Annons

Annons

Annons

Annons

Mot nya mål

Mikroförändringar ger hälsosammare liv

Att kroppen mår bra av grönsaker och sämre av alkohol och tobak känner de flesta till. Men att veta och göra är inte alltid samma sak. Med mikroförändringar kan du uppnå vanor som håller i långa loppet.

Text: 

Ingemar Andersson har tränat på Levnadsvanemottagningen i tio veckor. ”Det behöver inte vara allt eller inget. Det lilla du gör är tillräckligt bra som en start”, säger Helena Dinesen, fysioterapeut.

Bild: Sofia Nahringbauer

Annons

Du köper ett årskort till gymmet för svindyra pengar med avsikt att börja ett nytt och aktivt liv. Din nya livsstil håller i två månader. Sedan står du där, med skam och skuldkänslor för att kortet inte används.

Eller så kastar du dig in i en späkande diet du läst om. Kilona rasar men kostomläggningen parkeras och viktuppgången kommer obönhörligen smygandes tillbaka.

Hur sjutton gör man för att få till en beteendeförändring som fastnar i kropp och själ? Hur skapar man beständiga vanor?

På Levnadsvanemottagningen i Malmö kan den som behöver hjälp få en knuff i rätt riktning. Här kan alla som vill få stöd kring kost, fysisk aktivitet, tobaksavvänjning eller alkoholvanor. Men det är du själv som måste göra jobbet.

Annons

– Du måste bli din egen detektiv för att ta reda på vilka förändringar du måste göra, säger Helena Dinesen, fysioterapeut.

Annons

Agnessa Meitan och Christina Flänsgård, dietister.

Bild: Sofia Nahringbauer

Fundera på varför du utvecklade livsstilen du vill ändra på i stället för att lockas av exempelvis trendiga dieter, råder hon och kollegorna på mottagningen.

Fysioterapeuterna, sjuksköterskorna, läkaren och dietisterna här bemöter inte patienterna med pekpinnar.

Jag kan inte säga åt dig vad du ska göra. Men vi kan komma fram till vilken väg som kan passa dig bäst.

I stället får patienten frågor som ”Hur ser ditt liv ut?”, ”Vad har du för problematik?” och ”Hur kan du börja göra förändringar?” Samtalsmetodiken kallas för ”Motivational interviewing” (MI) och syftar till att uppnå ökad motivation för beteendeförändring.

– Patienten känner sig själv bäst. Jag kan inte säga åt dig vad du ska göra. Men vi kan komma fram till vilken väg som kan passa dig bäst, säger Agnessa Meiton, dietist.

”Ett förändringsarbete tar ofta tid”, säger Helena Dinesen, fysioterapeut.

Bild: Sofia Nahringbauer

Levnadsvanemottagningen fokuserar inte på viktnedgång när det gäller kosten.

– Vi är inte en överviktsmottagning utan strävar efter hälsosamma matvanor oavsett vikt, säger Malin Jönsson Lundgren, verksamhetschef.

Många patienter har skuldkänslor efter att ha mött dömande människor med fördomar som ”rökare har dålig karaktär” och ”överviktiga är lata”.

Annons

– Men skam paralyserar. Därför är det oerhört viktigt att vi bemöter personen med empati och förståelse för deras situation. Det handlar om att bygga en allians, att skapa förtroende, säger Anna Pergeman, sjuksköterska.

Annons

Dietisterna och sjuksköterskorna lirkar fram en inre övertygelse hos patienterna att ändra sitt sätt att leva. Elisabeth Risberg och Anna Pergeman, båda sjuksköterskor.

Bild: Sofia Nahringbauer

När patienten är tillräckligt motiverad är det dags för handling. Men det är sällan en patient slutar tvärt med en vana. Det bästa sättet att lyckas är att börja med små förändringar i vardagen, så kallade mikroförändringar.

– Att inte ta de stora kliven från början. Många gånger handlar det om att dra ner på antalet cigaretter, men målet är så klart att sluta helt och hållet, säger Elisabeth Risberg, sjuksköterska.

Patienternas mål kan vara olika högt satta och startsträckorna kan se olika ut. Vi sår alltid ett frö.

När det gäller alkoholen kan det röra sig om att man dricker för mycket och vill lära sig att dricka kontrollerat.

– För andra handlar det om att avstå helt, säger Elisabeth Risberg.

Genom att erövra nya vanor steg för steg kan patienten nå en förändring som håller.

– En promenad på tio minuter eller att ta trapporna i stället för hissen är också en framgång. Det kan vara tillräckligt start om du är inaktiv. Den bästa träningen är den som blir av, säger Helena Dinesen.

”Vi vill fånga personer i ett så tidigt skede som möjligt. Det behövs ingen remiss. Man kan ringa hit och säga att man är intresserad av att ändra sina levnadsvanor”, säger Malin Jönsson Lundgren, verksamhetschef.

Bild: Sofia Nahringbauer

Annons

En ohälsosam vana tar tid att förändra. Och när livet är tufft och stressigt kan det vara extra svårt att påbörja en förändring. Särskilt om du står ensam och inte har någon att stödja dig emot.

– Vi sätter ingen tidspress, säger Anna Pergeman.

Några patienter gör endast något enstaka besök, andra återkommer under flera år.

– Patienternas mål kan vara olika högt satta och startsträckorna kan se olika ut. Vi sår alltid ett frö, säger Anna Pergeman.

Annons

Den bästa träningen är den som blir av.

Bild: Sofia Nahringbauer

Levnadsvanemottagningens hälsoråd

Vill du bryta en negativ vana? Så här kan du lyckas, enligt proffsen:

4 råd kring din alkoholkonsumtion

1. Skaffa dig insikt. Skriv under en tidsperiod upp antal glas du dricker. Det kan bli en ögonöppnare.

2. Sätt upp ett tydligt mål för när du får dricka och hur mycket.

3. Drick inte ”fel skäl”, till exempel om du känner dig nedstämd, orolig eller ensam.

4. Om du har svårt att sluta dricka när du väl har börjat, eller märker att det ofta blir mer än du har tänkt, är detta en extra viktig varningssignal.

4 råd om du vill sluta med tobak/nikotin

1. Sätt ett stoppdatum lite längre fram i tiden.

2. Lista dina vanor som är kopplade till tobak/nikotin och försök att bryta dem en efter en.

3. Gör rökningen mer besvärlig, ta bort eventuell mysfaktor. Rök alltid ensam och om du snusar ha snusfria perioder. Använd nikotinläkemedel för att minska abstinensen.

4. Vid stoppdatumet: Ät var tredje timme och drick ordentligt.

4 råd kring matvanor

1. Bli medveten om dina matvanor. Anteckna vad och hur du äter under en vecka. Slinker det ner kakor på jobbet eller ostbitar under matlagningen? Äter du snabbt och på språng?

Annons

2. Gör en förändring i taget. Börja med det du känner är enklast att förändra.

3. Nyckelhålsmärkta varor hjälper dig att hitta bra mat när du handlar.

4. Du kan äta allt men inte alltid. Välj därför dina tillfällen för när och vad du vill unna dig.

4 råd kring fysisk aktivitet

1. Undvik att vara stillasittande en längre period. Om du reser på dig och gör några enkla övningar under en minut, sänker du ditt blodsocker och når flera andra positiva hälsoeffekter.

2. Skapa rutiner i vardagen, promenera eller cykla, ta trapporna eller hoppa av bussen en hållplats tidigare.

3. Gör små steg till förändring och som är enkla att genomföra och bibehålla.

Annons

4. Använd stegräknare. Sätt rimliga mål och uppmärksamma de positiva förändringarna.

Läs mer: Så bra är svenskarna på att hålla sina nyårslöften.

Julia, 28, lovade sig själv att gå ner i vikt – har tappat trettio kilo.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Annons

Annons

Till toppen av sidan