Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Vi tar viktiga steg för att återupprätta tryggheten. Förskolor ska inte behöva öva flykt med barnen inför en eventuell skottlossning.”

Sverige behöver en ny regering som inte blundar för problemen – eller skyller på polisen som justitieminister Morgan Johansson (S) har gjort. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Efter valet är vi beredda att göra det som krävs för att vända våldsutvecklingen. Det blir svårt, men vi är övertygade om att det är möjligt, skriver Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).

Bild: Sören Andersson/TT

Annons

Sveriges poliser behöver bli fler för att kunna hantera det eskalerande gängvåldet. Våren 2017 presenterade Magdalena Andersson (S) regeringens nya polismål: 10 000 fler polisanställda till 2024. Men ingenting tyder på att målet kommer att uppnås.

Polistätheten är lägre nu än för sju år sedan – och på vissa håll har antalet poliser till och med minskat. Samtidigt vägrar Sveriges nya statsminister att kännas vid problemet.

I sin regeringsförklaring påstod Magdalena Andersson att hennes mål om 10 000 fler polisanställda till 2024 är på god väg att nås, trots att såväl forskare som riksdagens utredningstjänst bedömer det som osannolikt. Ambitionen från Polismyndigheten är att två tredjedelar av de nyanställda ska vara utbildade poliser, men sedan 2014 har knappt 1 400 poliser tillkommit.

Annons

Annons

Det saknas alltså runt 4 500 poliser för att klara målet. Samtidigt står platser på polisutbildningen tomma, och var tredje aktiv polis letar efter nytt jobb. Nyligen presenterade Polismyndigheten siffror över antagna till vårens polisutbildning: Av 1 020 platser är endast 643 tillsatta. Nu kan inte ens Magdalena Andersson påstå att polismålet är på väg att uppnås.

Det eskalerande gängvåldet är ett av Sveriges mest akuta problem. Under 2021 skedde nästan en skjutning om dagen. Många av dem mitt i bostadsområden, eller vid skolor och förskolor. Därtill skedde det cirka 80 sprängdåd. Det är en våldsutveckling som saknar motsvarighet i resten av Europa.

Skjutningarna och sprängningarna är bara toppen av ett isberg. Även rån, narkotikaförsäljning, hot och utpressning bidrar till att sprida skräck i bostadsområden, inte minst i utsatta områden. Och antalet rån mot barn och ungdomar har ökat kraftigt i hela landet.

Polisbristen får allvarliga konsekvenser. Alltför många brott förblir ouppklarade. Till exempel har endast 14 procent av de skjutningar som polisanmäldes under 2020 klarats upp, enligt en kartläggning som gjorts av SVT.

Mer måste göras för att fler ska vilja utbilda sig till poliser – och för att fler ska vilja stanna kvar inom yrket. Dessutom behövs ett offensivt och långsiktigt brottsförebyggande arbete, vilket kräver att exempelvis socialtjänsten kan utföra sitt arbete utan hot och att Sveriges familjer och föräldrar får bästa möjliga förutsättningar.

Sverige behöver en ny regering som inte blundar för problemen – eller skyller på polisen som justitieminister Morgan Johansson (S) har gjort. En regering som stärker brottsbekämpande myndigheter, och som vill genomföra mönsterbrytande åtgärder mot gängen. Dagens regering motsatte sig högre polislöner och satsningar på 1,5 miljarder kronor för att stärka lag och ordning. Men Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas gemensamma budget vann och nu tar vi viktiga steg för att återupprätta tryggheten.

Annons

Annons

Med våra budgetsatsningar tillförs Polismyndigheten medel för bland annat en satsning på höjda polislöner, bättre arbetsmiljö och för att möjliggöra fler poliser i yttre tjänst och stärka insatserna mot den grova organiserade brottsligheten.

Vi stärker även Nationellt forensiskt centrum för att minska handläggningstiderna och öka brottsbekämpningen. Därtill förstärker vi Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar, Säkerhetspolisen, Tullverket och Kustbevakningen för att på bred front förbättra statens kapacitet att bekämpa brott.

Det kraftiga resurstillskottet är en bra start för att stärka hela rättsapparaten och trycka tillbaka kriminaliteten. Nu återstår att se om den nya finansministern Mikael Damberg (S) står fast vid att dessa satsningar istället borde gå till en ledighetsvecka för föräldrar som har jobb. Kommer han i vårbudgeten att föreslå nedskärningar på polisen och andra brottsbekämpande myndigheter?

Mer måste också göras när det gäller lagstiftningen. Socialdemokraterna har gång på gång sagt nej till åtgärder som skulle göra skillnad i kampen mot gängen. Inget av regeringsunderlagets partier har särskilt hög trovärdighet när det kommer till frågor som rör lag och ordning. De förenas av att de återkommande säger nej till de mönsterbrytande åtgärder som vi lägger på riksdagens bord.

Vi är nu flera partier i riksdagen som är eniga om att det behövs en mer kraftfull kriminalpolitik. Det handlar bland annat om kraftigt skärpta straff för gängkriminella, att införa visitationszoner, tillåta anonyma vittnen och utreda en kriminalisering av medlemskap i kriminella gäng.

Annons

I Sverige ska inte föräldrar behöva oroa sig för att deras lekande barn ska bli vittnen till skottlossningar, eller ännu värre: att barnen själva ska bli utsatta. Förskolor ska inte behöva öva flykt med barnen inför en eventuell skottlossning. Företagare i utsatta områden ska inte behöva välja mellan att utstå hot och våld på daglig basis, eller att stänga ner. Och den som har utsatts för brott ska inte behöva se förövaren gå fri för att polisen saknar verktyg och resurser.

Annons

Socialdemokraterna har sedan 2014 misslyckats med statens viktigaste uppgift – att upprätthålla lag och ordning. Oförmågan att nå polismålet är ytterligare ett led i det.

Efter valet 2022 är vi beredda att göra det som krävs för att vända våldsutvecklingen. Men det kräver en politik som ser problemen och tar tag i dem. Det kommer att bli svårt, men vi är övertygade om att det är möjligt.

SKRIBENTERNA

Ulf Kristersson (M), partiledare.

Ebba Busch (KD), partiledare.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy