Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Om omvärlden inte agerar finns det risk för ett nytt krig i Bosnien-Hercegovina.”

Frågan är om EU, inklusive Sverige, är villigt att hjälpa den bosnisk-hercegovinska befolkningen att behålla fred och utveckla demokratin eller om de som efter kriget på 1990-talet kommer att säga att de inte såg vad konsekvenserna skulle bli av extremnationalisternas frammarsch. Det skriver Umihana Rasovic Kasumovic och Admir Lisica.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Bosnien-Hercegovina genomgår just nu den största krisen sedan 1990-talet. Om omvärlden inte agerar finns det risk för ett nytt krig.

Milorad Dodik är en av tre presidenter i Bosnien-Hercegovina. Hans parti SNSD vill ändra landets grundlagar, har blockerat beslutsfattande och hindrat arbetet i flera statliga myndigheter.

SNSD är ett nationalistiskt parti som uteslutits ur den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Milorad Dodik hotar att etablera en egen armé i Republika Srpska, som alltså är en del av Bosnien-Hercegovina.

Omvärlden tar inte Milorad Dodiks hot på allvar, inte heller EU. Det påminner mycket om 1990-talet då inte hotet från den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic togs på allvar och resultatet blev folkmord. Nu kan Bosniens befolkning råka illa ut igen.

Annons

Annons

Milorad Dodik stöds av Ryssland och av Ungerns premiärminister Victor Orbán. Rysslands ambassadör i Bosnien-Hercegovina har meddelat att Ryssland kommer att stödja Republika Srpskas självständighet inom Bosnien-Hercegovinas gränser. Det innebär att Republika Srpska i praktiken blir en egen stat. Så ser Ryssland sin chans att utöka sin makt på Balkan och i Europa. Även Ungerns nationalistiske premiärminister Victor Orbán utnyttjar situationen. Han stödjer Dodiks planer och populistiska uttalanden för att spä på den islamofobiska retoriken i Europa.

När ett land är i kris är det naturligt att grannländerna är de första som erbjuder stöd och hjälp. Tyvärr är det tvärtom för Bosnien-Hercegovina. Nationalistiska krafter i Kroatien och Serbiens regering bidrar till ännu mer instabilitet i Bosnien-Hercegovina.

Nästan varje vecka uttalar sig högt uppsatta politiker i Serbien nedvärderande och förolämpande om sina grannar, framför allt om bosniakerna. Uttalandena kommer främst från Serbiens president Aleksandar Vucic, inrikesministern Aleksander Vulin och premiärministern Ana Brnabic.

Milorad Dodik sprider skrämselpropaganda om faran med ett multikulturellt samhälle för att säkra röster i det val som ska ske i Bosninen-Herzegovina i oktober i år. Propagandan liknar den som en gång bedrevs av den för folkmord dömde Radovan Karadzic.

Dodik är också medveten om att om han inte blir omvald kommer hans omtalade affärer där han är misstänkt för korruption att bli granskade och han riskerar åtal.

Annons

För att ett nytt krig i Europa ska kunna undvikas måste EU och Sverige vakna och ta situationen i Bosnien-Hercegovina på allvar. Majoriteten av befolkningen vill ha fred, men behöver hjälp från omvärlden för att valet i höst ska kunna ske på ett korrekt sätt och valfusk undvikas. EU måste göra tydligt för Milorad Dodik att det han gör är oacceptabelt. En sådan signal från EU hade lugnat Bosnien-Hercegovinas befolkning.

Annons

Milorad Dodik är desperat och risken för valfusk är stor. Oppositionen är enad och har omfattande stöd bland befolkningen. Men det är ytterst viktigt att EU bevakar valförberedelserna och valet i Bosnien-Hercegovina för att folkets röst ska höras.

Kommer världen än en gång att tillåta krig i Bosnien-Hercegovina? Vi hoppas att EU och Sverige inte blundar för Milorad Dodiks hotfulla nationalism. Frågan är om EU, inklusive Sverige, är villigt att hjälpa den bosnisk-hercegovinska befolkningen att behålla fred och utveckla demokratin eller om de som efter kriget på 1990-talet kommer att säga att de inte såg vad konsekvenserna skulle bli av extremnationalisternas frammarsch.

SKRIBENTERNA

Umihana Rasovic Kasumovic, distriktsordförande för Vänsterpartiet Skåne.

Admir Lisica, magister i historia och forskare inom internationella relationer och diasporagemenskap i Bosnien och Hercegovina.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy