Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Moderaterna bär en del av skulden för att den politik som bedrivits i Lund gynnat andra än Lundaborna.”

Till skillnad från kommuner som redan är drabbade av en kraftigt ökad otrygghet har den kommunala politiken i Lund fortfarande möjligheten att göra stora insatser för att stävja utvecklingen. Det skriver Rasmus Törnblom, föreslagen som Moderaternas förstanamn i lokalvalet i Lund 2022.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I allt för hög grad har Lunds politiker från vänster till höger drivit en politik som i mångt och mycket gynnat människor som inte bor i Lund. Det gäller allt ifrån skattetryck till stadsbyggnad. Moderaterna bär en del av skulden för det - och det är uppenbart att det krävs en förändring.

Fler Lundabor röstar på Moderaterna i riksdagsvalet än till kommunen. I Lunds grannkommuner är det tvärtom. Att på riktigt stå på Lundabornas sida är en viktig del i det förändringsmandat som jag söker.

I morgon, den 18 december, fastställer Moderaternas nomineringsstämma vem som ska leda partiet i nästa års valrörelse. Jag är hedrad över att nomineringskommittén föreslagit mig som förstanamn.

Annons

I valet 2022 ska det inte råda någon tvekan om att Moderaterna i Lunds kommun har Lundaborna som utgångspunkt för sin lokala politik. Partiet har nu inlett ett omfattande arbete med att ta fram nya förslag för ekonomin, tryggheten och stadsutvecklingen.

Annons

Få skåningar betalar lika hög skatt som Lundaborna. Den Lundafamilj som flyttar över kommungränsen – i valfri riktning – behåller alltifrån tusenlappar till en månadslön om året i lägre kommunalskatt. Att det spelar roll för både hushållsekonomin och kommunens attraktivitet är givet. Under den kommande mandatperioden vill Moderaterna sänka kommunskatten i Lund till en nivå under genomsnittet i Skåne, alltså med minst 60 öre. Det handlar med andra ord om ungefär 5 000 kronor mer i plånboken varje år för en vanlig familj med två inkomster.

Trygghetsfrågorna behöver prioriteras högre och ägnas ett större fokus för att Lund och byarna ska vara trygga platser i framtiden. Till stor del har den politiska debatten i Lund och mediernas rapportering präglats av hur det är idag och hur det tidigare har varit. Ofta återupprepas att ”Lund är tryggt”. Detta sker trots att samhällsutvecklingen pekar på att motsatsen kan bli verklighet i en nära framtid.

Till skillnad från kommuner som redan är drabbade av en kraftigt ökad otrygghet har den kommunala politiken i Lund fortfarande möjligheten att göra stora insatser för att stävja utvecklingen.

Moderaterna vill se fler ordningsvakter på fler platser i kommunen, mer kamerabevakning och en mer uppsökande verksamhet mot brottsbenägna unga. I Lund ska det råda nolltolerans mot skadegörelse, klotter och nedskräpning.

Annons

Annons

När det kommer till Lunds stadsutveckling måste politikerna vara ärliga och säga att det finns målkonflikter när det gäller åkermark, bostäder och företagsetableringar. Historiskt har det varit en alltför stor lutning mot att exploatera högklassig åkermark och ivern att bygga bostäder har skett på bekostnad av Lunds karaktär.

Nu behövs en ny stadsbyggnadspolitik som tar hänsyn till Lunds och de omgivande byarnas karaktärer, som utgår från Lundabornas behov av bostäder och arbetsplatser samt som gör Lund attraktivare som studentstad.

I valet 2022 gör Moderaterna anspråk på att vara det lokala samlingspartiet i Lundapolitiken som samlar väljare från mitten till höger. Det är ett anspråk som förpliktigar. Vi utvecklar och omprövar nu självkritiskt vår politik för att senare under våren och fram till valet presentera den.

I Lund finns många kloka människor som bryr sig om både kommunen och Moderaterna. I vårt arbete med en ny inriktning på politiken tar vi gärna emot inspel och synpunkter från såväl medlemmar som nyfikna invånare. Min ambition är att göra Moderaterna till det självklara valet för borgerliga Lundabor.

SRIBENTEN

Rasmus Törnblom, föreslagen som Moderaternas förstanamn i lokalvalet i Lund 2022

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy