Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Vi kan inte tänka oss något värre slöseri än att stänga bra skolor.”

Vi vägrar ingå i den sista generation som fritt får välja skola. För att lyckas med det måste 1990-talets friskolereform vårdas, det fria skolvalet värnas och vinst inte förbjudas, skriver Christoffer Heimbrand och Hannes Snabb, ordförande respektive utbildningspolitisk talesperson för Liberala studenter.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Texten har korrigerats.

Politiker på alla nivåer har ett ansvar för att alla barn och unga ska lyckas i skolan, skriver artikelförfattarna.

Bild: Pixabay

S-studenters ordförande Emma Fastesson Lindgren ondgör sig över friskolornas plats i det svenska skolsystemet (Aktuella frågor 22/1).

Men när hon svingar vilt med vinster som politiskt slagträ missar hon skolans verkliga problem.

Emma Fastesson Lindgren påpekar att hennes generation är den första som präglats av den så kallade marknadsskolan. Hon radar upp påstående efter påstående utifrån sig egen skolgång. Men anekdotisk bevisföring och ideologiska skygglappar får aldrig stå framför fakta.

Annons

Annons

Vi tillhör samma generation som Fastesson Lindgren och vi vägrar ingå i den sista generation som fritt får välja skola. För att lyckas med det måste 1990-talets friskolereform vårdas, det fria skolvalet värnas och vinst inte förbjudas.

Det går inte att rädda den svenska skolan genom att lägga ner fullt fungerande skolor. Istället måste politiker på kommunal och nationell nivå titta framåt. Det går inte att vrida tillbaka klockan.

Liberala studenter har nyligen presenterat en rapport med förslag för att vårda det fria skolvalet och samtidigt värna likvärdigheten i svensk skola. Vi föreslår att kommunala skolor, som har ansvar för att alla barn och ungdomar i kommunen har en skola att gå till och som har ansvar för att det finns skolskjuts till dem, ska ersättas för det.

Ingen skola ska få sänkt ersättning. Däremot ska ersättningen höjas för kommunala skolor eftersom de har större ansvar.

S-studenter förblindas av sitt ideologiska motstånd mot vinst. Vinstuttaget, som endast står för någon enstaka procent av skolornas kostnader, påverkar inte verksamheten i den grad som Fastesson Lindgren hävdar.

Ett förbud för effektiva företag att bedriva skola, vård och omsorg ger dyrare och sämre verksamhet. Dessutom hade tusentals elever i så fall sett portarna till sina skolor stänga för gott.

Istället för att förbjuda aktiebolag att göra vinst vill vi satsa på reformer som ökar jämlikheten i svensk skola. För att få en mer likvärdig skola behöver huvudmännen, alltså de som driver skolorna – kommunerna eller fristående aktörer – ersättas för det ansvar de tar. Men lockelsen att bedriva oseriösa verksamheter behöver också stävjas, bland annat genom att kösystemet till skolorna avskaffas och centralt rättade nationella prov som grund för betyg införs.

Annons

Annons

Politiker på alla nivåer har ett ansvar för att alla barn och unga ska lyckas i skolan. Det innebär att både fristående och kommunala skolor måste ha en hög kvalitet, utbildade lärare, bra läromedel och ordning i klassrummen. Istället för att urholka möjligheterna för fristående huvudmän att driva skolor bör de verkliga problem som uppstått efter att Socialdemokraterna lät ansvaret för den svenska skolan övergå från staten till kommunerna åtgärdas.

Fastesson Lindgren citerar Sveriges tidigare socialminister Gustav Möller (S) som sade: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.”

Vi kan inte tänka oss något värre slöseri än att stänga bra skolor.

SKRIBENTERNA

Christoffer Heimbrand, ordförande för Liberala Studenter.

Hannes Snabb, utbildningspolitisk talesperson för Liberala Studenter.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan