Annons

Annons

Annons

Fotboll: Afrikanska mästerskapen

Byter arena efter publiktragedin

Det blir inga fler matcher på Olembé-stadion tills vidare efter gårdagens publiktragedi.

Söndagens kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen kommer i stället att spelas på Ahmadou Ahidjo-stadion, även den belägen i huvudstaden Yaoundé.

Text

Kamerun vann matchen mot Komorerna i Afrikanska mästerskapen – men segern hamnade i skuggan av publiktragedin. Arkivbild.

Annons

Dagen efter olyckan som krävde åtta människors liv och ett 50-tal skadade höll Patrice Motsepe, president för Afrikanska fotbollförbundet CAF, en presskonferens som inleddes med en tyst minut och för alla som förolyckats i tragedin på Olembé-stadion.

Därefter förkunnade han att söndagens kvartsfinal inte kommer att spelas på samma arena. Ny skådeplats blir Ahmadou Ahidjo-stadion, även den i kamerunska huvudstaden Yaoundé, som stod värd åt ett antal gruppspelsmatcher.

Det är ännu oklart var finalen kommer äga rum. Matchen, som spelas den 6 februari, var även den planerad att spelas på Olembé-stadion. Enligt Patrice Motsepe kommer dock inga fler matcher att spelas där innan fansens säkerhet är "absolut garanterad".

Annons

Katastrofen inträffade under åttondelsfinalen i Afrikanska mästerskapen mellan hemmanationen Kamerun och Komorerna.

Annons

Stängda grindar

En stor folkmassa tryckte på för att ta sig in på Olembé-stadion trots att publikkapaciteten var reducerad till 80 procent på grund av covid-19.

Enligt vittnen uppstod trängseln – som ledde till att människor klämdes och trampades ned – när grindarna till arenan stängdes.

Patrice Motsepe förklarar att han avser att ta reda på varför och i vilket syfte som grindarna stängdes.

– Om grindarna hade varit öppna hade fansen kunnat gå igenom utan problem och vi hade sluppit så många dödsoffer, men de var stängda av någon oförklarlig anledning, säger han.

"Fullt kaos"

"Åtta dödsfall har registrerats, två kvinnor i 30-årsåldern, fyra män i 30-årsåldern, ett barn, en kropp som tagits om hand av familjen", skriver Kameruns hälsodepartement i en preliminär rapport som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Runt 50 000 personer försökte se matchen på arenan, som i vanliga fall tar 60 000 åskådare.

En man i 30-årsåldern, som hamnade mitt i trängseln, säger att det rådde fullt kaos.

– Jag anlände en kvart före avspark. Jag hade min biljett, men helt plötsligt dök det upp en grupp människor utan biljetter som försökte pressa sig igenom och vi trycktes upp mot staketen, säger mannen till AFP.

Tragedin ägde rum i Kameruns huvudstad Yaoundé.

Annons

Annons

Presidenten kräver utredning

Kameruns president Paul Biya har beordrat att en utredning ska påbörjas för att "bringa klarhet i den här tragiska händelsen". Även Patrice Motsepe säger sig kräva en rapport kring "det inträffade".

Värdnationen Kamerun vann matchen med 2–1 och är klart för kvartsfinal mot Gambia.

Kamerun är värd för mästerskapet för första gången på 50 år. Landet var aktuellt som värd 2019, men värdskapet flyttades till Egypten, bland annat på grund av statusen på arenorna.

Utöver finalen är en av semifinalerna planerade på Olembé-stadion.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan