Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

Hon lägger alla besparingar på att behandla sin sjukdom

Rasika Donander från Helsingborg har i flera år kämpat med lipödem, en kronisk sjukdom som påverkar lymfkärl och nerver. Kunskapen om den är låg och nu har hon vänt sig till en privat klinik för att få hjälp.

– Det är hela min livsbesparing jag lägger på det här.

Rasika Donander, 46 år.

Annons

Lipödem drabbar främst kvinnor och är en störning i fettvävnaden. Kroppen får ökade fettsamlingar och gör väldigt ont. Det är i alla fall den korta beskrivningen.

Att förstå vad det egentligen innebär att ha lipödem kan vara svårt, men att få hjälp med den är ännu svårare.

Innan Rasika Donander förstod vad som var fel hade hon prövat allt. Hon hade testat dieter, tränat, bytt diet igen. Men inget fungerade. När hon sökte vård ansåg läkarna att det visserligen kunde röra sig om lipödem, men de misstänkte också fetma och rekommenderade gastric bypass.

Raskia, som var säker på att hon led av lipödem och inte ville opereras, valde att vända sig till en privat klinik i Stockholm. Så ska det inte behöva vara, menar hon.

Annons

– Jag vill inte säga att det tar lång tid att få en diagnos. Jag vill säga att det är omöjligt inom den traditionella läkarvården. Okunskapen är extrem.

Annons

Att vända sig till en privat klinik har kostat henne närmre 90 000 kronor, en summa som kommer att öka då hon har två operationer kvar.

– Vem har de pengarna normalt sett? Bortsett från resandet och hotell kostar en konsultation i Stockholm över tusen kronor. Det är hela min livsbesparing jag lägger på det här.

Marianne Fundahn (S), riksdagsledamot från Skåne och undersköterska, har sedan 2015 skickat in årliga motioner angående vården av lipödem.

– 2015 fanns det inte ens en diagnoskod, trots att man tror att tio procent av alla kvinnor lider av det. Vården såg det som fetma och man fick felbehandlingar och operationer som inte gjorde någon nytta, säger Marianne Fundahn.

Bakgrunden till de årliga motionerna är delvis den ojämlikhet hon har vittnat om under sin tid i sjukvården.

– Det finns skillnader på hur män och kvinnor behandlas och det känns ju totalt fel. Att en stor grupp kvinnor behandlas på det här sättet, säger Marianne Fundahn och syftar på de som sökt vård för sin lipödem.

– Jag tycker det är fruktansvärt orättvist att vi vill framställas som ett land med bra sjukvård samtidigt som vi har människor som inte alls får behandling. Jag vet en som åkt utomlands för att få behandling, som kostat en halv miljon. Hon har ju fått ett betydligt drägligare liv efter behandlingen utomlands. Men det ska inte vara en klassfråga vem som har råd att betala för vård. Det ska vara samhället som ställer upp.

Annons

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, fick i fjol ett uppdrag av regeringen och titta på just diagnosen lipödem och vad som behövde göras.

Annons

Någon som har forskat om sjukdomen är Malin Olsson, docent i omvårdnad vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola.

– Vår studie visar att kvinnor med lipödem ofta blir skuldbelagda och får råd, som de själva upplever, inte är adekvata i relation till den diagnos de har. Att få råd om att ”ställa undan chipspåsen” när man har en sjukdom innebär att man tystar de kvinnor som söker vård. Detta tystande påverkar deras rätt till en jämlik vård, säger Malin Olsson.

Rasika Donander menar att hon liksom många i hennes situation drabbas av okunskap och orättvisa. Värst är att hon upplever att hon inte blivit lyssnad på.

– Jag vill att läkare ska lära sig vad det här handlar om. När vi kommer och säger att något är fel, utred – erbjud mig inte gastric bypass. Jag vet att det inte är där problemet är.

Rasika berättar om olika tankar hon haft under den period som hon inte fått vården hon behövt för att tackla vardagen och livet. Bara en så simpel sak som en promenad ner till stranden behöver planeras på förhand.

– Vi får ta bilen, tänk om jag inte orkar gå tillbaka?

Idag mår hon bra, trots att det fortfarande är en bit kvar i behandlingen. Det finns fortfarande tunga dagar men hon ser fram emot att kunna göra de fysiska aktiviteter hon tvingats att avstå ifrån.

Annons

– Jag gör det här för att leva mitt liv.

Fakta

Lipödem

Sjukdomen är kronisk och orsakas av en störning i fettvävnaden. Nerverna, blodkärlen och de mindre ytliga lymfkärlen påverkas. Det gör mycket ont och kan kännas som blåmärken vid lätt beröring.

De som blir drabbade är främst kvinnor och det sker i samband med någon form av hormonförändring. Det är ytterst få män som har rapporterats ha sjukdomen.

När lipödem bryter ut ökar fettcellernas storlek, bland annat på ställen som höfter, lår, stuss. Det kan även påverka armarna.

Lipödem upptäcktes första gången på 1940-talet.

Källa: Svenskaodemforbundet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy