Annons

Annons

Annons

Malmö

Löpning med jultema - tomtelopp genom Malmö lockade hundratals

18 kilometers löpning i full tomtedräkt. Under söndagsförmiddagen tog ett hundratal löpare chansen att motionera i julskrud.

Text

Tomtelöpningen passerade centralstationen.

Bild: Lars Brundin

Annons

En halvtimme innan start syntes bara en ensam tomteluva vid Hylliekrokens golfbana. Andrea Nord kom med buss från Veberöd, och var först ut vid samlingsplatsen på parkeringsplatsen. Tomtemunderingen lånade hon från sin make.

Annika Nord var först på plats, iklädd lånad tomtedräkt.

Bild: Ale Leijon

Annons

Annons

– Jag hade lite olika funderingar kring vilken utklädnad jag skulle ha. Men till slut tänkte jag praktiskt, det är mannens tomtedräkt som jag fått vika upp ärmarna på.

Själva distansen, 18 kilometer, är inget problem i sig.

– Jag har sprungit maraton innan, så det här blir som ett vanligt långlopp för mig.

Trots att loppet gick till och från Hylliekroken kunde de som ville haka på eller hoppa av göra det under loppets gång.

Bild: Lars Brundin

Mål och start för tomtelöpningen var Hylliekrokens golfbana. Men rutten gick genom hela Malmö, förbi Stortorget och Emporia, med depåstopp vid bland annat Malmö stadion. Där tankades energi i form av julmust och skumtomtar.

Själva loppet är gratis, och utklädnaden valfri, även om arrangören Malmö Löparförening i Facebook-evenemanget trycker på att kläderna gärna får vara så spexiga som möjligt. Men bakom loppet finns också en välgörenhetstanke, där deltagarna uppmuntras att skänka en slant till Världens Barn. Ett initiativ som Andrea Nord uppskattar.

– Först såg jag bilderna från 2019, och tyckte att det hela lät som en jättekul grej. Jag gillar saker där man kan ha kul men samtidigt gör något gott.

När klockan närmade sig 10:30, klockslaget som markerade loppets startskott, började Andrea Nord få sällskap. Stretchande tomtar, tomtar i bil och cyklande tomtar fyllde synfältet, och gjorde sig redo för att ge sig ut på Malmös gator.

Annons

Vid centralen skuttade somliga fram.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan