Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Min skolas jakt på vinst påverkade min skolgång negativt.”

Framtida generationer förtjänar chansen att gå i en skola med fokus på bildning och kunskap, skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande för S-studenter.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De miljarder som har betalats ut till friskoleägare under årens lopp hade kunnat användas för att höja mängder av elevers skolresultat, skriver Emma Fastesson Lindgren.

Annons

För min generation är Sveriges marknadsskola inte ett liberalt experiment eller en ideologisk triumf. Det var vår skolgång och jag märkte av den varje dag. På min friskola i Malmö hade vi ingen heltidspersonal som ansvarade för vår hälsa, vi hade inget riktigt bibliotek och i klassrummen satt vi inpackade som sillar för att maximera skolpengen, det belopp som kommunerna delar ut till skolor för varje elev. Samtidigt skröt en lärare om att min skola gick med flera miljoner i vinst.

Jag hade en bra tid på gymnasiet och lärde mig mycket, men jag kan inte blunda för de möjligheter till kunskap som inte kom mig och mina klasskamrater till del på grund av marknadsskolans vinstjakt.

Annons

Att till exempel ha en lärare på 35 elever i matematik är inte den bästa strategin för att maxa en klass skolresultat, men är helt rätt om syftet är att maximera vinstutdelningen till ägarna.

Annons

Det är inte okej att delar av den skolpeng som var avsedd för mig gick till annat än min utbildning. Jag hade hellre haft två matematiklärare i salen istället för att känna panik varje gång läraren inte hann med mig.

Min skolas jakt på vinst påverkade min skolgång negativt. De miljarder som har betalats ut till friskoleägare under årens lopp hade kunnat användas för att höja mängder av elevers skolresultat. Möjligheten till obegränsat vinstuttag för skolföretag har orsakat skeva drivkrafter inom skolan där vinst premieras framför kunskapsresultat.

Om tanken är att alla barn ska klara skolan måste ett system införas som säkerställer att alla barn får förutsättningar att lyckas. Det handlar bland annat om att ha fler lärare per klass, mer stödpersonal och mer läromedel. Allt det kostar pengar, idag försvinner de i många fall till kapitalägare i Luxemburg, USA och skatteparadis. Och det är dessutom helt lagligt.

Sveriges tidigare socialminister Gustav Möller (S) sade: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.” Precis så är det och därför borde vinstutdelning i skolan vara något som är olagligt.

Min generation har blivit bestulen på såväl kunskap som stöd. Det är bra att Socialdemokraterna tydligt har tagit ställning för eleverna i skolan och mot vinstutdelningsslöseriet. Men än finns det partier i riksdagen som tycker att denna form av stöld är bra.

Annons

Annons

Det är väl belagt att en majoritet av Sveriges befolkning ser de problem som finns med marknadsskolan och ogillar vinstuttag. Trots det väljer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Moderaternas Ulf Kristersson att försvara skolkoncernernas privilegium. Glädjande nog är många i den unga borgerligheten, som tillhör samma generation som jag, negativa till marknadsskolan. Allt tyder på att Sveriges skolsystem kommer att lämna marknadstänket, frågan är bara när. Nu är det upp till riksdagens politiker att agera och följa folkviljan.

Låt inte fler generationer genomleva marknadsskolan. Låt inte fler elevers utbildning gå till spillo på grund av ett system som är ruttet och läcker pengar. Framtida generationer förtjänar chansen att gå i en skola med fokus på bildning och kunskap.

SKRIBENTEN

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande för S-studenter.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Till toppen av sidan