Annons

Annons

Annons

kulturCoronapandemin

Farshid Jalalvand
Inför vaccinpass på gym och krogar

Det är viktigare att ta hänsyn till slutkörda vårdanställda och sjuka patienter än ovaccinerade som vill roa sig.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Gärna en öl, men först en rejäl dos vaccin.

Bild: Albin Brönmark

Annons

Farshid Jalalvand är fil dr i molekylärbiologi och skribent på kultursidan.

Just före julledigheten slog eländet till. Ökad smittspridning, sjukhus som gick upp i stabsläge, en ny, rälig variant med det ondskefulla namnet omikron. Beslutsfattare hamnade i en sits som även med deras mått mätt var tuff. Alla är pandemitrötta och vill att saker ska återgå till det normala. Samtidigt vill ingen bli sjuk och hamna på en intensivvårdsavdelning.

Strax före jul kom också remissvaren gällande regeringens nya förslag om utökandet av vaccinpass. Inte minst Justitieombudsmannen hade en del befogad kritik om hur vittgående åtgärder får vara. Vid sidan om detta har mer eller mindre seriösa röster höjts för att diskutera frågan mer kritiskt. I sociala medier insinuerar till exempel högerprofilen Ivar Arpi att vaccinationsstatus inte spelar en roll för smittspridningen.

Annons

Annons

Nåväl, låt oss diskutera frågan. Först det praktiska: en stor studie från Danmark som undersökt smittspridningen av omikron i nästan 12 000 hushåll visar att ovaccinerade smittar 40 procent fler än de som fått två doser vaccin, och nästan 100 procent fler än de som fått tre doser. Ovaccinerade blir också lättare smittade, så klart: nästan dubbelt så ofta jämfört med trippelvaccinerade vad gäller omikron, och mer än sju gånger så ofta vad gäller delta. På populationsnivå får detta ett stort genomslag.

Med detta i åtanke kan vi nu diskutera frågan principiellt. Finns det några omständigheter där införandet av vaccinpass kan vara befogat? Vi kan göra ett tankeexperiment. Föreställ er ett scenario där vi har samhällsspridning av en luftburen smitta med 20 procents dödlighet. Lyckligtvis finns ett vaccin mot sjukdomen, men skyddseffekten är bara 95 procent mot dödligt utfall. Samtidigt är det känt att ovaccinerade sprider smittan i mycket högre grad än vaccinerade.

Hade det varit moraliskt rättfärdigat att då ha vaccinpass för tillfällen då många personer samlas? Om svaret är ja, finns det ingen principiell invändning mot vaccinpass per se. Om svaret däremot är nej finns det de som anser att en individs rätt till deltagande alltid trumfar andras rätt till liv och hälsa.

Antagligen sällar sig de flesta till den första gruppen: vaccinpass är motiverat under vissa omständigheter. Då kommer vi till avvägningarna: Under vilka förhållanden är det motiverat med vaccinpass? Hur omfattande får eventuella begränsningar vara? Och hur länge bör de gälla?

Annons

Min ståndpunkt har varit konsekvent från början: vaccinpass är motiverat under tidsbegränsade perioder – till exempel en vintersäsong – när smittspridningen skenar. Detta på grund av det plötsliga och höga trycket på vården som covid kan orsaka. Påfrestningen blir dels ett stort arbetsmiljöproblem på en av landets största arbetsplatser (tillika ett samhällsbärande organ), dels orsakar det plötsliga inflödet av covidpatienter en stor vårdskuld och eventuell hälsofara för andra.

Annons

Här kan någon invända att vi bara bör öka vårdkapaciteten. Och vi kan och bör ha en mer långsiktig diskussion om vårdens resurser. Men att utbilda vårdpersonal tar många år, inte månader. Inga pengar i världen kan trolla fram iva-sjuksköterskor över en natt – vi behöver en lösning här och nu.

Vaccinpass är då en väg framåt. Men det bör inte gälla oumbärliga saker som att söka vård, handla livsmedel eller att resa runt i samhället. Därför är regeringens förslag om att införa covidpass på kollektivtrafik olycklig. Men att passet ska gälla på krogen, fotbollsarenan, biosalongen eller konsertlokalen är desto mindre kontroversiellt. En ovaccinerad persons lust att delta i specifika offentliga nöjestillställningar trumfar inte en medmänniskas rätt till hälsa.

Slutligen: mitt intryck (som bekräftas anekdotiskt av kliniskt verksamma kollegor) är att det finns en stor grupp yngre personer mellan 16 och 40 år som låtit bli att vaccinera sig på grund av loj- och likgiltighet, inte av ideologiska skäl. För dem har vaccinpass visat sig vara ett bra incitament att sluta dra ut på vaccinationen. Detta är glädjande: dels slipper de hamna på sjukhus på grund av infektionen, dels bidrar de till vårt gemensamma försvar mot viruset. Vaccinpasset tjänar ett syfte även här.

Annons

Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal undrade nyligen om det är problemfritt att exempelvis be folk identifiera sig med vaccinpass för att få delta i politiskt känsliga möten. Nej, det är inte problemfritt med vaccinpass. I slutändan handlar frågan om olika gruppers intressen som ställs mot varandra. Men om det på den ena sidan står utarbetade iva-sjuksköterskor, kroniskt sjuka patienter vars vård skjuts upp och sköra äldre personer som vill vistas i en så säker offentlig miljö som möjligt är det svårt att motivera hur motstående grupps intressen väger tyngre.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan