Annons

Annons

Annons

krönikaMaten och vi

Jens Almqvist
På lunchen tvingas du och din låda ut på matscenen

Häromdagen åt jag ett halvt paket riskakor med smör till lunch, men det lade jag inte upp på Instagram. Istället postade jag mitt mellanmål – en perfekt skalad grapefrukt. Ängsligt men mänskligt.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Vad finns i lunchlådan? Plötsligt blir innehållet publikt.

Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Annons

Den kanadensiska sociologen Erving Goffman lånade redan på 1950-talet teater-terminologi för att beskriva hur vi anpassar vårt betende efter olika situationer. En viktig skiljelinje går mellan det vi gör ensamma och det vi gör inför andra. Enligt Goffman äter jag riskakor back stage där ingen annan ser på medan den perfekta grapefrukten skalas front stage i skarpt strålkastarljus. När andra ser på vill vi kontrollera bilden av oss själva.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Alla nyheter på sydsvenskan.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan