Annons

Annons

Annons

Köpenhamns nya halvö

Vellinge i protestbrev: Stoppa dumpningen i Öresund

Vellinge kommun skriver ett starkt kritiskt brev till Köpenhamn.

– Köpenhamns agerande är oacceptabelt. Det går inte att backa om naturen förstörs, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd.

"Vellinge kräver att Köpenhamns kommun omedelbart agerar i frågan och stoppar all dumpning", skriver Carina Wutzler i protestbrevet.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Det handlar om byggandet av Lynetteholm där danskarna tänker dumpa bottensediment från Köpenhamns hamninlopp strax utanför Vellinges kust.

– Vellinge kommun vill framföra sin djupa oro, skriver Carina Wutzler i brev till Köpenhamns överborgmästare Sophie Haestrup Andersen och Köpenhamns miljöstyrelse.

Oron handlar om vad dumpningen kommer att innebära för Falsterbohalvöns unika och EU-skyddade natur. Falsterbohalvön ligger endast några kilometer från den föreslagna dumpningsplatsen konstaterar Carina Wutzler.

– Man blir ju upprörd när de tänker dumpa så stora mängder som kan innehålla metaller och gifter i Öresund – det är självklart att det påverkar havsmiljön och kustremsan på något sätt. Det känns inte som att de har tillräckligt underlag, säger hon.

Annons

Totalt 1,5 miljoner kubikmeter bottensediment ska dumpas i havet, på två utvalda platser i Kögebukten.

Bild: Krister Cronqvist

Annons

I januari togs det första spadtaget – under massiva protester. Även länsstyrelsen har framfört kritik och menar att byggandet hotar havsmiljön då det finns en risk att förorenat sediment sprids till svenska vatten.

– Vi är så stolta över våra fina stränder och friska badvatten. Vi är rädda att man äventyrar både det och sällivet samt fågellivet. Det är ett mycket tvivelaktigt projekt och vi är tveksamma till att de har rätt underlag, säger hon.

Tillstånd för dumpningen borde inte ha lämnats. Och särskilt inte på de platser som nu är aktuella skriver Carina Wutzler i kommunens brev.

Hon sammanfattar invändningarna i fyra punkter:

1. Spridning av sediment och föroreningar. Unika naturmiljöer ligger endast några kilometer ifrån dumpningsplatsen och oersättliga skador kan uppstå om föroreningar sprids.

2. Förändrat flöde i Öresund. Utformningen av halvön kommer att leda till minskat flöde i Öresund vilket kan ge syrebrist och hota viktigt ålgräs.

3. Negativa effekter på turism och näringsliv. Föroreningar i vattnet kan ge oöverskådliga konsekvenser för turism och näringsliv i Vellinge.

4. Sveriges negativa yttrande. Köpenhamn har inte tagit hänsyn till det starkt kritiska yttrande som Sverige lämnat under samrådet enligt Esbo-konventionen.

Carina Wutzler kräver nu ett omedelbart stopp av planerna.

– För Vellinge kommun är påverkan allvarlig. Det här är ett projekt som ska pågå i 30 år. Vi kan inte lämna över detta till nästa generation, säger Carina Wutzler.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan