Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Båtbränderna i Limhamn

Fem båtar skadade efter explosion i Limhamns småbåtshamn

En explosion inträffade på tisdagskvällen i Limhamns småbåtshamn och flera fritidsbåtar började brinna. Under kvällen tog sig båtägare från flera håll till hamnen för att se till sina båtar.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

Oskar Ahlqvist, Anders Johansson, Felicia L Frithiof och Johan Lorentzon

Text

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Larmet om explosionen kom klockan 21.14. Flera personer larmade 112.

– Vi får in samtal om en explosion i småbåtshamnen. Efter explosionen ska det brinna i ett flertal båtar uppe på land, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Flera enheter från räddningstjänsten ryckte ut till hamnen och den närliggande Strandgatan stängdes av i samband med släckningsarbetet.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

– Vi misstänker att branden är anlagd. Totalt är fem båtar berörda. Två stycken är obrukbara och tre har blivit brandskadade, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Annons

Annons

Under kvällen och natten har polisen hållit förhör med vittnen till branden. Ännu finns ingen misstänkt eller frihetsberövad. Polisen har ännu inte kunnat genomföra någon teknisk undersökning.

– Vid bränder får man vänta tills det har svalnat på platsen. Det brukar kunna bli efter något dygn, säger Evelina Olsson.

Det fanns gasoltuber ombord på båtarna och medan släckningsarbetet pågick inträffade ett antal mindre explosioner och smällar på platsen. Då det även brann i plast och röken därför var extra giftig fick räddningstjänsten främst fokusera på att släcka branden på håll. Ingen skadades i samband med branden.

Branden bekämpades ovanifrån med en stegbil.

Bild: Patrick Persson

Peder Edman är hamnchef och var på plats när Sydsvenskan nådde honom vid 22.30-tiden.

– Det som händer nu är att vi spärrar av området och avvaktar så att inte branden kommer tillbaka under natten. Sedan får vi ta tag i orsaker och sådant när det har lagt sig, säger Peder Edman.

Han har inga uppgifter om hur branden har startat. Hamnen har inga särskilda vakter.

– Vi litar på allmänheten och hamnen är sådan att den ska hållas öppen som en allmän plats i vårt förhållande mot kommunen. Det innebär också att vi inte kan spärra av någonstans. Därmed är det också svårt att vakta hamnen på det sättet, säger Peder Edman.

Bild: Patrick Persson

Annons

Troligen har heller inte händelseförloppet fångats på film. Det finns webbkameror i hamnen, men de filmar inte hela området utan är till för att man ska kunna se vad det är för väder på småbåtshamnens sajt.

Annons

Anders Hallén bor vid Kalkbrottet och är en inbiten Limhamnsbo och båtägare. Han har haft sin motorseglare i 40 år.

– Jag såg en bild från platsen och såg att det inte var så långt ifrån vår båt, och vet inte om den är med i det här, säger han.

”Jag pratade med polisen som informerade jättebra. De hade tydligen släckt det värsta och nu var det mest eftersläckningsarbete. De sa att det kunde ta en stund till innan jag fick komma in”, säger Anders Hallén.

Bild: Patrick Persson

När Sydsvenskan träffade Anders Hallén under sena tisdagskvällen var det fortfarande avspärrat och han väntade på att få komma in och se om hans båt skadats.

– Det känns oroligt innan man har fått veta något, jag vill ju komma in och titta, säger Anders Hallén.

Bengt Stenman och Sylvia Andersson bor i Staffanstorp men har en träbåt som stått i hamnen sedan 2013. De fick reda på vad som hade hänt via nyhetssajter och samtal från vänner som också hade båtar. 

– Jag var övertygad om att vår båt brann, säger Bengt Stenman.

Men när de kom fram kunde de se att deras båt var intakt.

– Nu känns det bättre, men det är ju verkligen tragiskt. Det kunde lika bra varit vi.

Båtägarna Hans Holmén, Bengt Stenman och Sylvia Andersson tog sig ned till hamnen på tisdagskvällen. ”Jag tycker det är väldigt trist att höra att det brinner”, säger Hans Holmén.

Bild: Patrick Persson

Annons

Båtarna som har brunnit stod samtliga på den uppställningsyta som finns mellan själva hamnen och Strandgatan.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades då det kom mycket rök från branden. Boende uppmanas av räddningstjänsten att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det var stark rökutveckling från brand i plast. Och vindriktningen låg in mot Limhamn, inte direkt västlig vind men sydvästlig, säger Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Annons

Så sent som den 31 oktober i fjol inträffade en annan misstänkt anlagd brand i Limhamns småbåtshamn. Då eldhärjades en fritidsbåt som låg förtöjd i vattnet kraftigt. Branden spred sig dock inte till några intilliggande båtar.

Bild: Patrick Persson

Bild: Patrick Persson

Bild: Patrick Persson

Bild: Patrick Persson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy