Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Galopperande smitta ger biblioteket vakter – och kortare öppettider

Vakter ska åter bevaka ingången till Stadsbiblioteket, som får ett skarpt besökstak. Öppettiderna minskas också. Huvudorsak: Hög sjukfrånvaro bland bibliotekets personal – och vikarier som inte vill jobba i smittan.

Malmö stadsbibliotek får ett skarpt besökstak – och kortare öppettider.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Den snabbt stigande smittspridningen ger nu skarpa konsekvenser på Malmö stadsbibliotek.

Kulturnämndens ordförande Frida Trollmyr (S) har tagit ett så kallat ordförandebeslut – en möjlighet till snabba politiska beslut utan att hela kulturnämnden behöver kallas in.

Direktiven om hemarbete fungerar inte för bibliotekspersonal – och i början av den här veckan var 33 av totalt ungefär 180 anställda vid Malmös bibliotek sjukskrivna eller hemma för vård av barn.

Frida Trollmyrs beslut har tre delar.

Vakter ska under helger se till att inte för många går in på biblioteket. Så har det varit även tidigare under pandemin, när den här bilden togs.

Bild: Patrik Renmark

Annons

1. Ett skarpt besökstak införs med start på fredagen. I ett första skede kommer biblioteket att ta emot maximalt 200 personer samtidigt. Om personalen trots det upplever trängsel, finns möjligheter att backa ytterligare till max 120 personer.

Annons

2. Öppettiderna på Stadsbiblioteket kortas. På vardagar kommer biblioteket med start på fredagen att ha öppet 10-18 istället för de vanliga öppettiderna 8.30-20. På helger kommer stadsbiblioteket framöver att hålla öppet 12-17, en minskning med två timmar.

3. Förseningsavgifter stryks på nytt. Låntagare med boklån som har gått ut kommer åtminstone fram till 11 februari inte att behöva betala några förseningsavgifter.

Malmös kulturkommunalråd Frida Trollmyr (S) har tagit det formella beslutet om nya biblioteksregler.

Bild: Albin Brönmark

Kulturkommunalrådet Frida Trollmyr beklagar beslutet, men beskriver det som nödvändigt.

– Biblioteket är oerhört viktigt i ett demokratiskt samhälle. Det är sista utvägen när vi begränsar. Det är inte roligt, men vi kan inte göra annat i en situation med så mycket frånvaro och så hög smittspridning, säger hon.

Hon påpekar att Malmö, tillsammans med andra skånska kommuner, ligger på Region Skåne med ambition att öka kapaciteten i provtagning.

Biblioteket har många sjukskrivna – och har haft svårt att få in vikarier.

Bild: Peter Frennesson

Samma bild ger Malmös stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Annons

– Det här är en balansgång på slak lina för att få den bästa balansen mellan öppenhet och bra arbetsmiljö.

Annons

Ni hade i början av veckan 33 sjukskrivna. Hur många av dem har konstaterad covid-19?

– Det vet jag inte. Och jag är inte säker på att jag får svara på det. Men vi har haft knepigt att få personal till alla pass. Vikarier drar sig också för att jobba hos oss i den här situationen.

”Det här är en balansgång på slak lina”, säger Malmös stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Enligt Torbjörn Nilsson kommer vakter att finnas i stadsbibliotekets entré, för att säkerställa att inte fler än 200 personer finns på biblioteket samtidigt. Vakterna ska tjänstgöra på helger. Veckodagar ska antalet besökare regleras med skärmar i entrén, som visar grönt eller rött.

På Rosengårdsbiblioteket, som finns i tillfälliga lokaler, infördes ett besökstak på 15 personer redan under julhelgen. Övriga stadsdelsbibliotek saknar så här långt besökstak.

– Om sjukskrivningarna ökar kommer vi att behöva göra fler och helt andra åtgärder. Där är vi inte ännu, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy