Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Lilla Torg utsett till Sveriges vackraste torg

Lilla Torg är Sveriges vackraste torg. Detta enligt en omröstning arrangerad av Arkitekturupproret.

Arkivbild.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Förra året utsåg Arkitekturupproret Sveriges fulaste byggnad, och Malmös egna Caroli City-komplex hamnade på tredje plats. I år söker de Sveriges vackraste torg, och Malmö toppar listan med Lilla Torg.

Med sitt motto “Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” är Arkitekturupproret en folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer. Som en del av sitt engagemang så röstar de fram årets finaste eller fulaste städer, torg och byggnader.

Annons

Annons

I år deltog 25 568 med i omröstningen om Sveriges vackraste torg och Lilla Torg i Malmö hamnade alltså på nummer ett. I sin motivering belyser de bevarandet av gamla byggnader, som en korsvirkesgård med anor från 1590-talet och Faxeska huset från 1760-talet.

Faxeska huset vid Lilla torg byggdes på 1760-talet. Arkivbild.

Även andra torg i Malmö hamnar på listan, men betydligt längre ner. Stortorget i Malmö hamnar på plats 48, och Möllevångstorget på plats 84.

I 2017 omröstningen om Sveriges vackraste städer skrev Arkitekturupproret “Om inte staden hade förlorat sisådär 75 % av sin äldre bebyggelse under rivningshysterin så skulle Malmö nog vara värdig topp 5 i denna lista”, när staden hamnade på en delad plats 28.

Det går att se hela listan deras hemsida.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy