Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Vi har förstärkt arbetet mot hedersrelaterat förtryck.”

Medan Socialdemokraterna i Lund tycks förorda en kravlös lokal integrationspolitik tror vi Lundaliberaler att förväntningar på andra människor är att bry sig och visa respekt, skriver Philip Sandberg och Ursula Savonius, kommunstyrelsens ordförande respektive socialnämndens vice ordförande.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Förtryck, våld eller tvångsäktenskap kan aldrig accepteras för att det sker under en kulturell täckmantel, skriver artikelförfattarna.

Bild: Pontus Lundahl / TT

Annons

Lunds socialdemokrater har pendlat i synen på hedersrelaterat förtryck mellan närmast förnekelse, ointresse och numera en ökad medvetenhet om problematiken. Tidvis har företrädare för partiet antytt att det är utpekande och stigmatiserande gentemot enskilda kulturer att tala om ämnet. Men förtryck, våld eller tvångsäktenskap kan aldrig accepteras för att det sker under en kulturell täckmantel.

Unga kvinnor och män i Lund ska ha samma rättigheter och livschanser oavsett ursprung eller bakgrund.

Liberalerna i Lund är de första att välkomna att även de två S-politikerna Anders Almgren och Fanny Johansson är beredda att agera (Aktuella frågor 4/1 2022). Så lät det inte från socialdemokratiskt håll när vi 2016 föreslog att kommunen skulle genomföra den kartläggning om förekomsten av hedersrelaterat förtryck bland Lunds skolelever som Almgren och Johansson tar upp.

Annons

Annons

Socialdemokraterna, som då styrde kommunen, sade att det inte behövdes någon kartläggning eftersom ett sådant uppdrag redan var på gång. Ett år senare var beskedet från Socialdemokraterna att det inte gick att genomföra ”eftersom det gjordes bedömningen från skol- och utbildningssidan att det inte passar”.

Vi stod på oss. 2017 röstade Lunds kommunfullmäktige för att arbetet skulle påbörjas. Men inget hände.

I juni 2018 gjordes en kartläggning bland samtliga niondeklassare i Uppsala som visade att två tredjedelar av de utrikesfödda flickorna inte fick bestämma själva vem de ska gifta sig med. Malmö stads senaste hederskartläggning vittnar om hur flickor i 3-4-årsåldern inte får ta av sig sina strumpbyxor och visa benen en varm sommardag – för att inte visa någon hud.

I september 2018 blev det maktskifte i Lund. Lundakvintetten (Liberalerna, Moderaterna, Förnyalund, Centerpartiet och Kristdemokraterna) styr sedan dess kommunen. Omedelbart påbörjades kartläggningen. Den avslutades år 2020 och prioriterades även under rådande pandemi. Nu är en handlingsplan som ska antas av kommunfullmäktige klar.

Almgren och Johansson hävdar att Socialdemokraterna är det enda parti i kommunfullmäktige som är berett att avsätta pengar för de resurser som behövs för att förverkliga handlingsplanen mot hedersrelaterat förtryck, men alla andra partier har ansett att pengarna som ska gå via socialnämnden som både har rätt kompetens och ansvar i frågan.

Annons

Liberalerna har tillsammans med de andra partierna i Lundakvintetten och med Miljöpartiet under tre år skjutit till 95 miljoner kronor till socialnämnden för att bland annat förstärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, våld i nära relationer och förebyggande sociala insatser. Utöver det har vi gjort stora förstärkningar av elevhälsan på skolorna.

Annons

Lundakvintetten har också infört ett kunskapstest i samhällsorientering för alla nyanlända i Lund, något Socialdemokraterna sagt nej till. Att alla nyanlända får lära sig rättigheter och skyldigheter, vad som gäller när det kommer till jämställdhet och demokrati, men också att navigera i den svenska uppsjön av myndigheter och veta vart man ska vända sig i olika lägen är av stor betydelse. För många kvinnor är det extra viktigt att tidigt få kunskap om det och veta att rättsstaten står på deras sida.

Medan Socialdemokraterna i Lund tycks förorda en kravlös lokal integrationspolitik tror vi Lundaliberaler att förväntningar på andra människor är att bry sig och visa respekt.

Almgren och Johansson hyllar de straffskärpningar mot förövare och de resurstillskott för att skydda offren som regeringen beslutat om till följd av att Liberalerna fick igenom det i Januariavtalet. Naturligtvis är det steg i rätt riktning. Men mer behöver göras på nationell nivå, till exempel utreseförbud för att stoppa giftermål av barn och unga samt att stöd till organisationer som motverkar jämställdhet och integration omedelbart ska upphöra.

Annons

Med oss Lundaliberaler blir det mindre snack och mer verkstad.

SKRIBENTERNA

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Ursula Savonius (L), socialnämndens vice ordförande i Lund.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy