Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Ett levande stadsliv ska inte tas för givet. Flera av våra satsningar möter starkt motstånd från andra politiska partier.”

Utan en medveten politik riskerar fastigheter att bara ses som investeringsobjekt utan högre syften än att ge maximal ekonomisk utdelning till sina ägare. Vi socialdemokrater kämpar för motsatsen. Det är värt att komma ihåg inför valet i september, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunledningen arbetar för att locka besökare till innerstaden, för både handel och rekreation. Inte bara genom att satsa på kollektivtrafik, cykel och möjlighet att promenera, utan även genom att göra innerstaden till lockande områden att besöka. Den omtalade enhörningen Uni är ett exempel, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Bild: Lars Brundin

Annons

Johan Anselmsson, professor i företagsekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har en rad viktiga poänger när det gäller värdet av en levande handel i innerstäderna (Aktuella frågor 5/1). Den centrala frågan är: Hur vill vi som bor i städer att stadskärnan ska se ut?

Socialdemokraterna har varit med och styrt Malmö de senaste 28 åren. Den som vill förstå vad vi vill med innerstadsområdena behöver bara gå tillbaka till tiden innan dess, under första halvan av 1990-talet, och jämföra då med nu. Visst, solen värmde på Ribban redan vid den tiden och det gick att äta räkmacka på flygbåten till och från Köpenhamn, men i övrigt var de centrala delarna av staden olika grader av dysterhet.

Annons

Annons

En stad behöver stadsliv. Annars är vi alla förvisade att leva i kranskommuner, i parallella omloppsbanor, utan att korsa väg med varandra. En stad erbjuder större sammanhang där det oväntade sker, där det nya väcker häpnad men också där det okända känns bekant.

Vi socialdemokrater vill att Malmö ska ha levande innerstadsområden. Vi pratar om innerstad, för vad är ”centrum” i en stad av Malmös storlek?

För dem som bor på Möllan är Möllevångstorget och Folkets park det centrala, för Limhamnsbor räcker den lokala centrumhandeln ofta gott och väl och i Hyllie präglas centrum av ett stort köpcenter och en arena som lockar besökare från Själland och hela Skåne. I Rosengård centrum öppnar snart ett nytt stort bibliotek intill all handel och vi vill arbeta med den nya fastighetsägaren för att utveckla Lindängen centrum. Det kan låta paradoxalt, men lokala centrum är viktiga för att Malmö ska upplevas som den stora stad den är.

De senaste decenniernas utveckling i Malmö började i och märks tydligast i de centrala delarna. Roligare stadsliv innebär inte bara en bättre upplevelse av staden utan skapar också välstånd och bättre liv för Malmöborna. Socialdemokraternas mål och inriktning är att alla invånare ska få del av den utvecklingen.

Med avstamp i Malmökommissionens arbete från början av 2010-talet jobbar vi med det politiska målet att bygga Malmö helt. Vi vill att staden ska hänga samman och få bort sociala klyftor samt de fysiska barriärer som klyver staden.

Det handlar bland annat om att ge alla enkel tillgång till innerstaden genom tysta, smidiga, eldrivna expresslinjer med stadsbussar och om att etablera stadstrafik med tåg på Malmöpendeln, men också om att vidga innerstaden.

Annons

Bygget av Amiralsstaden gör att till exempel Rosengård kommer att ingå i samma centrumstråk som Västra hamnen och så småningom Nyhamnen bakom Centralen.

Annons

Det krävs noggrann planering och stora investeringar. Men också att vi som bor i Malmö kan ändra uppfattning om vad som utgör innerstaden. Det kan ta tid, men fundera på hur Malmö såg ut för trettio år sedan. Tänk på den öde åkern vid Hyllie vattentorn där det snart bor 15 000 Malmöbor eller på det nedlagda industriområdet vid Kockumskranen dit det nu färdas delegationer från hela världen för att studera hållbart stadsliv i Västra hamnen. Utveckling är möjlig men den kräver en medveten politik.

Med utveckling och nya kunskaper följer ansvar. Det går inte att klamra sig fast vid det som varit. Malmös befolkning har vuxit med 50 procent sedan 1990. Idag står transporter för drygt en tredjedel av koldioxidutsläppen i staden. Det gör att vi politiker måste arbeta smart med hur vi använder stadens ytor och får fler att dela fordon.

Johan Anselmsson tar upp att handeln i den egna kommunen och stadskärnan är något som invånarna prioriterar högt och att människor ska kunna lösa sina basbehov i stadskärnan. Det är relevanta poänger.

Även om mycket kan upplevas som smidigt att klicka hem på skärmen är det en begränsad social upplevelse. De flesta av oss behöver sammanhang med andra. Det är därför glädjande att både dagligvaruhandeln och kafé- och restauranglivet var på stark frammarsch i Malmös stadskärna före pandemin.

Kommunledningen, Socialdemokraterna och Liberalerna som styr Malmö, arbetar aktivt för att locka besökare till innerstaden, för både handel och rekreation. Inte bara genom att satsa på kollektivtrafik, cykel och möjlighet att promenera, utan även genom att göra innerstaden till lockande områden att besöka.

Annons

Den nyligen avslutade julmarknaden på Gustav Adolfs torg är ett exempel. Eller ta pågående Vinterspelen på Stortorget, Isdrömmen i Folkets park, eller den omtalade enhörningen Uni, sommargatorna som ska utökas med ett sommartorg, förra årets World Pride med Eurogames, nästa års megakonsert med Justin Bieber eller den kanske största besöksmagneten av alla: Malmöfestivalen. Enbart festivalen genererar intäkter på 153 miljoner kronor till näringslivet i staden, visar en undersökning från 2019, som kommunen gjort.

Annons

Kommunledningen arbetar också för att de svenska och danska regeringarna ska besluta om att bygga en Öresundsmetro mellan Köpenhamn och Malmö. Med en metrolinje ligger stadskärnorna bara 20 minuter ifrån varandra, med alla möjligheter det innebär.

Flera av satsningarna möter starkt motstånd från andra politiska partier. Ett levande stadsliv ska inte tas för givet. Utan en medveten politik riskerar fastigheter att bara ses som investeringsobjekt utan högre syften än att ge maximal ekonomisk utdelning till sina ägare. Vi socialdemokrater kämpar för motsatsen. Det är värt att komma ihåg inför valet i september.

SKRIBENTEN

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy