Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Väder

Orkanbyar orsakar problem i Norge och Danmark

Stormen Malik har med full kraft dragit in över Danmark och orkanstyrkorna har fått konsekvenser för trafiken.

I Norge spås orkanbyar och i Finland rustas samtidigt inför snöstormen Valtteri.

Stora Bältbron kan komma att stängas av stormen Malik. Arkivbild.

Annons

Klockan 16.20 gick stormen Malik in över land i norra Jylland, och det med orkanstyrka.

Många träd har blåst omkull och polisen varnar för otaliga föremål som flyger omkring i det kraftigaste ovädret i landet sedan stormen Ingolf 2017.

"Stanna hemma. Låt bli att köra eller gå ut", skriver Nordjyllands polis kort och gott i ett pressmeddelande.

De flesta verkar ha lytt uppmaningen, både där och i övriga delar av landet. Under lördagskvällen hade tre väderrelaterade skador rapporterats på Jylland.

Annons

Annons

En stor del av tågtrafiken på Jylland har ställts in, och kommer att stå still till morgonen, liksom flera färjeturer till Tyskland och Norge. Bron över Stora Bält riskerar dessutom att stängas för all trafik.

Öresundsbron stängd

Det gjorde Öresundsbron redan under tidig lördagskväll i båda riktningarna och bron kommer inte att öppnas förrän under söndagen. Även Själland har drabbats av stillastående tåg, och inte heller de kommer att börja rulla förrän tidigast under söndagen.

Vindarna väntas pressa upp vattenståndet längs kusterna. Till exempel väntas vattenståndet i Roskildefjorden stiga med upp till 1,90 meter. Vikingamuseet i Roskilde ligger nära fjorden och där har barriärer lagts ut för att skydda vikingaskeppen från eventuella översvämningar.

Från Norge rapporteras att södra och västra delarna av landet drabbats av stora regnmängder. Många vägar har stängts av, meddelar Vegtrafikksentralen Väst enligt tidningen VG. Nära 70 personer ska ha skadats, de flesta lindrigt, enligt NRK.

Snösmocka i Finland

Även i Finland varnas för problem när stormen Valtteri drar in med tung blötsnö, piskande vindbyar och mycket dåligt väglag. I sydligaste Finland väntas lokalt upp till 35 centimeter tung blötsnö som kan knäcka grenar och störa både trafik och elförsörjning, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Annons

Annons

Meteorologiska institutet har varnat för "mycket farligt väglag" under lördagen, en formulering som aldrig tidigare använts, skriver tidningen.

Under kvällen föll snön kraftigt över västra delarna av landet, med centrum runt Åbo. Ett tusental hushåll ska sakna el, men enligt Yle var inga större skador rapporterade under tidig lördagskväll.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy