Annons

Annons

Annons

Väder

Risk för fallande träd stoppar tågtrafiken under stormen

På grund av stormen som drar in över Skåne på lördagseftermiddagen har Trafikverket fattat beslut om att stänga av flera tågbanor. På vissa sträckor kommer tågen köra med lägre hastighet.

Text: 

Trafiken ställs in helt på ett flertal tågsträckor runt om i Skåne (se faktaruta), bland dem finns sträckorna Helsingborg-Halmstad, Eslöv - Helsingborg, Malmö - Trelleborg och Lund - Åstorp. Det här med anledning av stormen Malik som drar in över länet under lördagseftermiddagen.

Aktuell information finns på Skånetrafikens sajt.

– Jag förstår att det kan vara frustrerande när stängningarna kommer slag i slag. Nu har vi haft en period då stormarna kommit tätt. Det här blir den fjärde stängningen på kort tid. Det är en säkerhetsåtgärd för att ingen ska bli sittande ute i ett tåg när det stormar, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverkets underhåll i region syd.

Annons

Under lördagseftermiddagen meddelade Trafikverket att de planerade stoppen förlängs på flera av tågsträckorna. Avstängningarna väntas nu gälla fram till sent på söndagen och vissa fall ända fram till måndag morgon.

Annons

– I dialogen med SMHI har vi fått nya förutsättningar som tyvärr betyder skärpningar i de redan planerade åtgärderna, säger Annika Canaki, i ett pressmeddelande.

Stoppen kan komma att förlängas ytterligare beroende på eventuella skador på sträckorna och dess storlek.

Trafikverket har även tagit beslutet att sänka hastigheten på många av de övriga banorna i Skåne, inklusive södra stambanan mellan Malmö och Osby.

– Dels gör vi detta för att tåg ska kunna stanna om föraren upptäcker träd eller andra föremål över spåret eller för att kontaktledningen kan komma i gungning vilket utgör en säkerhetsrisk i sig, säger Annika Canaki.

Att tågen stoppas av Trafikverket beror på att sträckorna inte är trädsäkrade. Om träd faller över kontaktledningarna kan tåg med resenärer bli stående ute på banorna utan ström. Under oväder kan det vara svårt för reparatörer och andra att ta sig till olycksplatsen. När ovädret är över så synas banan och eventuella skador åtgärdas innan man öppnar för trafik igen, meddelar Trafikverket.

Annika Canaki hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa. Trafikverket varnar också alla Skåningar för att ge sig ut i trafiken i bil under stormen.

I många år har Trafikverket arbetat med att röja träd för att säkra trafiken. Trafikverket har en plan för vilka sträckor som ska trädsäkras och när det ska göras.

Annons

Annons

– Det är inte så många år sedan vi trädsäkrade sträckan Malmö–Ystad, säger Annika Canaki.

Projektet tar tid och de stora banorna prioriteras. I Skåne är alla de stora linjerna trädsäkrade.

Kommer inte alla sträckor i Skåne att säkras?

Någon gång kanske, men det finns inte någon plan för det just nu.

– Det är väldigt många sträckor i landet som inte är trädsäkrade. Åtgärderna konkurrerar med att byta räls eller kontaktledningar och allt annat underhåll. Jag tror inte ens att det är lönsamt att trädsäkra alla sträckor. Men vi betar av någon sträcka i landet varje år.

De senaste dagarna har tågtrafiken stoppats mellan Helsingborg och Eslöv över Teckomatorp samt mellan Ystad och Simrishamn.

Fakta

Följande tågsträckor stängs av:

Pågatåg:

Ystad - Simrishamn från lördag klockan 16 till måndag klockan 12.

Kristianstad - Karlshamn från lördag klockan 16 till söndag klockan 12.

Eslöv – Helsingborg från lördag klockan 16 till måndag klockan 12.

Lund - Åstorp mellan lördag klockan 17 och söndag klockan 16.

Malmö - Trelleborg mellan lördag klockan och söndag klockan 16.

Hässleholm - Markaryd från lördag klockan 17 till söndag klockan 16.

Öresundståg:

Helsingborg - Halmstad från lördag klockan 21 till söndag klockan 16.

Kristianstad - Karlskrona mellan lördag klockan 18:00 och söndag klockan 18.

Hässleholm - Kristianstad mellan lördag klockan 16 och söndag klockan 16.

Bussar ersätter i begränsad omfattning inställda avgångar. Kontrollera din resa på Skånetrafikens sajt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan