Annons

Annons

Annons

Kriminellt förflutet

Ahmed blev nekad anställning – på grund av kriminellt förflutet

Ahmed, 36, skötte sitt arbete som undersköterska utan anmärkningar.

Efter två år som vikarie förväntade han sig därför en fast anställning, en dröm efter flera år i missbruk och kriminalitet.

Men då frågade Malmö stad efter ett utdrag från polisens belastningsregister.

Text

"Nu känns det som att två år gått förlorade. Jag måste också berätta varför jag inte fick fortsätta för nästa arbetsgivare" säger Ahmed.

Bild: Sofia Nahringbauer

Annons

Ahmed övervägde noga om han skulle visa sitt belastningsregister eller avstå och söka sig till andra arbetsgivare.

Som ex-kriminell är han väl medveten om att flera arbetsgivare ser anmärkningar som problematiskt.

Tillslut bestämde han sig för att vara ärlig.

– Min chef sa att alla var värda en andra chans och att hon skulle prata med HR-avdelningen. Hon sa att min insats varit bra, att det inte fanns något att anmärka på och att jag aldrig kom försent.

Samtalet med HR-avdelningen hjälpte inte. Några veckor senare fick Ahmed veta att de tagit ett beslut om att inte förlänga kontraktet.

– Jag kan förstå det på ett sätt, men jag tycker att de borde frågat om mitt belastningsregister från början. Nu känns det som att två år gått förlorade. Jag måste också berätta varför jag inte fick fortsätta för nästa arbetsgivare.

Annons

Annons

Ahmed levde ett tungt liv fram till att han var 33 år gammal. För mycket hasch i sena tonåren övergick till ett tyngre beroende av tramadol och livet blev till något som han själv beskriver som en tjock dimma.

– När det var som värst var jag drogpåverkad varje dag, i flera månader, säger han.

I början av 2012 blev han stoppad av polis med droger. Några år senare förlorade han körkortet och i mars 2018 dömdes han för ringa narkotikabrott och narkotikabrott vid två tillfällen.

Straffet blev skyddstillsyn med krav på att genomgå en behandling för missbruk.

Ahmed säger att han befann sig på botten när domen föll, men att den också blev en vändpunkt.

– Jag blev pappa ungefär samtidigt. Det var inte bara därför som jag bestämde mig för att ändra mitt liv men det påverkade jättemycket. Det går inte riktigt att vara hög och bry sig om en annan människa.

För att bryta med sitt förflutna påbörjade Ahmed ett avvänjningsprogram. Han sökte sig också till Krami, en samverkan mellan Malmö stad, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen som hjälper ex-kriminella att komma in på arbetsmarknaden.

Ahmed säger att programmet hos Krami motiverade honom.

I september 2019 fick han ett vikariat som undersköterska på ett äldreboende med Malmö stad som arbetsgivare.

Efter många år på botten blev det en vändpunkt för Ahmed när han fick barn.

Bild: Sofia Nahringbauer

– Då hade jag varit drogfri i ett och ett halvt år. Jag ändrade jättemycket. Jag började betala av skulder hos Kronofogden och inkasso. Jag började jobba för att få tillbaka mitt körkort. Jag kände att jag var på banan igen och det var en fantastisk känsla.

Annons

Det började med att han fick en timanställning. Därefter fick han tidsbegränsade vikariat på heltid som förlängdes löpande efter var tredje månad.

Annons

Det var inte förrän kontraktet skulle förlängas en sista gång och övergå till en fast anställning som hans chef frågade om ett utdrag från polisens belastningsregister.

Om Ahmed hade börjat arbeta för Malmö stad en månad tidigare hade han inte behövt redovisa sin kriminella historik.

Men i september i år införde Malmö stad ett nytt kvalifikationskrav som innebär att alla arbetssökande, som arbetar hemma hos brukare, måste visa ett utdrag från sitt belastningsregister.

Ahmed säger att det var som att falla på mållinjen.

– Jag hade förstått det om jag hade gjort något på jobbet eller om det tillkommit något nytt i mitt belastningsregister under tiden som jag jobbat där, men det har det ju inte.

Ahmed har viss förståelse för det nya kravet, men säger att det likväl är frustrerande eftersom han inte kan bevisa att han brutit med sin kriminella livsstil.

– Jag förstår att de vill veta att jag har bättrat mig, men jag vet inte hur jag ska bevisa det. Om jag hade kunnat lämna ett drogtest varje dag hade jag gjort det. Jag hade kunnat betala för det själv. De hade kunnat dra det från min lön och placera mig varsomhelst. Bara jag får ett jobb.

Kristian Bogren arbetar på Krami och bekräftar Ahmeds berättelse:

– Han sökte sig till Krami för att få hjälp med en livsstilsförändring. Det fanns inga invändningar mot hans arbetsinsats eller misstankar om att han skulle ha misskött sig. Därför kan vi inte tycka annat än att det är väldigt, väldigt tråkigt.

Annons

Hur ser ni på att Malmö stad har infört den här nya kravet?

– I allmänhet har jag full respekt för att man sätter brukare i första rummet. Det handlar mer om hur man handlägger det. Den här personen har under en längre tid visat att han inte brutit mot några rutiner. Han har inte heller begått några nya brott. Då tycker jag att det blir opedagogiskt att man i efterhand kommer och begär belastningsregister, säger Kristian Bogren och fortsätter:

Annons

– Det finns också i en paradox i att Malmö stad har program som hjälper personer som har problem med missbruk och en kriminell livsstil. Man uppmuntrar dem att bli självförsörjande, men man vill inte vara arbetsgivare.

Ahmed har inlett en facklig process, men det har ännu kommit något beslut.

Under tiden letar han efter nya jobb och undersöker möjligheter kring att utbilda om sig.

– Man blir ledsen och mår dåligt. Jag tycker inte att man bara kan neka oss och låta oss vara bidragsberoende hela livet. Man kan inte bara utesluta oss helt och hållet. Vi är fortfarande en del av samhället.

Fotnot: Ahmed heter egentligen något annat.

LÄS MER: Forskare: Det har blivit svårare för ex-kriminella att få jobb

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan