Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Förverkliga Lunds handlingsplan mot hedersrelaterat våld.”

Det är politikers uppgift att se till att välfärden – skola, socialtjänst, vård och omsorg – kan kraftsamla för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Det skriver de två socialdemokraterna Fanny Johansson och Anders Almgren, oppositionsråd respektive kommunstyrelsens andre vice ordförande i Lund.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 21 januari är det tjugo år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. I två decennier har samhället haft möjligheten att kraftsamla i arbetet mot hedersvåld, skriver artikelförfattarna. Fotot: Jörgen Hagelqvist

Annons

Nu i januari är det 20 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin far. I två decennier har samhället haft möjligheten att kraftsamla i arbetet mot hedersvåld. Ändå fortsätter hedersrelaterat våld och förtryck att vara ett stort samhällsproblem som visar sig i många olika former. Det handlar om kränkningar, kontroll och, i värsta fall, dödligt våld.

En färsk granskning som har genomförts av SVT pekar på att mer än vart tionde barn som omhändertas är utsatt för hedersvåld. SVT belyser även att flera unga kvinnor lever gömda undan såväl sina familjer som samhället, till exempel undviker de att gå i skolan därför att det är en plats där de kan bli hittade.

År 2020 genomförde organisationen FreeZone en omfattande kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck i Lunds kommun som visar på en utbredd förekomst inom kommunens gränser.

Annons

Annons

Utifrån kartläggningen har tjänstemän inom Lunds kommun tagit fram en handlingsplan med mycket bra information och goda förslag för att Lund ska kunna få bukt med hedersvåld och -förtryck. Dessvärre är Socialdemokraterna det enda parti i kommunfullmäktige som är berett att avsätta pengar för de resurser som behövs för att förverkliga handlingsplanen. Från Liberalerna hörs mycket fina och lovande ord, men när det kommer till kritan har partiet inte varit berett att stärka resurserna för att bekämpa det hedersrelaterade våld som många barn utsätts för. Det är inte att ta politiskt ansvar.

Det är politikers uppgift att se till att välfärden – skola, socialtjänst, vård och omsorg – kan kraftsamla för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.

Socialdemokraterna har i regeringsställning under denna mandatperiod riktat särskilda satsningar i syfte att bekämpa hedersvåld i alla dess former. Inte minst har barnäktenskapsbrottet skärpts.

Likaså har en statlig utredning om att det bör införas en särskild straffbestämmelse, med en egen brottsbeteckning, som uttryckligen tar sikte på hedersrelaterat våld och förtryck, medfört att regeringen nu föreslår en sådan förändring. Om förslaget går igenom i riksdagen skulle det innebära att ett särskilt hedersförtrycksbrott införs med en egen straffskala. Det är en viktig del i att bygga samhället starkare för alla.

Annons

På kommunal nivå måste såväl politiker som tjänstemän förtydliga och förbättra de metoder kommunen redan använder, samt införa nya arbetssätt och befinna sig där ungdomar är, till exempel på sociala medier, för att på bästa sätt kunna intensifiera det förebyggande arbetet. Där är FreeZones utredning tydlig: välfärdens olika delar behöver samspela.

Annons

Till exempel pekar organisationen på behovet av en omfattande kunskapshöjande insats bland dem som i sin yrkesroll eller på annat sätt möter barn, ungdomar och familjer med problematik kopplad till heder och våld.

Socialdemokraterna tar den föreslagna handlingsplanen på allvar. Senast i september föreslog vi att kommunen ska införa ett samlat arbete för att bekämpa våldet. Trots att det liberalledda styret har tillgång till exakt samma fakta väljer det att inte tillföra resurser. Istället skär det ner i skolan och lägger socialtjänstens samt omsorgens pengar på hög.

För oss socialdemokrater är det självklart att det åligger politiker att se till att samhället har de resurser och den kompetens som behövs för att bekämpa våld. Det kräver att vi alla kraftsamlar på olika nivåer i samhället. Framför allt krävs politisk vilja och handlingskraft.

SKRIBENTERNA

Fanny Johansson (S), oppositionsråd i Lund

Anders Almgren (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Lund.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy