Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Malmös nya vägledning har ett enögt fokus på föräldrarna.”

En av våra viktigaste uppgifter är att förbättra situationen för hemlösa barn i Malmö, skriver Stefana Hoti och Janne Grönholm, företrädare för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Från varma och trygga hem kan många familjer i jul blicka ut över råkalla gator. Men en del Malmöbor saknar en sådan trygg samlingspunkt, skriver Stefana Hoti och Janne Grönholm, Miljöpartiet.

Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Annons

De närmsta veckorna samlas många familjer för att fira högtider tillsammans. Från varma och trygga hem kan de blicka ut över råkalla gator. Men en del Malmöbor saknar en sådan trygg samlingspunkt.

Kvinnor och barn som har flytt en våldsam man, fattiga och hemlösa barn och deras familjer tvingas uppleva vintern i akuta boendelösningar, utan att veta vart de ska ta vägen efter nyår. Orsaken är den nya kommunala vägledning kring hemlöshet som Socialdemokraterna och Liberalerna, som styr Malmö, införde 2019.

Den nya vägledningen hindrar socialsekreterare från att bevilja fattiga hemlösa barn ett långsiktigt och tryggt boende. Malmö stad hyr lägenheter som hade kunnat användas, men de har istället fått stå tomma och sägs nu upp efter hand.

Annons

Malmö stad har alltså betalat hyra för tomma lägenheter istället för att låta hemlösa barnfamiljer, eller kvinnor och barn som flyr våld i hemmet, bo i dem. För att bli av med lägenheterna har Malmö stad sagt upp 220 hyreslägenheter sedan 2019. Det är en obegriplig politisk prioritering när det finns barnfamiljer som bor på hälsofarliga, olagliga boenden, och när kommunens egna rapporter vittnar om att många våldsutsatta kvinnor och barn återvänder till förövaren efter en kortare period på ett skyddat boende.

Annons

Idag, den 21 december, på årets sista kommunfullmäktige, tar vi tillfället i akt och ställer en fråga till Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden: Kommer du att stoppa uppsägningarna av hyreslägenheterna och se till att våldsutsatta kvinnor och barn och fattiga hemlösa barnfamiljer får långsiktiga och trygga boenden?

Tyvärr finns det inget som tyder på att Socialdemokraterna och Liberalerna vill stoppa uppsägningarna. När Miljöpartiet under förra mandatperioden var med och styrde Malmö användes just de lägenheter som nu står tomma eller som har sagts upp till hemlösa barnfamiljer. Nu hänvisas de istället till akutboenden, en vecka i taget. Malmös stads egen rapport om insatser mot hemlöshet konstaterar att det finns en risk för att barnen i dessa familjer inte får sina rättigheter tillgodosedda.

Malmös nya vägledning har ett enögt fokus på föräldrarna. Barnens rätt till ett tryggt hem kommer i andra hand.

Till skillnad från det socialdemokratiskt ledda Malmö har moderatstyrda Göteborg slutat med veckovisa bedömningar på grund av stressen och oron som de innebär för familjerna.

Annons

För att lindra den nya vägledningens effekter har Miljöpartiet drivit igenom att Malmö stad nu har fler akutboenden i egen regi.

Det är bra att färre barn tvingas bo på vandrarhem eller hos privata hyresvärdar som kräver ockerhyror för boenden med skamlig standard. Men ett akutboende är inget långsiktigt tryggt hem.

Annons

Enligt Malmö stads kartläggning har hemlösheten i Malmö minskat. Samtidigt vittnar organisationer som Skånes stadsmission, som dagligen möter hemlösa familjer, om att hemlösheten fortfarande är omfattande i Malmö.

Det finns inget som hindrar Malmö stad från att använda de tomma lägenheterna till barn och föräldrar som befinner sig i en nödsituation på grund av fattigdom eller våld i hemmet. Förutom politisk ovilja. Idag krävs det att föräldrarna börjar missbruka för att en familj ska klassas som socialt hemlös och bli berättigad till ett långsiktigt boende. Vore det inte bättre om föräldrarna kunde fokusera på att söka jobb och utbilda sig för att kunna bli självförsörjande? Vore det inte en vinst för hela Malmö om barn fick växa upp i ett tryggt hem?

Socialdemokraternas och Liberalernas styre av Malmö går mot sitt sista år under denna mandatperiod. Nästa år är det val. Vi i Miljöpartiet ser det som en av våra viktigaste uppgifter att förbättra situationen för hemlösa barn i Malmö. Vi kommer kämpa för våldsutsatta kvinnor och barn. Vi kommer inte att låta lägenheter stå tomma om det finns barn i Malmö som behöver tak över huvudet.

SKRIBENTERNA

Stefana Hoti, partiföreträdare för Miljöpartiet i Malmö.

Janne Grönholm (MP), ledamot i Malmö kommunfullmäktige.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy