AnnonsMalmö Live Konserthus

Fans från hela världen vill höra Marie Fredrikssons musik på plats i Malmö

Som en del i Malmö Lives årslånga satsning 100 kvinnor 100 år kommer tre hyllningskonserter till Marie Fredriksson att framföras under våren. Konserterna har redan skapat intresse över hela världen.

Karin Karlsson, programchef på Malmö Live konserthus, tycker att Marie Fredriksson verkligen passar in i kvinnoår-temat:

– Hon skrev musik, producerade och sjöng, hon hade så många starka egenskaper. Hon är verkligen en person som vi vill lyfta och hylla inom ramen för ett kvinnoår. Särskilt som hon på något sätt fick stå bakom Per Gessle i Roxette, i alla fall i låtskrivar- och producenthänseende, om än inte som röst.

En av de tre solister som ska tolka Marie Fredrikssons musik tillsammans med MSO och ett band är Helena Josefsson. Efter många år som låtskrivare och sångerska både i band och solo blev hon medlem i Per Gessles soloband, och under en turné i Europa 2009 hände något speciellt:

– Marie skulle återvända till scenen från sin sjukdom och gästa oss, det var en väldigt speciell kväll. Och det gick jättebra! Sen blev hon starkare och starkare, och det blev dags att åka ut med Roxette på världsturné, och jag fick frågan om jag kunde vara med även i det bandet som bakgrundssångerska och det ville jag såklart.

"För honom är det sjävklart att jobba jämlikt"

Dirigent för och initiativtagare till hyllningskonserten är Christoffer Nobin, som tidigare har samarbetat med MSO i konserthuset. Karin Karlsson beskriver honom som en etablerad dirigent som tillhör det yngre gardet och som är lekfull, kreativ och spännande.

– För honom är det självklart att jobba jämlikt, därför blev han för oss ett självklart val att samarbeta med.

Hittills har 100 kvinnor 100 år-temat fått fin respons, säger Karin Karlsson. Malmö Lives inställning är att detta är en viktig fråga att lyfta, eftersom musikbranschen fortfarande är väldigt ojämställd, även om det är olika inom olika genrer.

– Vem som har makten över musiken, det är inte fördelat jämlikt. Metoo var bra, men det har stannat av och inte löst alla problem. Vi måste fortsätta hålla den här frågan på agendan hela tiden, och det här är vårt försök att på något sätt påverka och hålla den här frågan levande. Och det rör runt i grytor, och det är exakt det vi önskar.

Hyllningskonserterna till Marie Fredriksson spelas 10,11 och 12 mars på Malmö Live.

Maries egen karriär i fokus

Hyllningskonserten till Marie Fredriksson kommer främst att fokusera på Maries solokarriär, och inte på Roxette.

– Jag tycker att hennes röst och det hon har gjort har synnerliga kvaliteter. Hon var en spännande artist med konstnärliga värden som det ska bli spännande att se hur det blir med den symfoniska klangbilden – det är inte alla man känner så för, säger Karin Karlsson.

Helena Josefsson håller med:

–Om man lyssnar på Den sjunde vågen och Ett hus vid havet, som jag tycker är några av hennes bästa, så är de riktigt häftiga låtar.

Helena Josefsson turnerade med Marie Fredriksson när de spelade världen över med Roxette. FOTO: Martin Josefsson

De är väldigt annorlunda om man ser till sånguppbyggnaden och utvecklingen i låtens gång från början till slut – det är långt ifrån vers, refräng, vers, refräng. Det är väldigt inspirerande!

Helena Josefsson har fortsatt att turnera med Per Gessle, och har träffat många internationella fans som berättat för henne att de kommer åka till Malmö för att se hyllningskonserterna:

– De kommer ända från Brasilien och Ryssland och alla världens hörn! Några av dem har bokat sig på varenda konsert även fast jag berättat att det är samma innehåll i dem. De vill se alla!

Fakta

Hyllningskonserterna spelas tre kvällar i mars

En hyllningskonsert till Marie Fredriksson spelas 10 och 11 mars 2022 klockan 19.00 och 12 mars 2022 klockan 18.00.
Dirigent: Christoffer Nobin
Konsertregi: Helena Röhr
Kapellmästare: Johan Landqvist
Solister: Helena Josefsson, Amanda Bergman och Loney Dear

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan