Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Bob Hund flyttas – så drabbas Malmös scener av restriktionerna

Bob Hund-konserten på KB skjuts upp. ”Jesus Christ Superstar” med Ola Salo och Peter Jöback likaså. Och det blir ingen Dream Music-festivalen på Malmö Live. Sydsvenskan har kartlagt hur de nya restriktionerna drabbar Malmös kulturevenemang – scen för scen.

Babel är en av klubbarna som nu tvingas ställa in en lång rad konserter. Men svenska Solen hann åtminstone spela precis innan jul.

Bild: Patrick Persson

Annons

Kulturbolaget

Rockklubben på Bergsgatan väljer att ställa in sitt program den kommande månaden. På fredagen stod det klart att Bob Hunds årliga vecka 48-konsert som redan flyttats till att bli en vecka 6-spelning nu flyttas till den 12 maj och blir därmed en vecka 19-konsert. Även konserterna med Mustasch, Alex Runo, At the Gates och Queen Extravaganza är alla tänkta att flyttas fram.

Malmö Live konserthus

På fredagseftermiddagen meddelade stadens stora konserthus att de ställer in den experimentella endagsfestivalen Dream Music. Festivalen som startats av Nathan Larson och Anna Storåkers skulle ha ägt rum i Kuben den 5 februari med bland andra danska Sofie Birch som en av artisterna. Nu återlöses biljetterna.

Men i övrigt har Malmö Live lyxen att kunna ta in cirka 500 besökare i den stora konsertsalen även med avståndsrestriktioner.

Annons

Annons

– Vi ser att vi kan genomföra det mesta av vårt eget program, men för max 500 personer då, säger konserthuschefen Maria Frej.

Däremot finns det en del konserter där arrangörer hyrt in sig på Malmö Live som kommer att flyttas eller ställa in. Det gäller Schönbrunn slottsfilharmoniker den 19 januari (ställs in), Jesper Rönndahl den 21 januari (nytt datum 27 april), The Bootleg Beatles den 25 januari (ställs in) och Miriam Bryant den 30 januari (nytt datum kommer).

Malmö arena

På fredagsmorgonen kom beskedet att den stora "Jesus Christ Superstar"-föreställningen med Ola Salo och Peter Jöback i februari flyttas. Den 17–20 februari skulle föreställningen ha satts upp på Malmö arena, men nu blir det nya datumen den 26–29 maj.

Hur det går med Melodifestivalen den 4-5 februari är ännu inte bestämt.

Men eftersom den nya förordningen om publiktak på 500 inte träder i kraft förrän den 19 januari kommer ”Disney On Ice” att arrangeras på Malmö arena den 13–16 januari. Då med cirka 1500 besökare per föreställning.

Inkonst

Kulturhuset på Bergsgatan väljer att flytta fram en stor del av programmet, men kommer också att fortsätta arrangera en hel del mindre evenemang. Improvisationsföreställningen med Dilan och Moa den 5 februari ställs in och likaså Amfis "Moral enligt Medea” av Athena Farrokhzad och det kanadensiska gästspelet ”Make Banana Cry” med Andrew Tay och Stephen Thompson. Teater Tropos ”Ken Akter – sån jävla otur!” flyttas till den 21 maj. Däremot ska danska Danseateliers ”Triptykon 2” genomföras den 27–28 januari.

– Alla renodlade klubbar hos oss ställs in en bit in i februari. Däremot kör vi på med Inkonstbaren och kommer att omvandla en del av innehållet från klubbarna till Inkonstbaren istället, säger Inkonsts scenkonstproducent Petra Huisman.

Annons

På Inkonsts kulturscen kommer litteraturserien Bläck att fortsätta som planerat inför en begränsad publik med vårpremiär den 18 januari med Rickard Söderberg som gäst. Konstutställningen med Kim Demåne med start den 20 januari blir av, men däremot har musikjournalisten Fredrik Strages besök flyttats från den 2 februari till den 13 april.

Annons

Folk å Rock

Musikscenen vid Lilla torg meddelade på torsdagen att de ställer in hela sitt musikprogram för januari och februari. Det innebär att bland annat konserterna med amerikanska Israel Nash (2/2), Cicci Landén/Richard Lindgren (4/2), Yvette Eklund Band (12/2), amerikanska The Handsome Family (15/2), amerikanska JP Harris Dreadful Wind & Rain (24/2) och brittiska Dr Feelgood (25/2) inte blir av. Om konserterna kommer att ställas in helt eller flyttas till ett senare datum kan de ännu inte ge besked om.

The Handsome Family-konserten skulle från början ha ägt rum i april 2020, men flyttades till februari 2021 och sedan till februari 2022.

Babel

Babel på Spångatan kommer att ställa in eller flytta sina musikarrangemang under januari och februari. Däremot kommer dokumentärfilmsklubben Doc Lounge att köra på som tänkt, men med avståndsrestriktioner och premiär den 1 februari.

– Vi för också diskussioner med humorklubben Oslipat om hur vi ska göra där, säger bokaren Viktor Andersson på Babel.

Det står redan klart att livepodden ”Män i grupp” flyttas till den 22 april, konserten med Alba August är flyttad till den 2 april och Duncan Laurence till den 14 oktober. Däremot kommer spelningen med Mattias Alkberg att ställas in helt. De övriga konserterna med Makthaverskan, Alice Boman, Johan Airijoki & Malmfältens rockklubb, Jesper Binzer och Electric Boys har ännu inte fått några ersättningsdatum, men Babel jobbar på det.

Annons

Alba Augusts konsert på Babel flyttas.

Bild: Anders Wiklund

Plan B

Rockklubben på Norra Grängesbergsgatan öppnar igen efter långt jul- och renoveringsuppehåll den 28 januari. Men det blir fokus på restaurang- och barverksamhet, samt livekonserter på storbildsskärm för de sittande gästerna. Det riktiga liveprogrammet är nästan helt avbokat med tre undantag: Funky Gränges den 5 februari, Rome och Forndom 9 februari och brasilianska Boogarins den 14 februari som alla ska ske inför sittande publik med avstånd.

Annons

Tre konserter har flyttats till bestämda datum: Mogwai den 1 maj, Yard Act den 5 juni och Night Beats den 2 oktober. Amerikanska Lala Lala har ställt in helt och i övriga fall försöker man hitta nya datum.

Nöjesteatern

Filmen om skånske rockikonen Kal P Dals liv skulle först ha haft premiär på Nöjesteatern 2020. Pandemin gjorde att det blev september 2021. Sen blev det januari 2022. Nu har filmmakarna tvingats skjuta upp premiären ännu en gång. Denna gång är det den 27 augusti 2022 som gäller.

Hyllningskonserten till Bee Gees den 2 mars och ryska nationalbalettens besök 11 mars flyttas till nästa år.

Men Nöjesteatern planerar däremot att genomföra Scalarevyns gästspel den 27 januari till 6 februari. Det blir elva föreställningar med begränsad publik: cirka 200. På scen: Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Johan Ulveson med flera. Och den 26 februari har de premiär på musikalen "Pippi kommer till stan" i regi av Staffan Götestam.

Moriskan

Nöjesarrangören i Folkets park är mitt uppe i arbetet att flytta konserter och föreställningar, men kan ännu inte säga exakt vad som händer med varje enskild konsert.

Annons

– Så gott som alla större konserter och föreställningar i februari och delvis mars kommer att flyttas fram. Vi har ett antal mindre konserter och andra evenemang där vi kollar på möjligheten att genomföra dem utefter de restriktioner som gäller, säger producenten Linnea Lindahl.

Helt klart är dock att danskvällen Swinging Wednesdays på onsdagar och alla nattklubbar ställs in tills vidare.

Victoriateatern

Victoriateatern har beslutat sig för att stänga helt under januari och februari. En del konserter är helt inställda och biljetterna återbetalas: Hederos Hellberg, Tjango!, Chip Taylor, Paolo Russo Trio och Helena Josefsson. De andra sexton konserterna fram till den 26 februari ska man försöka flytta till ett senare datum. Läs mer här.

Annons

Jill Johnsons konsert på Slagthuset flyttas.

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Slagthuset

På torsdagen kom beskedet att Slagthuset ställer in storsatsning på rockmusikalen om 80-talsbandet Noice. Sedan tidigare står det också klart att konserterna med Per Gessle (17/1), Sabaton (1/2), Jill Johnson (3/2) och Peter & Bruno (5/2) flyttas fram. Hyllningskonserten ”The Magic of Michael Jackson” den 6 februari är dock helt inställd.

Palladium

De nya restriktionerna innebär att Palladium kan släppa in cirka 180 besökare i sin stora salong, jämfört med 500 i vanliga fall. Det innebär att vissa, som till exempel köpt biljett till Sofia Karlsson-konserten den 28 januari, kommer bli meddelade att de inte kan komma. Men på det stora hela hoppas Palladium kunna genomföra stora delar av sitt program.

Annons

– Men framåt i februari har vi betydligt fler konserter där vi har arrangörer som behöver ha åtminstone 300 i publiken för att det ska vara ekonomiskt försvarbart, säger Palladiums Ann-Marie Ekman och syftar på de konserter där de hyrt ut till externa arrangörer.

Exempelvis har KB pausat biljettförsäljningen till konserten med brittiske Lloyd Cole den 22 februari.

En konsert som bestämt flyttas är den med trumpetaren Matilda Lloyd den 1 februari, som istället ska hållas den 9 juni. Sedan tidigare står det också klart att amerikanske spoken word-artisten Henry Rollins föreställning den 24 januari ställs in helt.

Grand Malmö

På liveklubben på Monbijougatan har konsertprogrammet för januari och februari helt rensats. Kvar finns enbart ett antal jazzjams och quizkvällar. Konserten med Katthem och Spader Kung den 12 februari blir inte av exempelvis.

Malmö stadsteater

Stadsteatern planerar att genomföra sina föreställningar, men för en mindre publik med vaccinationsbevis. Den 15 januari är det premiär på ”Gasljus” på Stadt Hamburg där alla föreställningar redan är utsålda. Alla som har biljetter till föreställningar fram till den 9 februari kommer att bli kontaktade av Malmö stadsteater.

Annons

Medley

Den nya rockklubben på Södra Promenaden har ställt in hela sitt januariprogram, vilket inkluderar konserter med brittiska James Oliver Band, rockrävarna Py Bäckman och Janne Bark samt Malmögänget The Rill Thing med flera. Än så länge har de inte tagit några beslut gällande konserterna i februari.

– Vi får se var vi landar, men det känns som om februari kommer att bli annorlunda mot vad vi hade tänkt oss, säger Medleys Roger Broberg.

Bland konserterna i februari finns amerikanska Ted Russell Kamp, brasiliansk-danska The Courettes samt Malmöartister som Dipper, Andi Almqvist, Apa State Mental och The Countryside of Harmonica Sam.

Annons

Malmö opera

Operahuset drabbas inte lika hårt av de nya restriktionerna. De hade redan beslutat att gå ner till en maxpublik på 500 besökare och de kan man nu sprida ut i den stora salongen för att ge alla tillräckligt avstånd mellan varandra. ”Sound of Music” kan alltså fortsätta visas och ”Barberaren i Sevilla” är tänkt att ha premiär den 12 februari.

Däremot kommer Julius Productions konsert "Les Misérables" med Cinema Festival Symphonics och West End-sångare den 27 februari att flyttas till nytt datum 2023.

Skånes dansteater

Malmös stora danskompani tvingades ställa in sina sista föreställningar av ”Out of the blue” på Malmöoperan på grund av omfattande covidsmitta i ensemblen. Även nästa programpunkt på Skånes dansteater ställs in, men det är ett gästspel av Bombina Bombast. Deras ”Local Hero Part 3: The Musical” skulle ha haft premiär den 20 januari, men även där har covid-smitta tvingat dem att tänka om. Istället blir det nu en öppen repetition den 22 januari och sedan premiär senare i år.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy