Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Mer Michelintätt i Genarp än i Malmö – Titti Qvarnström till Häckeberga slott

Sveriges första kvinnliga Michelinkock, Titti Qvarnström, lämnar Malmös restaurangscen för att ta över köket på Häckeberga slott som nyinvigs i april. Det gör att Genarp nu har fler Michelinkockar än Malmö.

Text

Titti Qvarnström.

Bild: Lars Brundin

Annons

I augusti kunde Sydsvenskan berätta att paret Anna och Lars Norrman ska ta över Häckeberga slott i närheten av Genarp. Paret har synts i SVT:s ”Husdrömmar”, men också byggt upp omtalade boutiquehotellet The Norrmans söder om Köpenhamn. Nu håller de på att renovera det skånska slottet som ska gå under namnet The Norrmans på Häckeberga slott.

Samtidigt har de vid årsskiftet fått en ny medarbetare på slottet. För Häckeberga slotts nya köksmästare heter nämligen Titti Qvarnström.

2015 blev hon Sveriges första kvinnliga kock med en Michelinstjärna, då Malmörestaurangen Bloom in the Park i Pildammsparken tilldelades en stjärna. Sedan 2018 har Titti Qvarnström varit kreativ chef för restaurangen Mat på konferensanläggningen Folk, Mat & Möten vid Nobeltorget i Malmö. Restaurangen nominerades i höstas till lunchpriset i Malmö Gastronomy Award.

Annons

Annons

Men när Sydsvenskan får tag på Titti Qvarnström står hon och rengör ugnar på Häckeberga slott.

– Jag fick frågan från Anna Norrman i somras om att bli köksmästare på slottet. Sedan dess har vi spånat fram och tillbaka. Det är ju svårt att inte förälska sig ett så vackert slott med den historia och omgivning som finns här, säger hon.

Vid årsskiftet lämnade hon Mat för att börja förbereda för Häckeberga slotts invigning den 1 april. Det innebär att hon börjar knyta kontakter med lokala matproducenter, rekrytera anställda och få igång köket. Men också lära känna naturen.

– Efter att ha varit så många år i betongbunkern i Malmö känns det så befriande att få omedelbar närhet till det vilda och skogen.

Vad lockade dig mest?

– Jag tror att kombinationen av naturen, läget, Annas vision och möjligheten att få skapa något tillsammans med henne var det som lockade mig. Vi äter ju inte bara med smaklökarna, utan också med andra sinnen och att då få jobba med någon som verkligen kan gestalta det som finns runtomkring känns väldigt fint. Så kan jag fokusera helt på maten, säger Titti Qvarnström.

Häckeberga slott ligger strax söder om Genarp och norr om Sturups flygplats.

Bild: Ingemar D Kristiansen

På The Norrmans på Häckeberga slott ska Titti Qvarnström ha ett finger med i allt matmässigt, men först och främst fokusera på att skapa en upplevelse till middagarna dit både hotellgäster och externa gäster kan komma.

Annons

– Hjärtat ligger där, för det är på kvällen folk har tid att grotta ner sig i en måltid och följa med på en mat- och dryckesmässig resa. Det finns så många spännande lokaler här som man kan göra roliga saker med. Jag vill bygga en fast meny som har rötterna i den skånska myllan, men med smaker från hela världen. Det kommer att vara en helt vegetarisk bas, men där man kan addera i första hand viltkött.

Annons

Du har tidigare pratat ibland om att starta en egen restaurang. Hur går de tankarna idag eller känns det här som att starta eget?

– Lite så känns det. Alla andra planer är skrinlagda nu. Men jag hoppas att jag har en lång framtid framför mig, så vi får se vad som händer längre fram. Nu är det fullt fokus här, säger Titti Qvarnström.

Hennes flytt från Mat till Häckeberga slott innebär också en intressant förändring i skånsk gastronomi. Nämligen att Genarp numera har fler aktiva Michelinkockar än Malmö. (Se faktarutan).

Titti Qvarnström tycker själv att det är lite tråkigt att uthålligheten inte funnits i Malmös Michelinvärld, men att pandemin har spelat stor roll i att det ser ut som det gör. Hon tror dock bestämt att Malmö kommer att ha fler stjärnor inom kort.

– Jag tror att åtminstone en till Malmörestaurang kommer att få en stjärna vid nästa tilldelning, säger Titti Qvarnström.

Hur ser du på att Genarp har fler Michelinkockar nu än Malmö?

– Haha, Genarp är det nya Malmö kanske…

Fakta

Vad gör alla skånska Michelinkockar?

I februari 2015 fick de första skånska restaurangerna sina Michelinstjärnor. Till dags datum är det åtta kockar på sex skånska restauranger som haft en Michelinstjärna.
Idag är Vollmers enda skånska stjärnrestaurang i Michelinguiden med två stjärnor. Men inte nog med det. Faktum är att Andreas Ring Kjeldsholm Hansen, idag köksmästare på Vollmers, nu är den enda av de åtta kockarna som är verksam i ett kök i Malmö. Förutom honom och Titti Qvarnström gör de andra sex följande:
* Mats Vollmer lagar mat hemma på Vollmerska gården i Svedala.
* Kathrin Baake, tidigare Bloom in the Park, är idag köksmästare på House of Ven på ön Ven.
* Karim Khouani, som hade Michelinstjärnor med både Sture och Ambiance à Vindåkra, driver idag italienska Da Nonna i Skanör. Han är visserligen också delägare i sushirestaurangen Oki Doki i Bunkeflostrand, men där lagar han inte mat.
* Malmöbosatte Daniel Berlin har stängt sitt Daniel Berlin i Skåne Tranås och jobbar nu bland annat med att vara matansvarig på stadsmässan H22 i Helsingborg.
* Sven Jensen, som var en av två delägare i Sav i Tygelsjö, är tillbaka i Danmark och väntar ut pandemin genom att bygga hus.
* Alexander Fohlin, som var den andre Sav-delägaren, är idag köksmästare på The Lodge i Genarp och är därmed tillsammans med Titti Qvarnström den som nu gör Genarp till en matdestination.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan