig, magisk anledning full av dolda visdomar så var dessa människor förutbestämda att få sig en praktisk lektion i islamisk rättslära och andlighet på en vanlig grå och regnig vardag. Och där och då så uppenbarade sig den profetiska kungörelsen om att var och en ska nås av budskapet.

Jag lämnar salongen med en enorm tacksamhetskänsla och ett stort leende på läpparna som får förbipasserande att undra om jag är fullt frisk.

Tacksam för att jag fick vara ett litet verktyg i Guds stora plan. Tacksam över att ha mött Emmy. Tacksam för att det fortfarande finns hopp om vanligt medmänskligt sunt förnuft.

För som Emmy uttryckte det: Hur svårt kan det vara?

Valley Ghanem

Statsvetare, muslim och medmänniska

Vi vill ha din åsikt - så här gör du

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy