Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Solceller på Falsterbonäset

Försvaret stoppade hans solceller i Skanör – lång väntan på regeringens beslut

Det har snart gått tre år sedan han plockade ner sina nya solceller från taket. Försvarsmakten sa nej, av militära skäl. Än i dag har han inte fått slutbesked. Ärendet har fastnat hos regeringen. Och antalet omtvistade tak har blivit fler, nu väntar 13 Näsetfamiljer på regeringens beslut.

– Jag börjar tappa geisten, säger Per-Ove Jönsson i Skanör.

"Jag hade solceller i tre månader, det var väldigt bra. Jag vill ha solenergi för miljöns skull och den energi som blir över säljer man", säger Per-Ove Jönsson som inte hann mer än att sätta upp solcellerna på villataket innan han fick plocka ner dem igen.

Bild: Lars Brundin

Annons

Decembersolen skiner över den lilla villagatan på Björkhaga i Skanör. Men energin från ljuset kan inte fångas upp i 70-talsvillan – trots att den är förberedd för det. Solcellerna som sattes upp på taket i november 2018 fick plockas ner tre månader senare. Försvaret hävdar att de ”riskerar att påtagligt skada riksintresse för totalförsvarets militära del”.

Endast fästena på taket och växelriktaren på husväggen visar att här en gång funnits en solcellsanläggning.

Villaägaren, Per-Ove Jönsson, har blivit något av en expert på elektromagnetiska störningar och beslutsprocessen upp till regeringsnivå – men tycker att ärendet mal otroligt långsamt.

"I garaget står elbilen som jag skulle ladda här med grön el. Men det har jag aldrig kunnat göra”, säger Per-Ove Jönsson vid växelriktaren som sitter kvar på husväggen.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Ärendet har fastnat hos regeringen. Där har det legat i ett och ett halvt år. Dessförinnan hade frågan valsat igenom Länstyrelsen, Mark- och miljödomstolen, nuddat regeringsnivån en första gång, dragits tillbaka, återkommit till kommunen – innan det blev en regeringsfråga igen.

– Rent formellt är det försvarsmakten som har överklagat kommunens beslut att ge mig tillstånd, sammanfattar Per-Ove Jönsson.

Riktigt varför är hemligt. Per-Ove Jönsson teori är att det stör någon radiomast som står någonstans på Näset. Men riktigt säkert vet han inte, eftersom vissa Skanörsbor får klartecken till solceller medan andra inte får det.

Hela Falsterbonäset, från kanalen, är klassat som riksintresse för totalförsvaret.

Bild: Krister Cronqvist

– Det ligger ett hus kanske 500 meter bort som har satt solceller, de har fått bygglov, säger han och pekar med hela armen.

Hela Falsterbonäset, från kanalen, är markerat som riksintresse för totalförsvaret. På Vellinge kommuns hemsida informeras boende om att det krävs bygglov för att uppföra solceller inom detta område.

Försvarsmaktens Camilla Bramer förklarade i en tidigare artikel att det handlar om risken för elektromagnetiska störningar.

– Solceller kan ge elektromagnetiska störningar och kan störa våra anläggningar. Det vet vi. Vårt problem är att vi inte kan säga exakt vad vi har för anläggning, eller var, för det hade säkert gett bättre förståelse. Men det är sekretess, sa Camilla Bramer då.

Annons

Än i dag håller de sig till samma svar.

Högen med överklagade solceller från Falsterbonäset växer på regeringskansliet.

Annons

– Det sista kom in för bara några veckor sedan. Vi har nu 13 ärenden, säger Hans Mildenberger, kansliråd på Finansdepartementet.

De första tre kom in för snart 1,5 år sedan.

Vad är det som tar sådan tid?

– Tyvärr är handläggningstiderna för närvarande långa och beredningen av ärendena har dragit ut på tiden. Vi försöker få fram det så fort det går, ambitionen är under första delen av året 2022, säger Hans Mildenberg, på regeringskansliet.

Han vill inte berätta hur ärendena har förberetts men klart är att de låtit Elsäkerhetsverket och Försvarsmakten göra en utredning om just elektromagnetiska störningar från solceller.

– Vi väger olika intressen mot varandra enligt Plan- och bygglagen. Regeringen kommer att fatta beslut i varje enskilt ärende, säger Hans Mildenberg.

Per-Ove Jönsson är besviken på rapporten.

– Det står i utredningen att solceller kan störa – men att det går att lösa med rätt teknik. Men det står inte hur! Kom med instruktioner hur jag ska lösa det så gör jag det, säger Per-Ove Jönsson och hoppas att det kommer ett sådant beslut.

Inte bara 13 Näsetfamiljer väntar på besked om hur det blir med solcellerna. Även Vellinge kommun väntar tålmodigt på beslutet.

Annons

– Hör du något från regeringen får du gärna informera oss om det, säger Mentor Demjaha, plan- och bygglovchef i Vellinge kommun.

De hoppas få tydliga riktlinjer.

"Vi har inte uppdaterat våra riktlinjer, vi avvaktar också regeringens beslut" , säger Mentor Demjaha, plan- och bygglovchef i Vellinge kommun. Alla på Näset måste söka bygglov för solceller.

Annons

I väntan på solcellsbesked har Per-Ove Jönsson satt in en värmepump för att få en något mer miljösmart energilösning för sin villa. Men om han hade haft sin solcellsanläggning uppe så hade han sparat ett antal tusenlappar bara i år.

”I går kom brevet från länsstyrelsen att jag inte får ut mitt solcellsbidrag. De skriver att jag inte har fått upp dem i tid", säger Per-Ove Jönsson i Skanör vars solceller stoppats av Försvaret. Även Stig Rogmark (till vänster) nekas solceller i Skanör.

Bild: Lars Brundin

– Jag vill fortfarande få upp solcellerna. Jag gör det för miljöns skull. Vi komposterar all mat, kör elbil, cyklar det mesta – solceller är klart bättre än den energi jag har nu, säger han.

LÄS MER

Försvaret stoppar solceller på villatak i Skanör.

Klartecken för solceller på näset men regeringen kan sätta stopp.

Solceller i Skanör blir regeringsärende igen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy