Annons

Annons

Annons

Pension

Pensionsmyten – privat sparande överskattas

Pensionssparare rankar privat sparande först bland de faktorer som de tror påverkar storleken på pensionen, enligt en ny undersökning.

– Det är en stor missuppfattning, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten.

Det orange kuvertet från pensionsmyndigheten. Arkivbild.

Annons

Det är Pensionsmyndigheten som har beställt undersökningen, som genomfördes av Demoskop. 1 001 pensionssparare fick frågan om vad de tror påverkar mest hur stor pensionen kommer att bli.

33 procent svarade privat sparande.

Men för den genomsnittlige pensionsspararen representerar privat sparande endast fem procent av pensionen, enligt myndigheten.

Kan öka 32 procent

Bara 11 procent trodde att när de börjar ta ut pensionen påverkar mest. Men enligt myndigheten innebär ett års extra arbete efter 65 års ålder 1 400–2 200 kronor mer i pension i månaden före skatt.

Annons

Annons

För den som förlänger arbetslivet med fyra år, till 69 års ålder, kan pensionsökningen bli 32 procent.

– Vi kommer inte ifrån att det viktigaste för de allra flesta trots allt är livsinkomstprincipen, alltså vad du tjänar genom livet, och att du har en tjänstepension samt vid vilken ålder du väljer att plocka ut dina pengar, säger Agneta Claesson vid myndigheten.

– För gemene man räcker de faktorerna långt.

Kan hjälpa för vissa

Agneta Claesson säger att alla bör göra sin egen prognos på Pensionsmyndighetens hemsida och se över om de vill privatspara. Det finns nämligen flera grupper som kan ha stor nytta av privat sparande, jämfört med genomsnittsspararen.

Bland annat egna företagare som inte har en tjänstepension, säger hon.

– Det kan också vara de som kanske kommit till Sverige mitt i livet och inte hinner arbeta ihop en viss nivå av pension, eller de som har jobbat deltid i många år kanske också behöver spara själv.

Agneta Claesson, pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten. Arkivbild.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan