Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Politik kan inte lösa alla problem.”

Lyssna på barn i närheten som behöver stöd och gör något för att hjälpa dem, skriver Per Einarsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Region Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De flesta ser fram emot julen som en tid av vila, familjegemenskap och glädje, skriver Per Einarsson.

Bild: Cornelius Poppe

Annons

Låten Fairytale of New York av The Pogues är en populär julsång som hörs på radion nu i juletid. The bells are ringing out for Christmas day lyder refrängen men i versen urartar julfirandet och idyllen dränks i bitterhet och grova förolämpningar mellan den manliga och den kvinnliga sångaren Shane MacGowan och Kirsty MacColl.

Låten handlar om hur alkohol och drogmissbruk har slagit sönder ljusa framtidsdrömmar. Det är en träffsäker och alltför sann bild av hur julen kan se ut också i många skånska hem. Varje år ökar anmälningarna om våld i nära relationer under juletid, visar brottsstatistiken. Orsakerna är främst alkohol och stress.

Annons

Den här julen förvärras situationen av att vi har en lång tid bakom oss med en pågående pandemi.

Covid-19 fortsätter att spridas och påverka hela samhället.

Annons

När vardagens rutiner luckras upp och allt fler arbetar hemifrån ökar risken för alkoholmissbruk och därmed också risken för att bli utsatt för våld i hemmet.

De flesta ser fram emot julen som en tid av vila, familjegemenskap och glädje. Men för barn som lever i familjer med våld och missbruk kan jullovet kännas som en evighet av rädsla, oro och svikna förhoppningar. Besvikelse över att inte ha fått någon julklapp. Rädsla för att bli vittne till hur de vuxna skriker åt varandra eller till misshandel. Rädsla för att själv bli utsatt innanför stängda dörrar där ingen annan ser eller hör och kan komma till hjälp.

Kristdemokraterna vet att nyckeln till att kunna hjälpa utsatta barn och familjer är ett starkt föräldrastöd som sätts in i ett tidigt skede. Därför är familjen viktig i den politik vi driver.

Men politik kan inte lösa alla problem. Minst lika viktig är den insats vi alla kan göra som medmänniskor. För ett barn som lever med missbruk i familjen kan det vara avgörande att bli sedd av en annan vuxen.

Kanske kan Fairytale of New York hjälpa oss att inte glömma bort dem som inte får en fridfull och fröjdefull jul, att lyssna på barn i vår närhet som behöver stöd och att göra något för att hjälpa dem.

SKRIBENTEN

Per Einarsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Region Skåne och ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy