Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Efter covid: Skadade lungor läker långsamt – men alla blir bättre

Det tar tid att läka lungskador för dem som varit svårt sjuka i covid. För många tar det månader att återfå lungfunktionen. Det är en av erfarenheterna från Region Skånes postcovidmottagningar.

Postcovidmottagningen på Sus i Lund var först i Skåne, den öppnade 1 mars. Infektionsläkaren Per Åkesson är den som har kontakt med alla patienter där.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Den 7 januari 2021 nåddes kulmen på den våldsamma andra covidvågen i Skåne. Över 600 patienter låg på iva eller vårdavdelning.

Efteråt fanns hundratals patienter som behövde rehabilitering och hjälp efter att ha legat i respirator eller fått syrgas i högflödesmask.

– Ett fåtal har fått lungfibros, ärrbildningar på lungorna, där det fortfarande är oklart om det riskerar att bli kroniskt. Det är man lite rädd för, säger Per Åkesson, infektionsläkare och ansvarig för postcovidmottagningen i Lund.

De som varit svårast sjuka kallades till efterkontroll på de två postcovidmottagningar som i mars öppnade på Sus i Malmö och Lund. Sammanlagt rörde det sig om åtminstone 200 personer som blev svårt sjuka vintern 2020/21.

Annons

Även om det är relativt få som fått lungfibros, står det klart att lungfunktionen blivit långvarigt påverkad hos många av dem som blev svårt covidsjuka. Inte bara iva-patienterna.

Annons

– Efter två månader hade hälften av dem återfått sin lungfunktion, men den andra hälften hade inte det, säger Per Åkesson som understryker att det är mycket jämfört med exempelvis lunginflammation.

Efter ytterligare fyra månader, alltså sex månader efter sjukhusinläggningen, hade dock lungorna repat sig hos de allra flesta. Även om många fortfarande hade problem med andning och fortfarande var sjukskrivna.

Under våren och sommaren 2021 sjönk antalet covidpatienter på de skånska sjukhusen till en handfull, och därmed också behovet av efterkontroll.

Men pandemin har också fått andra efterverkningar - för en betydligt yngre patientgrupp, som inte var så sjuka att de behövde läggas in på sjukhus.

För dem som hade mild covid men fått långvariga efterföljande besvär, ser utvecklingen helt annorlunda ut.

– Där trillar det in remisser hela tiden från primärvården, även om det minskat något hos oss. I Malmö ser de inte någon minskning utan remisserna strömmar in, säger Per Åkesson.

– Vi i Lund har tagit emot 120-130 patienter med det som kallas långtidscovid sedan 1 mars, Malmö ungefär lika många.

Den patientgruppen har först utretts på sina vårdcentraler, men de svåraste fallen remitteras vidare. Det handlar om personer som har efterverkningar i form av orkeslöshet, andningssvårigheter, hjärtklappning, stickningar i huden, smak- och luktbortfall.

Idag finns sammanlagt sex postcovidmottagningar i Skåne och där går man igenom utredningarna för att utesluta andra sjukdomar.

Annons

Annons

– Den samlade bilden är ändå att 90 procent av personerna i den gruppen har en uppåtgående kurva – de blir bättre, säger Per Åkesson som samtidigt betonar att det är högst individuellt hur lång tid det tar.

– För luktbortfallen har det kommit ett par forskningsstudier, och de tycks visa att i stort sett alla blir återställda.

Det finns oftast ingen behandling för de långdragna symptomen. I enstaka fall kan patienterna remitteras vidare till andra specialister på sjukhusen. Men det postcovidmottagningarna bidrar med är oftast stöd från sjukgymnast eller arbetsterapeut till att hantera vardagen – och till att ha tålamod.

För det blir bättre. Prognosen för postcovid är god, understryker Per Åkesson.

Hur länge kommer postcovidmottagningarna i Skåne att finnas kvar? De första, i Malmö och Lund, öppnade i våras efter den massiva andra coronavågen och när debatten om behandling av långtidscovid var som intensivast.

– Det har varit lite debatt om detta. Men det ser ut som om vi på Sus fortsätter över 2022. Nu finns också fungerande postcovidmottagningar på rehabklinikerna i Ängelholm och Hässleholm, säger Per Åkesson.

– Sedan är det svårt att säga vad som väntar efter att omikron tagit över. Skulle söktrycket öka, får vi väl se över organisationen.

Fakta

Sex postcovidmottagningar i Skåne

Den 1 mars 2021 öppnade postcovidmottagningarna på Sus i Malmö och Lund.

Man tar emot två patientgrupper:

• De som vårdats på sjukhus för svår covid. Äldre patienter, fler män än kvinnor.

• De som fått långvariga besvär efter mildare sjukdom. Yngre, huvudsakligen kvinnor.

Ytterligare två mottagningar för rehabilitering har kommit igång sedan i somras: i Ängelholm och Hässleholm.

Även i Trelleborg och Ystad är postcovidmottagningar på gång.

x

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy