Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Välj bort oxfilén på nyår – för klimatets skull.”

Sverige kan halvera landets köttkonsumtion till år 2030, skriver företrädare för organisationen Klimatalliansen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Organisationen Amazon Watch Sverige har visat kopplingen mellan oxfilé och skövling av regnskog i Brasilien, skriver artikelförfattarna.

Bild: Pontus Tideman

Annons

Gör ett klimatval på nyår - skippa oxfilén. Butikerna är fulla av växtbaserade alternativ med låg klimatpåverkan.

Organisationen Amazon Watch Sverige har visat kopplingen mellan oxfilé och skövling av regnskog i Brasilien. Eftersom så många köper oxfilé räcker den svenska inte till och därför säljs också mycket brasiliansk oxfilé.

Vad varje person väljer att äta gör skillnad för klimatet. Men allra viktigast är politiska åtgärder som leder till ändrade konsumtionsmönster, där människor äter mer vegetabilier och mindre kött.

Annons

Sverige kan halvera landets köttkonsumtion till år 2030. Riksdagen behöver klubba igenom en livsmedelsstrategi med mål avseende klimatpåverkan som ligger i linje med Parisavtalet. Det betyder en satsning på växtbaserad mat och mindre animalier, liksom mål för hållbar konsumtion och produktion av livsmedel.

Annons

Vi vill också se en klimatskatt på kött och mjölkprodukter, för att kompensera för klimatpåverkan. Skatten bör beräknas utifrån den koldioxidskatt som redan finns i Sverige och beräknas per kilo kött, vilket innebär att billigare importerat kött ökar mer procentuellt än svenskt kött.

Hälften av intäkterna ska gå till svenska jordbrukare, dels som kompensation för klimatåtgärder som att återställa våtmarker, dels till stöd för att ställa om till mer växtbaserad produktion.

Det är viktigt att också konsumenterna får del av intäkterna och därför bör den andra hälften finansiera en sänkning av momsen på frukt och grönsaker.

En stor andel av de växter som odlas i Sverige går till att föda upp djur som blir kött. Nu behövs ett statligt ekonomiskt stöd till de jordbrukare som ställer om för att odla växter för att bli människoföda, som grönsaker, havre, linser och bönor.

Sverige har alla möjligheter att göra en klimatvänlig omställning av konsumtion och produktion av mat. Andra länder följer vad Sverige gör på klimatområdet och tar ofta efter. Klimatet kan inte vänta – börja med oxfilén!

SKRIBENTERNA

Gudrun Schyman, tidigare partiledare, aktiv i Klimatalliansen

Annons

Annons

Stefan B Nilsson, chefredaktör för Mat & klimat, aktiv i Klimatalliansen

Petra Schagerholm, miljökonsult, aktiv i Klimatalliansen

William Grönlund, folkhögskolelärare, aktiv i Klimatalliansen

Ewa Overmeer, webbredaktör, aktiv i Klimatalliansen

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan