Annons

Annons

Annons

Nyår

Bong
Lite trött i mössan? Bong guidar till maten dagen efter!

Inte bara pizza duger på årets första dag.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bong är Sydsvenskans krogkritiker.

Nyårsdagen är den stora pizzadagen i Sverige. Inte så konstigt; när man har festat in det nya året långt in på småtimmarna behöver man alla kalorier man kan få tag på. Men – med risk för att låta som public service – det finns även andra rätter som mättar. Här är några av de krogar som håller öppet den 1 januari 2022. Välj mellan pizza, syriskt och burgare. Gott nytt år, i ordets rätta bemärkelse.

Bild: Emma Larsson

Shamiat

www.shamiatrestaurang.se/sv

Annons

Restaurang: Södra Förstadsgatan 78B, Malmö.

Annons

Fastfood: Bergsgatan 5, Malmö.

Restaurangen som populariserade det syriska köket i Malmö finns numera på två olika ställen i stan. På Shamiat Fastfood äter man syriska mackor och shawarma lagad efter ett hemligt släktrecept från Damaskus, medan den större lokalen serverar utmärkta mezerätter.

Som krogens fatteh, som finns i flera olika varianter. Vi köper alltid den med smält smör. Det ringlas ovanpå en hög med friterat pitabröd i tunna bitar, yoghurt och varma kikärtor smaksatta med citron, vitlök och tahini. Vill man kan man addera kyckling, kött eller aubergine.

Av rörorna – som också är många – äter vi oftast mutabbal, där grillad aubergine blandats med yoghurt och tahini. De små pizzaliknande tunnbröden manakish borde betraktas som nyårsdagsvärdiga vid det här laget. Välj den med ost och za'atar, en syrlig blandning på torkade örter, frön och sumak.

Ät detta: Fatteh med aubergine, mohammara, manakish med akawi.

Bild: Peter Frennesson

Bayt Almandi

www.facebook.com/baytalmandimalmo

Amiralsgatan 58C, Malmö.

Hos nyöppnade syriska Bayt Almandi, omsorgsfullt inredd med vackra arabiska tyger, är köttet ordentligt mört och portionerna stora. Här serveras kokt fårhuvud och flera vegetariska rätter, som hummus och vinbladsdolmar, men det är mandi som är kökets trumfkort.

Rätten är ursprungligen från Jemen och består av kött – här väljer man mellan kyckling och lamm – som marineras och tillagas i en grop i marken, ungefär som i en tandoor. Vi är hemskt nyfikna på hur de har löst just den detaljen på restaurangen.

Annons

Annons

Nytt år öppnar som bekant för nya upplevelser. För den som inte är så bevandrad i den jordanska matkulturen, kan nationalrätten mansaf vara lagom utmanande. Bitar av lamm får koka i en sås på torkad, fermenterad getyoghurt och serveras sedan med ris som smaksatts med det klarade smöret ghee. Den jästa getmjölkssåsen är ganska funky, men lugnar ner sig tillsammans med kött och ris.

Ät detta: Mandi med lamm.

Bild: Emma Larsson

Mastio

www.mastio.se

Dragörkajen 1A, Limhamn.

På Sandra Mastios restaurang får degen jäsa i dagar innan den bakas ut till luftiga pizzor med toppingar som är övervägande klassiska men ändå alltid har en personlig touch. De varierar för det mesta efter säsongerna, men Maggan finns alltid på menyn. Detta är krogens Margherita, med fior di latte som får följa med in i stenugnen och buffelmozzarella som läggs i frikostiga klickar på pizzan strax före servering, tillsammans med basilikan.

Personalen är urtrevlig och hjälpsam. Har man inte stenkoll på de italienska råvarorna, berättar de gärna mer. Och även om krogen håller hårt på den italienska hantverkstraditionen, är man inte främmande för att leka med smakerna. Grönkål, lingon och lakrits (mycket vanligt i södra Italien, om än inte på pizza) används som topping lika självklart som 'nduja, scamorza och potatis.

Ät detta: Maggan.

Bild: Patrick Persson

Annons

Far i hatten

www.farihatten.se

Annons

Folkets Park, Malmö.

Menyn på Far i hatten har hållit hög nivå under en längre tid nu. Rätterna är okrångliga men överraskande och även om det mesta är i säsong, så är det inte alltid de förväntade råvarorna som serveras. Eller är det någon som räknat med att hitta grön mandarin, vildandslever och shimejisvamp i en folkparksstuga? Vi tänkte väl det.

På nyårsdagen är det dock pizza som gäller. Hatten har mutat in sitt eget revir på Malmös pizzakarta och briljerar med innovativa toppingar som lika gärna hade kunnat passera som kompletta rätter. De skiftar ofta, så vi kan inte gå i god för att just dessa finns kvar, men vad sägs om puré på jordärtskocka, Thybo-ost, eldat sardellsmör, spetskål och picklad fänkål? Eller stracciatella, svartrot, fikonbladsolja och oliver? Ovanpå en pizzadeg!

Ät detta: Den vita pizzan med sardellsmör.

Bild: Emma Larsson

Surf Shack

www.surfshacksmashburgers.com

Limhamnsvägen 2, Malmö.

Västergatan 9A, Malmö.

Lunds saluhall, Lund.

När smashburgarnas skånska fanbärare började servera sina tillplattade burgare var de en sällsynt fågel, men nu har den här typen av stekmetod nästan blivit norm. Knepet är att pressa en löst rullad färsboll mot ett hett stekbord och inte bli rädd när köttet fastnar. Det är meningen. När köttsaften börjar sippra ut på ovansidan, är det dags att skyffla loss biffen och vända på den. Resultatet blir jämnt genomstekta burgare som både är saftiga och har en knaprig, nästan knäckig stekyta.

Annons

Hos Surf Shack kan man välja mellan bland annat ostburgare, bbq-burgare, vegansk burgare och en klassisk amerikansk – om man inte vill komponera sin egen burgare helt från scratch. Blev det en sen nyårsfest? Devil fries toppade med het majonnäs, jalapeño och ost rycker upp vem som helst.

Annons

Ät detta: American classic meal med devil fries.

Bild: Sven-Erik Svensson

Tugg burgers

www.tuggburgers.se

Klostergatan 9, Lund.

Södra Vallgatan 3, Malmö.

Hamburgerkedjan Tugg startade i Borås, men finns nu på ett flertal platser. Man mal sin egen högrev från svenska kor och serverar den som smashburgare i olika arrangemang. Här finns bland annat en ostburgare med karamelliserad lök, originalburgaren med dressing och grönsaker, en burgare med blåmögelost och vitlöksaioli och en annan med tryffelmajonnäs och västerbottensost.

Dessutom satsar man extra på sötsakerna. Milkshakes är standard på de flesta hamburgerbarer numera, men här serveras de i glasburkar toppade med spritsad vispgrädde och barnkalaspynt, likt ätbara konstinstallationer. När man druckit upp sin glassdrink kan man spå sin framtid i mönstret som blivit kvar på burkens botten efter choklad- eller kolasåsen eller vilken sås man nu valt. Lika träffsäkert som kaffesump.

Ät detta: Cheeseburger med loades fried och sea salted caramel shake.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan