Annons

Annons

Annons

World Pride i Malmö 2021

Prideåret är slut – nu plockas regnbågsbänkarna bort

Förra året placerades 95 regnbågsfärgade bänkar ut runt om i Malmö. Det var en del i stadens satsning på World Pride. Nu är Prideåret slut och bänkarna tas bort.

– Planen har hela tiden varit att de ska tas bort i år, säger Clara Zetterlund, landskapsarkitekt på gatukontoret.

Text

Foto: Malmö stad. Nu tas 95 regnbågsfärgade bänkar bort från stadens gator, torg och parker.

Annons

I mittan av augusti arrangerades World Pride i Malmö och Köpenhamn. Inför evenemanget smyckades runt 300 papperskorgar i Malmö med Prideflaggor och på gator, torg och i parkerna målades 95 bänkar i regnbågsfärger.

– Jag tycker att det var ett jättefint sätt att uppmärksamma Pride. Och det piggar upp att se bänkarna med de där färgerna hela året, säger Clara Zetterlund, landskapsarkitekt på gatukontoret som har jobbat med projektet.

Annons

Annons

Nu är Prideåret 2021 slut och regnbågsbänkarna tas bort – istället placeras bänkar i Malmögrönt ut.

– Beslutet från tekniska nämnden var att bänkarna skulle tas bort nu. Jag tycker det är roligt att de fick vara kvar så länge och nästan alla är i jättefint skick, säger Clara Zetterlund.

De regnbågsfärgade plankorna sparas för att kunna användas i framtiden. Men än finns inget beslut om var eller när.

Clara Zetterlund berättar att majoriteten av alla kommentarer som har kommit in till Malmö stad angående bänkarna har varit positiva.

Men i somras vandaliserades en del av bänkarna. Stora svarta kryss målades på de färgglada bänkarna och på Prideaffischer. I flera fall ryckte Malmöbor ut och sanerat själva, berättade Pride-generalen Anna Tenfält då för Sydsvenskan.

WorldPride arrangerades i Malmö och Köpenhamn den 12 – 22 augusti förra året.

Foto: Malmö stad.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan