Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Ny typ av covidtest när Skåne noterar ännu ett smittrekord

Med mer än sjuttontusen nya fall på en vecka har spridningen av covid i Skåne nått nya rekordhöjder. Fyra av tio egentestade har covid, men på 1177 finns inga tider att boka just nu. Åtgärd: på onsdagen införs ett nytt test.

Bild: Björn Lilja

Annons

Förra veckans 17 270 nya fall av covid i Skåne innebär att smittspridningen nu är mer än tre gånger högre än strax före jul och fortsätter att öka dramatiskt.

Fler testade har covid men tiderna är slut.

Fyra av tio personer som i förra veckan tog ett PCR-test via 1177 hade covid. Detta är den största andelen positiva i egenprovtagningen som har noterats under hela pandemin.

Bristen på tider gör dessutom att många med symtom inte har kunnat testa sig via Region Skåne. På tisdagen fanns inga tider för egenprovtagning att boka via 1177 i Skåne, varken för bilburna eller på apotek.

Nu inför Region Skåne dock en ny typ av test, som ska göra det lättare, kungjorde regionen i ett pressmeddelande på tisdagen:

Annons

– Användaren registrerar själv testet genom att scanna en QR-kod och legitimerar sig med hjälp av BankID. Dessa tester kommer att börja användas på utlämningsplatser i Malmö, Lund och Helsingborg och kan bokas på 1177 från onsdag 12 januari.

Annons

Fakta

Så får du tag på nya covidtestet

När? Från onsdag 12 januari.

Var? På befintliga provtagningsplatser i Malmö, Lund och Helsingborg. Senare på fler ställen.

Hur? Boka via 1177.se. Hämta från torsdag. Registrera själv testet genom att scanna en QR-kod och legitimera dig med BankID.

Vem? Det går att hämta ut test till sig själv och till familjemedlemmar på samma bokning. Provet kan göras på plats eller hemma.

Sedan? Lämna in testet på utlämningsplatsen samma dag eller senast dagen efter.

Källa: Region Skåne.

Yngre medelålders dominerar.

I åldersgruppen 20 till 49 år smittades i förra veckan över tiotusen personer, en ökning med 62 procent jämfört med veckan före.

Denna grupp utgör därmed 60 procent av alla nysmittade i Skåne. Här återfinns också två av tre ovaccinerade skåningar – 128 000 personer i gruppen har valt att inte vaccinera sig.

De äldre ökar minst.

Bland dem som är 70 år eller äldre ökade visserligen de nya fallen med 37 procent i förra veckan, men med 734 fall står de äldsta för en stadigt krympande andel av smittspridningen. Nu är de bara fyra procent av de nysmittade.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

De yngstas andel krymper.

Under veckan före jul stod barn och ungdomar under 20 år för nästan 30 procent av de nya fallen av covid i Skåne. Nu är deras andel nere i 15 procent, även om de rapporterade fallen har blivit fler i absoluta tal.

Annons

De vårdade blir fler.

Under de senaste veckorna har antalet covidpatienter på sjukhusens vårdavdelningar (ej iva) ökat stadigt i Skåne. Tisdagens 234 patienter kan jämföras med 68 den 15 december (men är två färre än på måndagen).

Läget på iva är mer stabilt.

På tisdagen fick 14 patienter med covid intensivvård i Skåne. Denna siffra har sedan före jul hållit sig mellan tretton och sexton patienter.

På riksnivå har iva-patienterna med covid också blivit något färre efter nyår.

Även om det totala antalet covidpatienter på Skånes sjukhus nu är uppe på samma nivåer som i februari 2021 är andelen intensivvårdade betydligt mindre. För ett år sedan var iva-patienterna fem gånger fler än idag.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

De ovaccinerade är flest på sjukhusen.

Risken för att hamna på sjukhus med covid är 15 gånger högre bland ovaccinerade personer över 65 år, visar Region Skånes statistik.

I yngre grupper dominerar de som inte fått två doser ännu kraftigare på sjukhusen. I gruppen 40 till 64 år är de ovaccinerade sjutton gånger fler, mätt i relation till respektive grupps storlek.

De avlidna är fortsatt få.

Att de avlidna med covid har blivit fler de senaste veckorna beror i första hand på att dödligheten i allmänhet är som högst vid denna tiden på året. Den totala dödligheten i Skåne ligger nu i nivå med genomsnittet.

Sexton avlidna med diagnosen covid under årets första vecka ska jämföras med 152 under samma vecka för ett år sedan.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy