Annons

Annons

Annons

Skåne

Ge blod och rädda liv – stort behov inför julhelgerna

3 av 100 ger blod i vårt land. Fler blodgivare behövs – inte minst för att säkra tillgången inför jul.

Katarina Lindström jobbar i Klippan men bor i Helsingborg. Hon besöker gärna blodbussen i samband med arbetet.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Svensk sjukvård förbrukar en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Fem tusen blodpåsar behövs nu för att säkra tillgången i Skåne över jul- och nyårshelgerna. Många vill ge blod men tiden räcker inte alltid till. Då kan blodbussen vara en lösning.

Katarina Lindström är van blodgivare. Blodbussen passar henne bäst eftersom den stannar i Klippan, nära hennes arbetsplats som lärare på vuxenutbildningen.

– Vi är flera på min arbetsplats som lämnar blod. Jag var här fem minuter innan de öppnade. Då var det redan sex före i kö. Nu står min rektor här ute och väntar.

Blodbussen gör de sista stoppen inför jul i Klippan, Löddeköpinge och vid Burlöv center.

Efter dryga femton minuter är det klart.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

– Det är platser där vi vet att många kommer till oss lämnar blod, säger Jonna Rimmerfeldt, biomedicinsk analytiker.

Blodbussen turnerar Skåne runt och besöker 40 hållplatser runt i länet, året runt. Eftersom blodpåsarna bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att ha en jämn ström av givare.

– Alla blodgrupper behövs alltid, men nu är det blodgrupp noll och A som behövs fyllas på inför jul- och nyårshelgen, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare och biomedicinsk analytiker.

Blodgrupperna A och O är vanligast, därför är behovet av dem störst. Under pandemin har färre personer lämnat blod. Och under vinterhalvåret när många är sjukskrivna minskar givandet.

– Det är samma läge i hela landet.

Blodet behövs vid operationer, olyckor och förlossningar. Men även till patienter med kroniska sjukdomar och cancer.

Bussen rullar måndag till torsdag, året runt. Kön var lång till blodbussen redan innan öppning i Klippan. Personalen räknar med att få in ett 40-tal påsar blod under eftermiddagen.

Bild: Niklas Gustavsson

Antalet blodgivare har minskat från 30 000 till 25 000 i Skåne de senaste åren. Det är tufft att rekrytera unga blodgivare.

– Det är ingen patient som blir utan blod, men man kan behöva vänta på blod. Det händer då och då att man behöver ställa in operationer på grund av blodbrist.

Allra svårast är det att locka unga män att ge blod. Männen kommer först när de är i 35-års ålder konstaterar Ingrid Johansson.

Annons

– Vi återkommer var fjärde månad, det är det intervallet som kvinnor kan ge. Kvinnor kan lämna var fjärde månad och män var tredje, säger Ingrid Johansson.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

– De flesta som kommer till oss är unga tjejer, de har bestämt sig. Medan killarna säger: aldrig i livet. Men det är också fler unga kvinnor som inte kan ge blod på grund av tunna kärl eller ett för lågt blodvärde.

En plåster och en vit linda runt armen avslutar dagens tappning för helsingborgaren Katarina Lindström.

– Det var sjuttonde gången jag lämnade blod. Nu har jag gjort årets julgärning, säger hon.

När blodpåsen är fylld delas upp i tre delar: röda blodkroppar, plasma och trombocyter. En påse blod kan därför komma flera patienter till gagn.

HD och Sydsvenskans reporter Anette Niklasson passade på att lämna blod. Påsen på 4,5 deciliter skickas sedan till Lund innan den når ut till vården. Jonna Rimmerfeldt, biomedicinsk analytiker, på Blodbussen.

Bild: Niklas Gustavsson

Katarina Lindström har just varit med och räddat livet på tre patienter.

Utanför bussen ringlar sig kön fortfarande lång av tålmodiga blodgivare.

– Klippan är ett bra ställe, här har vi många blodgivare. Och folk är så tåliga, de kan stå och vänta i en timme här utanför. Det är fantastiskt, Ann-Charlotte Holmqvist, biomedicinsk analytiker.

Läs mer: Krönika om julens kanske viktigaste gåva.

Fakta

För att lämna blod måste du vara:

Mellan 18 – 60 år (på vissa orter 18-65 år).
Frisk.
Väga minst 50 kilo.
Har giltig ID-handling.
Förstå och tala svenska.
Ha svenskt personnummer.

Socialstyrelsen bestämmer reglerna för blodgivning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan