Annons

Annons

Annons

Hemlöshet i Malmö

Inga värmestugor för vuxna öppnar alls denna säsong

Tanken var att värmestugor för både vuxna och unga hemlösa skulle öppna i mars, kraftigt försenat. Men utdragna bygglovsprocesser gör att det inte blir någon värmestuga alls för vuxna den här säsongen.

Text: 

I Malmö blir det ingen värmestuga alls för personer över 25 år i vinter. – Det är en väldigt allvarlig situation, säger Laura Björck på Skåne Stadsmission.

Bild: Jens L´Estrade

Annons

Processen kring bygglov för förändringar som behövs i de tilltänkta lokalerna är fortfarande inte klar. Det innebär att det inte blir någon värmestuga alls för vuxna.

– Vi tvingas inse att vi inte får den lokalen färdig i tid för den här säsongen. De inblandade organisationerna har kommit överens om att köra igång med Värmestuga ung i mars och inte alls med Värmestuga vuxen den här säsongen, säger säger Laura Björck på Skåne Stadsmission, platsansvarig för Värmestuga vuxen.

Annons

– Det är bättre än inget, men en mycket mindre insats än vad vi brukar ha och vad vi hade planerat för. Vi når inte ut till så många vi hade tänkt, säger hon.

Planen var att ha 50–60 nattplatser och ytterligare plats för cirka 20 personer som skulle kunna komma in och prata lite och värma sig.

– Många av våra besökare fångas inte upp av kommunens verksamhet, så det vi gör är viktigt. Det här är den grupp som står längst från samhället, säger Laura Björck.

Annons

Värmestuga ung, som öppnar i mars, vänder sig till hemlösa i Malmö som är mellan 18 och 25 år. Maxkapaciteten är 25 platser.

– Behovet är fortfarande stort. Det kanske inte blir helt fullt från dag ett, men så småningom kommer folk att hitta dit, säger Aida Al Akrawi på Fryshuset, platschef och samordnare för Värmestuga ung.

Men även Värmestuga ung har fått dras med stora förseningar.

– Det känns helt bisarrt att behöva öppna i mars och inte i december som planerat.

De unga hemlösa i Malmö håller till under broar, på bänkar i parker, på allmänna toaletter, i trapphus och på andra ställen där det är möjligt att hålla sig varm och torr.

– Nu ser vi hur flera hyresvärdar sätter upp lappar om att inte släppa in okända i trapphusen, med hänvisningar till härbärgen som inte finns, säger Aida Al Akrawi.

– Det här har varit en väldigt långdragen process, både för målgruppen och för alla som jobbar runt omkring.

Det är Fryshuset, Röda Korset Malmökretsen, Skåne stadsmission och Svenska kyrkan Malmö som driver värmestugorna enligt ett avtal med Malmö stad om två år.

Annons

Läs mer: Tvåårigt avtal om värmestugor till hemlösa klart

Läs mer: Vinterns värmestugor för hemlösa klara först i mars

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan